În Danemarca pensionarii trăiesc cel mai bine. Pensia minimă este de 2.800 USD

Conform clasamentului „Mercer”, sistemul de pensii danez este cel mai bun din lume.

Pensionarii danezi duc o viață confortabilă chiar și în cazul în care a avut un salariu mai scăzut sau chiar dacă nu a lucrat deloc.

Cum e posibil?

În primul rând, sistemul de pensii danez are două elemente principale – o pensie de la stat și o pensie pe care persoana o primește de la un fond de pensii.

Pensia de stat reprezintă un tip clasic de prestații sociale. Aceasta înseamnă că dacă o persoană avea un venit ridicat și a acumulat economii mari, pensia va fi mai mică. În schimb, dacă o persoană nu câștigă prea mult sau nu a lucrat deloc, statul îi va plăti mai mult.

În timp ce pensia de stat ajută persoanele în vârstă să scape de sărăcie, iar pensia din fondul de pensii este proporțională cu venitul pe care îl au în timpul muncii.

Dacă o persoană nu are economii de pensii, primește o așa-numită pensie de bază și alocație. Dacă locuiește singur, această sumă constituie aproximativ 18.000 coroane daneze (aproximativ 2.800 USD). Din această sumă, persoana trebuie să plătească niște impozite, însă vor rămâne suficienți bani pentru un trai prosper.

Sărăcia în rândul persoanelor în etate din Danemarca este un fenomen neobișnuit.

De regulă, aceasta li se întâmplă doar imigranților și celor care s-au mutat în țară la o vârstă înaintată: ei pot pretinde doar la o parte din pensia de stat.

Pensia unui danez de rând, unul nu foarte bogat, este de aproximativ 65-70% din venitul său de muncă. Acest lucru permite să vă mențineți standardul de trai obișnuit, deoarece la vârsta de pensionare unele cheltuieli deja nu le mai faceți.

În plus, există multe beneficii pentru pensionari. Practic, există o taxă suplimentară pentru locuințe închiriate și medicamente gratuite.

Vizita la medic este plătită integral de stat, iar medicamentele – în funcție de venitul persoanei. Pensionarul are posibilitatea de a primi toate medicamentele necesare fără a renunța la cheltuieli obișnuite: nimeni nu este nevoit să economisească pentru a-și menține sănătatea.

Cel de-al doilea element important al sistemului de pensii danez este programul cumulativ.

„De exemplu, lucrați într-o companie privată, iar suma egală cu 12% din salariul dumneavoastră este transferată în fondul de pensii: 4% plătiți dumneavoastră și 8% sunt plătite de către angajator”, spune consilierul financiar Mark Hansen.

Cu toate acestea, antreprenorii și proprietarii întreprinderilor mici pot să nu facă contribuții la pensie. Dar, în acest caz, angajații nu acumulează economii de pensii și rămân neprotejați.

Ca să nu mai vorbim de faimosul sistem de impozitare progresivă din Scandinavia. Potrivit lui Hansen, în medie, taxele constituie de obicei aproximativ 40%. Însă dacă venitul unei persoane depășește o anumită limită, impozitele cresc până la 57%.

„Bineînțeles, cuiva aceasta poate să-i pară mult, dar datorită acestor taxe avem un sistem fiabil de protecție socială. Dacă vă aflați într-o situație nefavorabilă, de exemplu, nu ați putut face economii pentru pensionare, atunci veți primi o pensie de stat care se formează din taxele pe care le plătesc oamenii”.

Cu alte cuvinte, pensia de stat oferă o „saltea de siguranță” pentru toată lumea. În ciuda dificultăților cu care se confruntă o persoană, indiferent de faptul dacă aceasta a lucrat sau nu, statul danez garantează că va primi o pensie de stat decentă.

Pe de altă parte, sistemul de economii încurajează oamenii să facă economii pentru pensionare. Cei care au o astfel de oportunitate pot să decidă singuri cât de mult economisească și ce bătrânețe doresc să aibă.

Un detaliu important: în Danemarca există multe fonduri de pensii, există un ATP, jumătate din care aparține statului, fonduri non-profit sau comerciale private. Astfel, fiecare poate alege un plan de pensii în funcție de venitul și preferința sa.

Sistemul cumulativ a fost introdus în Danemarca recent. Guvernul, spune el, a încurajat oamenii să facă economii pentru pensie, inclusiv prin avantaje fiscale: având în vedere nivelul ridicat al impozitării în Danemarca, în cele din urmă, pentru mulți aceasta s-a dovedit a fi profitabil.

Ca urmare, versiunea actuală a sistemului finanțat a fost creată până la sfârșitul anilor 1990. Majoritatea oamenilor sunt mulțumiți de sistemul de pensii acumulate. Angajatorii au susținut și ei această idee. Nimeni nu vrea să o anuleze.

Torben Andersen, profesor de economie la Universitatea Aarhus, menționează:

„În Danemarca, toată lumea se temea de o problemă: plătiți într-un fond de pensii care investește acești bani. Dar unde? Însă în realitate aceasta nu a devenit o problemă mare. Liderii fondurilor de pensii au realizat rapid faptul că trebuie să servească interesele oamenilor, pentru ca oamenii să-și investească banii. Acum, activitatea fondurilor de pensii este foarte transparentă: există multe reguli pentru a evita situațiile în care banii sunt folosiți în alte scopuri greșite.”

În prezent, atât bărbații, cât și femeile din Danemarca se pensionează la vârsta de 65 de ani. Dar, recent, s-a decis majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani și, ulterior să fie stabilită în funcție de speranța de viață.

Acest lucru nu provoacă proteste în societate: speranța de viață a danezilor este în continuă creștere, iar calitatea vieții în Danemarca este una dintre cele mai bune din lume.

În concluzie, subliniem că, danezii sunt dispuși să plătească taxe ridicate, deoarece văd că impozitele lor sunt gestionate cu înțelepciune și că banii se cheltuiesc pentru lucrurile necesare. Este un element important din ceea ce noi numim „statul bunăstării tuturor”.

Crezi că o să beneficiem si noi de un astfel de sistem de pensii?