Important! Dacă aveți copii, citiți neapărat! Iată ce ar trebui să învețe copiii la școală.

Copiii noștri sunt comoara noastră. Nu dorim și nici nu ne imaginăm măcar că li s-ar putea întâmpla ceva rău. De aceea uneori uităm de niște reguli simple care i-ar putea proteja pe copiii noștri, în special pe cei de vârsta preșcolară.

Echipa noastră vă va oferi unele informații prețioase despre cum să vă protejați copiii.

Reguli de siguranță pentru copii

1. Rugați copilul să vă sune atunci când  iese, se întoarce de la școală sau merge la antrenament. Ca să se obișnuiască să facă acest lucru, este bine să-i arați prin propriul vostru exemplu, telefonându-i soțului/soției.

Copilul trebuie să conștientizeze faptul că părinții se îngrijorează. Dacă îi veți impune copilului să vă sune, el ar putea crede că este pur și simplu ținut sub control, deoarece este minor și nu aveți încredere în el.

© DepositPhotos

2. Înainte de a merge la un eveniment la care va asista multă lume cum ar fi un concert, de exemplu, fotografiați neapărat copilul.

Părinții care-și pierd copiii, fiind panicați, nu pot explica prea clar ce haine purta copilul. Va fi mult mai ușor să căutați un copil, arătând fotografia sa.

Dacă nu veți reuși să găsiți copilul în câteva ore, acesta va fi cea mai recentă fotografie.

3. Părinții ar trebui să știe întotdeauna în cât timp ajunge copilul la școală, la antrenamente, la orele suplimentare. Dacă, de exemplu, are nevoie de circa de 30 de minute, atunci dacă nu este acolo după 60 de minute, trebuie să acționați.

Trebuie să le telefonați tuturor: fostului soț, buneilor, părinților colegilor de clasă, colegilor de clasă.

De ce să faceți acest lucru? Nu se știe niciodată ce s-ar putea întâmpla. Dacă un copil, de exemplu, s-a speriat de ceva, a fugit de cineva și, aflându-se într-o zonă cunoscută, ar putea merge la cineva din cunoscuți.

Dacă sunteți sigur de faptul că el s-a pierdut, contactați imediat poliția. Un apel la numărul 112 constituie deja o declarație despre pierderea copilului. Termenul de trei zile este un mit, o minciună și lipsa dorinței poliției de a colabora. Nu există un asemenea decret, act sau lege.

4. Ar fi bine ca toți membrii familiei să instaleze în telefon unele aplicații precum „Prietenii mei” (pe iPhone), „Familia mea” (pe Android). Trebuie însă să țineți cont de faptul că aceste aplicații necesită o conexiune la Internet și nu vor funcționa în telefoanele simple cu butoane.

În acest caz va trebui să activați serviciul de la operatorul de telefonie mobilă. De ce? Deoarece niciun operator nu vă va da coordonatele telefonului copilului dumneavoastră. Nu are dreptul.

Dacă numărul său de telefon este înregistrat pe numele Dumneavoastră, atunci vi se va emite o imprimare a ultimelor apeluri.

Învățați-i pe copii să spună „nu” și să nu vorbească cu persoanele străine. Adesea îi învățăm pe copii să asculte de mama, tata, de bunei, de profesori, să nu se certe cu aceste persoane, să fie politicoși. Dar acești copii riscă, mai apoi, să fie răpiți de adulți necunoscuți.

Anul trecut echipa de căutare și salvare „Lisa Alert” a realizat un experiment social șocant „Cum se răpește un copil în 60 de secunde”. Din 22 de copii 19 au părăsit terenul de joacă, plecând cu o persoană necunoscută! Doar trei copii au rămas să-și aștepte mama.

Explicați-i copilului, în primul rând, cine ar putea fi acești adulți necunoscuți. Nu sunt întotdeauna niște domni stranii, dar pot fi domnișoare foarte drăguțe (cum a fost, de exemplu, în acel experiment). În al doilea rând spuneți-i copilului că un adult va cere foarte rar ajutorul unui copil.

Învățați copilul să aibă încredere în el și în intuiția și să știe sigur că străinii nu ar trebui să-l atingă ori să-i ceară ceva.

7. În cazul în care copilul dumneavoastră sau o persoană în vârstă vă telefonează și vă spune: „Vino și mă ia te rog” – mergeți imediat / cereți permisiunea de la locul de muncă, dar faceți acest lucru.

Foarte rar oamenii cer acest lucru. Uneori chiar ar putea fi vorba de un pericol.

8. Copilul trebuie învățat să țipe. Le spunem mereu să nu strige. Foarte mulți copii sau adulți nu pot țipa. Dar uneori acest lucru i-ar putea salva în caz de pericol.

Explicați-i copilului că nu ar trebui să ezite niciodată să ceară ajutorul unei persoane cu un copil, unui polițist, unui gardian, unui angajat al instituției unde se află. Și învățați-l principiul de bază al siguranței: dacă s-a rătăcit, să rămână pe loc, să nu plece nicăieri.

© DepositPhotos

9. Nu le interziceți copiilor să utilizeze rețele sociale. Permiteți-le să aibă propria sa pagină și în așa mod veți ști care-i sunt interesele, ce gen de muzică ascultă, cine-i sunt prietenii.

Verificați o dată pe lună lista prietenilor săi, ar trebui să fiți atenți la persoanele adulte din lista sa, dacă nu sunt profesorii lui. Dacă îi veți interzice să aibă propria pagină, îl veți provoca să creeze pagini false cu fotografiile altcuiva. Gândiți-vă la ceea ce ar putea rezulta din aceasta.

10. Spuneți-i copilului că el nu datorează nimic nimănui. Dacă o persoană străină îi cere să-i trimită o fotografie sau să-i spună numărul de telefon, prima întrebare pe care copilul trebuie să i-o adreseze automat este: „De ce?”. Trebuie să-i explicați copilului care informații sunt personale și nu ar trebui să fie transmise altor persoane.

11. Dezvoltarea tehnologiilor a dus la apariția unor noi amenințări: trolling, hărțuire, dorința de a câștiga like-uri cu orice preț. Acum trebuie să vă protejați copilul nu numai în viața reală, ci și pe Web.

Se pare că acest lucru nu este chiar atât de ușor. Pornografia este cel mai inofensiv lucru se poate găsi pe Internet. Mai sunt foarte multe informații despre sinucideri, droguri, persoane periculoase, răufăcători.

Una dintre cele mai mari pericole ale lumii virtuale este jocul „Blue Whale”, care-i provoacă pe copii și pe adolescenți să se sinucidă. Victimele acestui joc au devenit deja 130 de adolescenți, care au murit, în diferite circumstanțe, din noiembrie 2015 până în aprilie 2016.

Pentru a le împiedica adolescenților să facă parte din astfel de grupuri, poliția le dă sfaturi părinților să-i verifice pe copii și dacă observă unele lucruri stranii, să afle mai multe detalii despre acestea. Și să acorde mai multă atenție stării psihologice a copiilor și cercului lor social.

12. Regulile de siguranță pentru părinți: trebuie să cunoască numerele de telefon ale profesorilor, prietenilor, colegilor de clasă etc.

Dacă dintr-un motiv oarecare copilul nu a venit de la școală la timp, telefonați-i neapărat dirigintelui. Ar putea fi vorba despre o modificare în orar sau despre unele activități extrașcolare.

Dacă nu este vorba despre aceste modificări, atunci telefonați-le prietenilor copilului. Poate că a mers la cineva în vizită și s-a luat cu joaca. Dacă nu ați reușit să dați de el, apelați imediat la serviciile de urgență, deoarece fiecare minut este prețios.

13. Încercați să vă puneți copilul la încercări pentru a vedea cum va reacționa în caz de pericol. Deseori, în situații extreme, multe persoane nu știu cum să reacționeze. Copiii nu sunt o excepție.

Învățați-l pe copil care sunt numele părinților, adresa de domiciliu.

14. Dacă el s-a rătăcit și apoi, slavă Domnului, l-ați găsit, nu strigați la el. Explicați-i calm că ați fost foarte îngrijorați.

© DepositPhotos

Toate aceste sfaturi vă pot ajuta familia și chiar salva viețile copiilor. Cu toate acestea, atunci când le vorbiți copiilor despre anumite pericole, încercați să o faceți calm ca să nu-i stresați prea tare deoarece ei ar putea deveni neliniștiți și le va fi frică de lumea din jurul lor.