Iată o modalitate simplă de altoire a pomilor

Altoirea este una dintre metodele de înmulțire vegetativă a plantelor. De obicei, altoitul se aplică atât pentru înmulțirea pomilor, cât și pentru schimbarea sortimentului. De asemenea, există și mai multe tipuri de altoire. În acest articol vom vorbi despre altoirea sub scoarță. Ea fiind una dintre cele mai utilizate în pomicultură.

Altoirea sub scoarță se aplică atunci când un pom adult sau bătrân se altoiește cu unul sau câteva soiuri noi (mai rezistente la geruri, mai roditoare sau mai rezistente la boli).

În acest caz majoritatea crengilor de bază se taie la o distanță de la 70 cm la 1 m de la tulpină și se aplică ramurile altoi pe crengi. În cadrul acestei metode este important să lăsați nealtoite două-trei ramuri de bază, deoarece ele vor trage seva, în caz contrat pomul proaspăt tăiat se poate usca.

1. Tăietura se va cicatriza mai repede dacă veți folosi un briceag de altoire.

2. Faceți o incizie verticală cu lungimea de 4-6 cm pe scoarța ramurii. Lama cuțitului trebuie să ajungă până la lemn.

3. Cu spatula briceagului desprindeți ușor scoarța pomului pentru a introduce mai ușor ramura altoi.

4. Faceți o tăietură oblică pe ramura altoi (lungimea potrivită este de 4 ori diametrul altoiului).

5. Ascuțiți puțin partea de jos a altoiului pe partea opusă a tăieturii. Astfel veți introduce mai ușor ramura altoi sub scoarță.

6. Introduceți ramura altoi sub scoarța portaltoiului (1-2 mm din ramură trebuie să fie sub tăietură).

7. Înfășurați locurile de altoire cu o sfoară, apoi cu peliculă de polietilenă și bandă adezivă. Dacă folosiți polietilenă, vopsiți cu var tăieturile exterioare ale ramurilor de altoi, suprafața tăiată a ramurilor de bază și incizia. Varul nu le va permite să se usuce.

Respectând acești pași, altoiul se va prinde ușor.