Iată din ce cauză lumea renunță masiv la ferestrele din plastic

Istoria ferestrelor din plastic a început în 1952 când vestitul designer Heinz Pasha a obținut brevet pentru primele ferestre din PVC, acestea erau un nou tip de ferestre din plastic, deși arătau foarte diferit față de versiunea lor actuală.

Chiar dacă clorura de polivinil a fost descoperită în America, prima țară care a lansat producția de ferestre din PVC a fost Germania. În 1959 invenția lui Heinz Pasha a fost implementată  de compania germană Rehau. Apoi a apărut un profil solid din PVC.

Ferestre și uși din plastic

Succesul lui Rehau a fost ajutat de o campanie publicitară de succes: unor locuitori li s-au înlocuit absolut gratuit ferestrele vechi din lemn cu cele plastic. Astfel treptat Germania și mai apoi întreaga lume occidentală au început să considere că ferestrele din plastic sunt frumoase, comode și moderne.

Ferestrele din PVC au cucerit destul de rapid și piața post-sovietică. Și este clar de ce: în ciuda costurilor lor destul de mari, acestea vă permit să economisiți mai mulți bani pentru încălzirea casei și să mențineți o temperatură acceptabilă în interiorul apartamentului, chiar și pe timpul unor ierni dure.

În ultima vreme, însă, există o altă tendință: oamenii încep să renunțe la ferestrele din plastic.

De ce? Oare și-au pierdut din capacitatea lor de a menține căldura? Bineînțeles că nu. Doar că după mai mulți ani de exploatare a ferestrelor din plastic, pe lângă avantajele lor s-au descoperit și unele neajunsuri  pe care vânzătorii le menționează mai rar.

Dezavantajele PVC

1. Aditivi toxici

PVC conțin o gamă largă de aditivi toxici, în special stabilizatori pe bază de plumb, fungicide și plastifianți. Plumbul este unul dintre cele mai dăunătoare elemente din natură. Acesta poate ajunge în organismul prin aer, mâncare, apă. Și se depozitează în organism, provocând boli ale rinichilor, ficatului, sistemului nervos.

Persoanele vârstnice și copiii sunt deosebit de sensibili chiar și la doze mici de plumb. Vânzătorii afirmă că, fără o încălzire puternică, plumbul nu va ieși din plastic. Dar unii producători au înlocuit deja plumbul cu alți stabilizatori care sunt aproape inofensivi pentru sănătate.

2. Probleme de ventilație

Principalul avantaj al ferestrelor din plastic este că acestea nu lasă să pătrundă aerul din exterior, dar acest fapt este între timp și principalul lor dezavantaj.

În blocurile locative sistemul de ventilație se bazează pe influxul natural de aer proaspăt care pătrunde prin crăpăturile din ramele ferestrelor și ușilor de la intrare. Aerul care circulă prin toate camerele din apartament absoarbe impuritățile și apoi este eliminat prin canalele de ventilație din bucătărie și baie.

Geamurile din plastic blochează fluxul natural de aer proaspăt perturbând astfel ventilația. Astfel apare problema condensării: umiditatea crește și se înmulțesc agenții patogeni și apare mucegaiul.

Ferestrele care nu „respira” limitează pătrunderea aerului proaspăt și curat, sporind totodată și concentrația de praf. Prin urmare apar problemele de respirație, alergiile, unele boli de piele și chiar astmul.

Se acumulează substanțe nocive precum monoxidul de carbon de la aragaz, are loc evaporarea formaldehidei toxice din mobilier (MDF) și altele. Climatizoarele și ventilatoarele din păcate nu reușesc întotdeauna să facă față acestei situații.

Potrivit oamenilor de știință din Germania apariția astmului bronhic, a alergiilor, a bolilor cutanate și a bolilor oncologice din ultimele decenii este direct proporțională cu microclimatul nesănătos din apartamentele noastre și cu existența ferestrelor din PVC.

3. „Frica” ​​de deteriorare

După cum recunosc chiar producătorii de ferestre, după unele deteriorări mecanice este aproape imposibil de fixat sau restaurat plasticul: zgârieturile vor rămâne pe plastic pentru totdeauna. Astfel de deteriorări sunt deosebit de vizibile pe suprafețele deschise la culoare.

4. Dificultăți la reparare

Fereastra din plastic este foarte dificil de reparat. Un rezultat bun al lucrărilor de reparații depinde în mod direct de calitatea ferestrei precum și de instalarea ulterioară. Trebuie de reținut faptul că profilul PVC este un element destul de complex. De aceea atunci când cumpărați un produs din PVC trebuie să solicitați și certificatele de conformitate și calitate.

5. Coeficientul înalt de dilatare a profilului PVC

La căldura mare materialul ferestrei se dilată foarte mult, iar la frig se contractă. Din acest motiv pe materialul plastic pot apărea fisuri sau se poate chiar deteriora.

6. Pericol de pătrundere prin efracție

Ferestrele din plastic se pot deschide foarte ușor din exterior cu un obiect ascuțit și subțire (cuțit, șurubelniță, riglă etc.), astfel răufăcătorii ar putea pătrunde în apartamentul Dumneavoastră.

În 1995 în Suedia s-a propus interzicerea tuturor produselor din PVC, iar în Danemarca s-a introdus o taxă pentru produsele din PVC și ftalați. Mai mult de 150 de comunități europene au interzis deja comercializarea produselor din PVC sau urmăresc o politică de eliminare treptată a utilizării acestora în clădirile publice.

Nemții, chiar dacă sunt lideri în producția acestora, încearcă să comande, la momentul actual, tot mai frecvent cadre din lemn natural.

Experții recomandă renunțarea la ferestrele din plastic în favoarea lemnului, care ajută la pătrunderea aerului proaspăt sau instalarea unor supape pentru ventilație.

Dacă totuși ați decis să comandați ferestre din PVC, cereți-i vânzătorului un certificat de calitate, deoarece plasticul poate fi diferit, cu diferite nivele de pericol pentru mediu. Este important să rețineți că ferestrele sunt o investiție pe termen lung și că nu ar trebui să economisiți pe ele.