Aflați de ce trebuie întreruptă comunicarea cu oamenii negativi! Puneți capăt relației dacă observați aceste lucruri.

“Toți oamenii fericiți seamănă unul cu altul. Fiecare om nefericit are ceva deosebit.”

Omul este o ființă socială, noi avem nevoie de prieteni, rude, cunoștințe, relații etc. Dar ce e de făcut dacă oamenii care îți sunt alături sunt departe de a fi ideali?

© DepositPhotos

Oamenii toxici

Ce puteți face dacă s-a întâmplat să aveți în apropiere persoane toxice: să le întoarceți spatele sau să găsiți un compromis? Sau poate nu ei sunt toxici, ci chiar dvs.?

“Dar acesta e prietenul meu!” – sau colegul, vecinul etc. “Îmi este un om foarte apropiat!” – așa gândim noi despre oameni, chiar dacă uneori ne este greu să comunicăm cu ei.

© DepositPhotos

Astăzi redacția noastră vă va spune cum puteți identifica un tiran și cum puteți pune stăpânire pe această situație. Iar la sfârșitul articolului vom vedea un algoritm de comunicare cu oamenii toxici, elaborat de specialiștii psihologi.

“Veninul” din relația cu oamenii apropiați este deosebit de “toxic”. Pentru a identifica dacă omul e într-adevăr toxic, analizați următoarele situații.

© DepositPhotos

Caracteristicile oamenilor toxici

1. Manipulează în baza încrederii

Astăzi acel om te încurajează, iar mâine te face de râs în public. Uneori se preface că îi pasă de viața ta, dar adesea prin fapte dovedește contrariul. Când acel om te face să i te destăinuiești, folosește asta de fapt pentru a te controla.

© DepositPhotos

Cu astfel de oameni trebuie să discutați doar subiecte neutre, nimic personal. E ușor să cazi în plasa manipulatorului, trebuie să fiți atenți la ceea ce spuneți, nu-l lăsați să domine în dialog.

2. Caută profit

Acești oameni sunt ușor de identificat: ei dispar pentru câteva luni și revin doar atunci când au nevoie de tine. Și nu e vorba neapărat de profit financiar, ei pot avea nevoie de sprijin, încurajare sau un alt ajutor. După ce obțin ceea de ce au nevoie, ei dispar din nou pentru o perioadă îndelungată. Evident dacă tu ești cel ce ai nevoie de ajutor, omul respectiv este de negăsit.

© DepositPhotos

O astfel de relație nu trebuie perpetuată. Dacă observați o asemenea atitudine, evitați să îi oferiți acelui om “profitul” pe care îl caută (dacă nu este vorba de niște necesități într-adevăr vitale).

3. Nu își recunoaște greșelile

Un astfel fel de om nu își va recunoaște greșeala chiar dacă e evidentă și confirmată de martori. Dimpotrivă, el va face tot posibilul să crezi că de fapt o bună parte din vină îți aparține ție.

© DepositPhotos

Creând o situație derutantă, acești oameni o folosesc pentru a-i manipula pe cei din jur. Recunoașteți-vă întotdeauna greșelile reale și ajutați-i pe cei din jur să o facă, dar nu vă lăsați duși de nas.

© DepositPhotos

Astfel de oameni trebuie ținuți la o distanță sigură. Dacă observați că cineva vă face să adoptați o viziune neadecvată asupra unei situații destul de clare, evitați apropierea de acel om.

4. Critică în permanență

De altfel critica ne poate fi de mare folos ca să devenim mai buni, dar există oameni care caută să ne frustreze cu orice ocazie, fiind mereu nemulțumiți de ceva.

© DepositPhotos

Având mereu pretenții, manipulatorul pretinde la o autoritate pe care nu trebuie să o aibă. Evitați din răsputeri astfel de oameni, dar dacă asta e imposibil, reacționați calm și echilibrat. Dacă se întrece orice măsură, ignorarea și ironia vă pot veni în ajutor.

Sigur asta nu înseamnă că trebuie ignorate toate criticile. Dimpotrivă – ascultați cu atenție reproșurile oamenilor care țin la dvs., ele vă vor ajuta să deveniți mai buni.

5. Tiranie și comportament agresiv

De cele mai multe ori aceste “simptome” apar în relația bărbat-femeie, matur-copil sau șef-subordonat. O astfel de relație tinde spre starea de agresor-victimă.

© DepositPhotos

Acest om tinde să-ți limiteze libera voință, te face să te simți de nimic și să faci exclusiv ceea ce dorește el. Apropo, nu este vorba doar de agresiune psihologică, ci și de cea fizică.

© DepositPhotos

Ce e de făcut? Încetați să fiți victimă, dați-i de înțeles că vă puteți proteja interesele și personalitatea, fiți verticali. De regulă astfel de agresori au o personalitate slabă, de aceea vor ceda în momentul în care vor vedea o rezistență reală.

© DepositPhotos

Cum să comunici cu oamenii toxici

1. Părăsiți zona de confort. Rețineți: va fi din ce în ce mai rău.

2. Analizați bine atașamentul dvs. față de acest om: chiar merită să continuați o astfel de relație?

3. Fiți receptivi, învățați să ascultați esența mesajelor oamenilor, chiar dacă nu sunteți într-o relație prea bună cu ei.

4. Respectați spațiul personal al celor din jur.

5. Fiți politicoși în orice situație, luați ce e mai bun din orice discuție.

© DepositPhotos

6. Învățați să refuzați atunci când este cazul.

7. Folosiți cuvintele “fermecate”: te rog, mulțumesc, scuze, cu plăcere etc.

8. Nu creați probleme pe loc gol.

9. Fiți răbdători! Nu faceți concluzii pripite și evitați să luați decizii la fierbințeală, emoțiile ne pot provoca să facem multe prostii.

© DepositPhotos

Renunțarea la o relație este ultimul pas la care trebuie să vă gândiți. Orice om este frumos în felul său și trebuie să facem tot posibilul pentru a rămâne în relații bune cu cei din jur. Întrerupeți o relație abia atunci când înțelegeți că într-adevăr persoana este extrem de toxică.

Ce părere aveți despre aceste principii? Scrieți-ne în comentarii experiența dvs. de comunicare cu oamenii toxici și felul în care ați rezolvat acele situații neplăcute, asta le va fi tuturor de mare folos!