Iată de ce nu e bine să mănânci partea ”bună” a unei pâini mucegăite

În mai multe familii, de-a lungul anilor există păreri diferite în ceea ce privește consumul pâinii mucegăite.

„De fiecare dată când arunc pâinea mucegăită îl aud pe tatăl meu, care mă ceartă: „Nu arunca pâinea mucegăită, doar taie această bucată! Este penicilină!”− povestește Shona Ivanyuk, designer grafic în Alberta, Canada. „Dar eu … nu pot.”

Deci cine are dreptate? Este mucegaiul periculos, sau putem scoate partea mucegăită din pâine?


Răspunsul expertului pentru siguranță alimentară, Marianna Gravelly, este clar: pâinea mucegăită este periculoasă pentru sănătate. Și având în vedere că pâinea este un aliment moale, rădăcinile mucegaiului pot pătrunde mai ușor în pâine

Mucegaiurile sunt de fapt ciupercile microscopice cu spori vizibili la suprafață și rădăcini microscopice adânci care adesea nu sunt vizibile cu ochiul liber. Astfel, penetrarea mucegaiului într-o bucată de pâine poate fi invizibilă.

Pâinea tăiată din pachet are puține șanse de a mucegăi, dar totuși dacă după o inspecție amănunțită a interiorului și exteriorul pâinii, veți vedea că nu există mucegai în partea a doua, apoi mâncați-o. Dar, de fapt, este mai bine să nu riscați.

Faptul că pâinea este tăiată nu garantează faptul că mucegaiul nu s-a răspândit. Specialistul Marianna Gravelly, susține că mucegaiul se poate răspândi chiar și într-o bucată separată de pâine.

Atunci când mucegaiul a apărut pe pâine, se formează în el și alte tipuri de bacterii dăunătoare, asociate cu deteriorarea alimentelor. Rhizopus Stolonifer, de exemplu, crește de obicei pe pâine și poate provoca infecții letale. Cladosporium poate cauza uneori alergii, dar este, în general, inofensiv. În timp ce alte forme, precum Penicillium crustosum, produc substanțe nocive numite micotoxine.

Unele forme de mucegai, cum ar fi cele folosite pentru brânza Gorgonzola, sunt sigure pentru a le consuma. Dar pâinea mucegaită nu este sănătoasă. Marianne spune că persoanele care mănâncă mâncare mucegăită pot suferi reacții alergice și prezintă probleme respiratorii.

Cele mai multe toxine din mucegai sunt rezistente la căldură și, prin urmare, nu pot fi distruse în timpul preparării. Consumul de alimente mucegăite provoacă îmbolnăvirea și chiar moartea animalelor domestice.


Chiar și inhalarea sporilor de mucegai poate fi periculoasă.

Pentru a evita respirarea mucegaiului, se recomandă ca pâinea mucegăită să fie pusă într-o pungă de plastic și apoi într-un container de gunoi închis, inaccesibil pentru copiii și animale.

„Pâinea este ieftină”, spune Marianna Graveli. „Du-te și cumpără o pâine proaspătă.”

Fructele, mezelurile, dulceața ar trebui, de asemenea, aruncate dacă pe suprafața lor a apărut mucegai, adaugă ea. Dar brânzeturile tari, și legumele, cum ar fi morcovii, ardeii dulci și varza, au o suprafață mai solidă, ceea ce îngreunează pătrunderea rădăcinilor mucegaiului. Astfel, puteți tăia partea mucegăită de pe produse tari.

Aruncați aceste produse dacă sunt mucegăite:

1. Salamul, șunca și crenvurștii.

2. Iaurtul, smântână și brânză moale.

3. Fructele și legumele moi.

4. Pâinea si produsele de panificație.

5. Untul de arahide, nucile și leguminoasele.

6. Gemul și jeleul.

Aceste produse pot fi curățate de partea mucegăită:

1. Salamul solid (uscat).

2. Brânză tare − tăiați cel puțin 2,5 cm în jurul părții mucegăite. Nu atingeți cu cuțitul partea mucegăită și puneți brânza în folie alimentară.

3. Fructele și legumele solide – porțiunile mici de mucegai pot fi tăiate.

„Sporii de mucegai sunt destul de inteligenți și adaptabili”, menționează Gravelli. „Ei preferă un mediu umed și temperaturi calde, dar pot apărea în frigider și în alimentele dulci sau sărate.”

Potrivit ei, consumatorii nu ar trebui să se simtă învinși de acești dușmani verzi-albăstrui.

În cele din urmă: „Mâncarea din bucătărie este complet sub controlul dvs. și atunci când observați că a mucegăit, puteți să o aruncați întotdeauna”.

Mucegaiul nu este penicilină. Nu riscați cu sănătatea dvs!