Iată de ce după cafea trebuie neapărat să bei apă

În cafenelele care se respectă alături de ceașca de cafea se oferă neapărat și un pahar de apă puțin rece. Această tradiție frumoasă are și un aspect practic: după cafea într-adevăr trebuie să bei și puțină apă, iar accentuarea gustului cafelei nu este singurul motiv.

Un alcaloid e bine, iar doi e și mai bine

Espresso, americano, capuccino, latte – există o mare mulțime de băuturi pe bază de cafea. Dar din punct de vedere al acțiunii asupra sistemului nervos există doar două tipuri de băuturi: cele preparate din boabe și cele din cafea solubilă.

Problema e că bobul de cafea are o structură neomogenă. Scoarța sa conține cofeină, acel alcaloid cu efect tonifiant care ne face să ne înviorăm când consumăm cafea. În interiorul bobului de cafea se găsește un alt alcaloid – teobromina.

Cafeaua solubilă se face doar din partea interioară a bobului de cafea. În procesul de producție a cafelei solubile scoarța este înlăturată, fiind apoi utilizată pentru preparate medicinale sau băuturi energizante. Așadar, cafeaua preparată din boabe ne oferă doi alcaloizi: cofeina și teobromina.

Procesul invers

Atunci când consumăm cafea, ambii alcaloizi pătrund în organismul nostru concomitent, dar încep a funcționa pe rând. Mai întâi își exercită acțiunea cofeina, anume ea cauzează efectul tonifiant al cafelei. Dar după circa 25 de minute începe să acționeze și teobromina.

Cofeina provoacă îngustarea tuturor vaselor sangvine, mai puțin a celor din rinichi, unde are loc un efect invers. Prin urmare tensiunea arterială crește și apare un ușor efect diuretic, datorat accelerării circulației în rinichi.

Dar după aproape o jumătate de oră se simte o somnolență ciudată, iar unii oameni simt și un disconfort specific la nivelul rinichilor. Acestea se datorează acțiunii teobrominei: în tot organismul tensiunea scade, iar în rinichi este în creștere.

Pentru a evita această dereglare a circulației sangvine la nivelul rinichilor ar fi indicat să luăm un gât de apă după fiecare gât de cafea.

Efectul kilometrului 30

În cazul cafelei solubile procesele sunt și mai interesante. Dat fiind că ea este produsă doar din partea interioară a bobului de cafea, în care conținutul de cofeină nu depășește 10%, teobromina are un efect diferite decât în cazul cafelei preparate din boabe.

Mai exact faza tonifiantă se manifestă mult mai puțin sau chiar deloc, în timp ce somnolența este mult mai pronunțată. De aceea dacă cineva din prieteni vă spune că are o reacție ciudată la cafea, că mai degrabă i se face somn de la ea, atunci puteți fi siguri că este vorba de cafea solubilă și ar fi cazul să-i recomandați să treacă la cafea preparată din boabe.

Șoferii de TIR, care de multe ori cumpără cafea solubilă pe la benzinării, chiar au inventat un termen interesant care descrie acest lucru: “efectul kilometrului 30”. La 20-25 de minute de la consumul cafelei, adică aproximativ după 30 km parcurși, teobromina începe să acționeze și provoacă somnolență care durează aproximativ o oră.

Respectiv după cafeaua solubilă tot trebui să consumați câte un gât de apă pentru a preveni această stare de somnolență. Dar dacă aveți nevoie de înviorare ar fi cel mai bine să consumați ceai negru tare, el conține aproape la fel de multă cofeină, dar în schimb nu are teobromină.

Alte motive

Pentru iubitorii de cafea există și alte argumente pentru consumul de apă imediat după asta:

  • Se păstrează același gust. Să fim sinceri: dacă bei cafea în continuu, gustul său își pierde farmecul cu fiecare gât băut. Apa curată în schimb va spăla receptorii gustativi, iar cafeaua va rămâne la fel de delicioasă.
  • Tensiunea rămâne la un nivel normal. Dacă vă faceți griji pentru creșterea tensiunii provocată de consumul de cafea, încercați să beți și apă, care va dilua efectul cofeinei și va păstra tensiunea la un nivel normal.
  • Dinți albi. Cafeaua conține un pigment care ne colorează dinții. Dar dacă după fiecare gât de cafea veți lua și un gât de apă, acest pigment nu va reuși să fie absorbit, iar dinții își vor păstra culoarea naturală.