Iată de ce copiii îi iubesc mai mult pe bunici decât pe părinți

Este foarte simplu, afirmă psihologii.

V-ați întrebat vreodată de ce copiii sunt mereu fericiți când merg la bunica? Sau de ce plâng când trebuie să plece de la bunici? Și de ce visează să trăiască la bunica?

Psihologii explică faptul că cei mici preferă compania bunicilor din motive destul de simple.

Pixabay

Potrivit dr. White Fisher, psiholog clinician licențiat din Denver, există două motive pentru care copiii preferă compania bunicilor.

În primul rând pentru că își petrec cea mai mare parte a timpului împreună; și în al doilea rând pentru că bunicii înțeleg mai bine ce-și doresc și de ce au nevoie copiii.

„Copiii sunt mai atașați de cei cu care petrec cel mai mult timp”, explică dr. Fisher.

Tatăl și mama, împreună sau separat, trebuie să lucreze pentru a asigura nevoile financiare ale familiei. Deoarece multe familii practică să-și lase copiii la bunic deoarece este comod și sigur, copiii se atașează foarte mult de ei.

Pe lângă aceasta, deoarece bunicii au fost și ai cândva părinți, ei cunosc mai bine semnalele sociale ale copilului și sunt mai sensibili la nevoile acestuia, deoarece știu să reacționeze la ele.

Pixabay

Brian Taylor, antrenor de relații consideră că copiii își iubesc bunicii mai mult decât pe oricine altcineva deoarece aceștia îi răsfață foarte tare.

„Tuturor persoanelor le place să fie apreciate și considerate importante” – afirmă Brian.

Unsplash

„Părinții își iubesc copiii, desigur, dar sarcina educației include reguli, instruire, structură și disciplină”, explică Brian, referindu-se la modul în care părinții și bunicii educă copiii în mod diferit.

„Când copiii sunt educați de bunici, ei tind să fie mai blânzi și-i educă prin exemple. Ei sunt, de obicei, mai răbdători, deoarece au suficient timp.”

Bunicii nu trebuie să cheltuiască prea mulți bani pentru a le câștiga dragostea nepoților. „Bunicii le oferă adesea cadouri nepoților, care, deși sunt destul de ieftine, le amintesc copiilor cât sunt ei de valoroși, necesari și importanți”, explică Taylor.

De aceea este bine să rețineți că, la sfârșitul zilei, totul se va reduce la mesajul pe care îl comunicați copiilor.

Pixabay

Pe de altă parte, un studiu recent care a implicat mai mult de 1 600 de mame britanice, a constatat că 52% dintre copiii britanici preferă să fie cu bunica lor. Și doar 1 din 10 mame a spus că nu știu cât de atașați sunt copiii lor de bunici.

Studiul în cauză prezintă trei motive pentru care copiii iubesc să-și petreacă timpul cu bunicii mai mult decât cu părinții.

În primul rând deoarece bunicii îi alintă; în al doilea rând deoarece petrec mult timp cu ei; și, în sfârșit, pentru că le oferă dulciuri și bunătăți, în timp ce mama le permite să mănânce doar produse sănătoase.

Unsplash

Iar bunii îi alintă pe nepoți deoarece nu sunt părinții lor. Iar dacă situația devine incontrolabilă, pot  apela oricând la părinții copiilor pentru a o remedia.

Dar nu trebuie să vă faceți griji deoarece, oricât de mult îi iubesc, bunicii nu-i pot înlocui pe părinți. Însă timpul petrecut împreună cu ei lasă amintiri fericite în memoria copiilor.

Vă simțeați bine la bunici?