Trăim într-un bloc vechi și iată cum am transformat rapid și ieftin bucătăria noastră de 5 m.p.

În centrul unui orășel cu puțin peste 20.000 de locuitori este o casă cu 4 etaje, pereții căruia încă mai țin minte anii în care țara era condusă de Gheorghiu-Dej. Pare uimitor, dar clădirea s-a dovedit a fi foarte rezistentă, astfel încât după încercările vremurilor cred că va mai rezista încă decenii bune. Timpul trece. Unii dintre locuitori au intrat în această casa ca nou-născuți, iar astăzi sunt deja bunici încărunțiți.

În blocurile ridicate în ziua de azi baia este mai mare decât bucătăria proiectată în aceste apartamente, astfel încât ideea de a amenaja confortabil și plăcut o bucătărie de doar 5 m.p. pare pur și simplu ireală. Și mai puțin credibil pare acest lucru dacă ne gândim că bugetul a fost foarte limitat, iar modificarea planificării apartamentului este imposibilă.

Bugetul nu ne-a permis să luăm electrocasnice noi, de aceea plita, frigiderul, cuptorul cu microunde și mașina de spălat vase rămân la fel.

Proiectul bucătăriei

Pentru a mai câștiga ceva spațiu de lucru, am decis să extindem tăblia și peste pervaz.

Ca și fațadă a mobilei am ales un alb lucios, care crește vizual spațiul, adică exact ceea de ce avem nevoie. Tăblia și masa de culoarea lemnului vor diversifica puțin aspectul monoton al mobilei.

În blocurile vechi pervazurile erau destul de mari, iar oamenii noștri ingenioși foloseau acel spațiu ca și un mic frigider în sezonul rece. Pentru noi, însă, a fost important să valorificăm spațiul la maxim, de aceea pervazul a fost demontat, iar locul său l-a luat extensia tăbliei.

La măsuță pot mânca 3-4 persoane. Sigur nu faci nuntă aici, dar pentru un prânz confortabil e perfect.

Structura mobilei

Lângă plită am preconizat un sertar înalt pentru sticle, borcane și capace și o secție cu 3 sertare pentru tacâmuri și vesela de gătit.

Spațiul de sub chiuvetă e preconizat pentru păstrarea detergenților și a coșului de gunoi. Am decis să montăm și o mică poliță pentru bureți și alte accesorii necesare.

După fațada cu plasă e ascuns caloriferul și două polițe.

În partea de sus este un dulăpior pentru farfurii și mai multe polițe mici pentru sticle, condimente, ceai, cafea etc.

Iată și rezultatul real.

Mobilierul ne-a costat circa 3.700 RON cu tot cu livrare și montare.

Acum avem o bucătărie foarte ergonomică și confortabilă, chiar dacă are doar 5 m.p.