Iată cum se reanimează orhideele cu rădăcinile putrezite

Orhideea este considerată o plantă pretențioasă, în special pentru începători, deoarece pot putrezi rădăcinile. Orhideele preferă temperaturi constante, lumină și umiditate. În perioada caldă ea crește foarte bine.

Dificultățile de îngrijire apar în perioada rece a anului. Planta stagnează în creștere și consumă mai puține substanțe nutritive și apă. În această perioadă orhideea necesită o îngrijire specială, în caz contrar rădăcinile vor putrezi.

Dacă planta începe să se vestejească, iar apa nu o ajută, trebuie să acționați imediat. Examinați cu atenție planta, în special rădăcinile.

Rădăcinile sănătoase sunt tari, cu o suprafață netedă. Cu cât culoarea rădăcinii este mai deschisă cu atât planta este mai tânără. Dacă cufundați rădăcinile în apă, vor deveni verzi.

Rădăcinile bătrâne sunt gri sau maro. Cele putrede trebuie îndepărtate.

Semnele putrefacției sau ale infecției fungice sunt:

 • culoare închisă
 • pete întunecate și umede
 • la apăsare se scurge apă
 • aspectul filiform

Rădăcinile putrede și uscate trebuie tăiate. Pierderea a 2-3 rădăcini nu afectează o plantă bine îngrijită.

Tăieturile rădăcinilor se prelucrează obligatoriu cu praf de cărbune activat sau cu praf de scorțișoară. După ce se usucă puțin, puneți-le 10-15 minute în soluție fungicidă. Astfel veți reduce riscul de îmbolnăvire ulterioară. Tratați rădăcinile rămase cu substanțe nutritive.

Reanimarea orhideei în condiții casnice

Nu aruncați orhideea fără rădăcini! Plantele tropicale, dacă sunt bine îngrijite, sunt foarte rezistente. Florarii recomandă 3 metode de reanimare a plantei:

 • în solar
 • fără solar cu o hidratare regulată și aerisire
 • plantarea în sol obișnuit

Dacă orhideea are rădăcini sănătoase, atunci se plantează în sol proaspăt. Dacă pentru planta care a pierdut 60% din rădăcini se restabilește într-o lună, atunci cea fără rădăcini are nevoie de îngrijiri speciale timp de un an.

Alegerea îngrijirii corecte depinde de:

 • starea plantei
 • numărul și aspectul frunzelor
 • existența mugurilor de rădăcini

Un solar cu o umiditate ridicată constantă și o temperatură confortabilă, va salva chiar și o orhidee foarte afectată sau chiar fără rădăcini.

Orhideea bolnavă se plantează într-un container în care veți pune un strat subțire de keramzit, apoi un strat de mușchi sfagnum, tratat cu apă fierbinte în prealabil. Planta se pune în substratul umed. Până la apariția primelor rădăcini de 3-5 cm, planta va fi ținută în următoarele condiții:

 • temperatura de 22-28 C
 • umiditatea  70-100%
 • iluminare intensă timp de 12-14 ore pe zi

Temperatura mai joasă de 20 şi mai mare 33 stopează creșterea rădăcinilor şi favorizează dezvoltarea florei patogene şi a ciupercilor.

Dacă toate rădăcinile orhideei au putrezit, o veți salva doar printr-o îngrijire corectă în solar. Udați solul după necesitate. Aerisiți solarul noaptea, deoarece aerul este bogat în dioxid de carbon și favorizează creșterea noilor rădăcini.

După 10-14 zile se vor observa primele rădăcini. Când rădăcinile vor avea 3-4 cm planta se răsădește în sol obișnuit.

Reanimarea orhideei fără solar

Îngrijirea orhideei în vas de sticlă

Planta tratată în prealabil se pune într-un vas de sticlă. Zilnic orhideea se ține în apă fiartă răcită sau filtrată timp de 6 ore. Apoi apa se scurge, iar planta se lasă să se usuce până dimineață.

De asemenea, orhideea se poate reanima în apă cu miere sau zahăr. La un litru de apă se adaugă o linguriță de miere sau sirop de zahăr. În calitate de nutrienți folosiți îngrășăminte complexe speciale într-o concentrație slabă și adaosuri de fier.

Planta care nu a pierdut toate rădăcinile se alimentează obișnuit. Rădăcinile lipsă pot fi restabilite, răsădind planta într-un ghiveci cu diametrul 6-8 cm cu sol obișnuit. Asigurați-i lumină timp de 12 ore şi temperatura de 20-25. Noaptea mențineți aceeași temperatură, iar umiditatea să fie ridicată.

Orhideea cu rădăcini puține se plantează într-un ghiveci mic. Pentru udare se utilizează sistemul de irigare prin picurare sau ghiveciul se pune în apă. Floarea se udă din nou doar după ce solul se usucă. Rădăcinile noi încep să crească peste 1-4 săptămâni.