Odată cu sosirea toamnei grădinarii se ciocnesc de problema protejării trandafirilor pentru a evita înghețul plantelor în perioada rece a anului. O îngrijire corectă determină creșterea și înflorirea plantei în primăvara viitoare.
Când să acoperiți trandafirii pentru perioada rece a anului?
Există soiuri de trandafiri hibride rezistente la oscilațiile de temperatură și la scăderea bruscă a temperaturii care nu necesită să fie protejați iarna. Însă, dacă planta este tânără sau foarte rară, asigurați-vă, deoarece vremea este imprevizibilă!
Clima locală este cea care determină timpul când trebuie să executați lucrările de pregătire a plantelor pentru iarnă. Acoperiți trandafirii după 15-17 octombrie. Dacă locuiți într-o zonă rece puteți face acest lucru la sfârșitul lunii septembrie, dacă stați la sud – în noiembrie.
Trandafirii sunt rezistenți la înghețul ușor de scurtă durată.
Care trandafiri necesită a fi tăiați pentru iarnă?
Înainte să acoperiți planta cu material protector, trebuie să efectuați tăierea de toamnă. Tunderea efectuată corect asigură o viabilitate îndelungată a plantei și o înflorire abundentă.
Trandafirii altoiți și soiul Floribunda se taie după necesitate, mai exact pentru a fi culcați mai ușor. La trandafirii urcători, semi-urcători și trandafirii pitici ramurile de bază nu se taie scurt, deoarece veți lipsi tufa de aspectul său decorativ.
La toate soiurile de trandafiri este necesar să îndepărtați ramurile verzi.
Trandafirii cățărători se taie în partea de sus, îndepărtând 1/3 din ramură, se coboară și se acoperă cu un strat de protecție din polistiren sau frunze căzute.
Cum să culcați corect trandafirii?
După tăiere, trandafirii trebuie culcați. Procesul de culcare a ramurilor și mușuroirea este anevoioasă în comparație cu tăierea sau înmulțirea butașilor de trandafir. În iernile mai puțin geroase mulți grădinari acoperă trandafirii în poziția verticală, învelind planta cu o peliculă sau plasă agricolă. Totuși pentru a nu risca, cel mai bine este să culcați trandafirii. Această procedură se face în câteva etape, timp de câteva zile. Esențială este metoda prin care culcați ramurile, astfel încât să nu le deteriorați sau să le rupeți.
Grădinarii cu experiență, în funcție de zona unde locuiesc și soiul de trandafiri, încep să culce ramurile plantei din luna august-septembrie, prelungind această operațiune până la o săptămână. Lăstarii de ordinul doi și trei ai ramurilor de bază se culcă în luna septembrie. Ramurile suficient de elastice, în interior cu o tulpină lemnoasă, cu timpul vor deveni mai dezvoltate, respectiv, va fi mult mai dificil sau chiar imposibil să le culcați mai târziu.
Culcați trandafirii la pământ după ploaie, în a doua jumătate a zilei, când ramurile sunt mult mai elastice. Este greșit să culcați ramurile în direcții diferite. Lăstarii trebuie culcați astfel încât vârful tijei să ajungă la locul altoirii sau la cel de creștere al plantei. Această procedură durează câteva zile. Dacă nu reușiți să culcați deplin ramurile tufei (pentru că elasticitatea nu permite acest lucru), nu rupeți planta.
Cu ce să acoperiți trandafirii iarnă?
După ce culcați planta trebuie să o acoperiți. Tufele sunt acoperite cu pământ, câte 2 căldări la o tufă. Acest sol va proteja viitorii lăstari care vor crește din mugurii ce hibernează sub stratul de pământ. În cazul unui îngheț sau supraîncălzirii ramurilor, tufa se va reface primăvara. Nu folosiți rumeguș sau amestec de turbă în calitate de strat de protecție, deoarece absorbția și reținerea umidității contribuie la formarea unui strat de gheață care afectează trandafirul.
Trandafirii protejați pot supraviețui și la înghețuri de -8 °С.
Pasul 1
Pasul 2
Pasul 3
Pasul 4
Pasul 5
Pasul 6
Protejarea trandafirilor trebuie să corespundă următoarelor condiții climaterice :
- protejarea de vântul rece;
- întârzierea zăpezii;
- protejarea lăstarilor de rupere și fracturi în situația unor ninsori abundente;
- ploaia și zăpada nu trebuie să pătrundă în interior;
- plantele nu trebuie să se supraîncălzească în timpul dezghețurilor;
- este nevoie de un nivel optim de umiditate.
Crengile de brad sunt cel mai potrivit și mai natural material care poate proteja planta până în primăvară. Având în vedere că nu fiecare grădinar poate face rost de aceste crengi, folosiți materiale artificiale, de preferat cele care asigură aerisirea.
Tufele mici amplasate separat pot fi acoperite cu lăzi (din lemn sau plastic) și cutii din placaj cu găuri pentru aerisire. Trandafirii plantați în rânduri se protejează în niște sere meșterite din arcuri de fier sau plasă metalică și este acoperită cu o plasă agricolă, care se fixează de pământ. Majoritatea grădinarilor confecționează niște construcții din lemn, formând niște șoproane deasupra trandafirilor.