Iată cum puteți curăța cratițele arse… Cele mai eficiente trucuri pentru toate tipurile de cratițe!

Ați ars mâncarea în cratița preferată? Mâncarea se lipește de cea mai bună și longevivă cratiță? Ce este de făcut? Există vreo soluție universală pentru toate cratițele?

Cât de straniu ar părea, deși există foarte multe produse chimice de curățare în comerț, totuși cele mai eficiente sunt ingredientele naturale pe care le are fiecare gospodină în casă. Iar fiecare cratiță are specificul său de curățare. Aflați care este acesta în cele ce urmează.

Metode eficiente de curățare a cratițelor

1. Curățarea cu săpun

Eficientă pentru cratițele din aluminiu, inox și emailate.

Cratițele emailate se curăță foarte ușor cu săpun sau detergent de vase. Turnați apă fierbinte în cratiță, presărați săpun dat prin răzătoare sau turnați detergent de vase și puneți cratița la foc mic. Fierbeți apa timp de 20 de minute. Apoi aruncați-o și spălați arsura cu buretele. Acest truc nu are efect dacă cratița s-a ars foarte tare sau cel puțin nu se va curăța din prima.

2. Curățarea cu sare

Procedura de curățare variază în funcție de materialul din care este făcută cratița.

Cratițele de inox. Turnați în cratiță apă rece și lăsați-o pe câteva ore. Apoi aruncați apa și presărați o mână de sare de bucătărie. Nu adăugați sarea în apă, deoarece pot rămâne urme pe pereți.

În cazul cratițelor din aluminiu nu se toarnă apă, ci doar se pune sare și lăsați-o pentru 2-3 ore. Ulterior, arsura se va îndepărta foarte ușor cu un burete și apă fierbinte. Dacă cratița este prea murdară, repetați procedura.

3. Curățarea cu oțet

Eficientă pentru cratițele din aluminiu și inox.

Folosiți oțet de 9% pe care-l puteți cumpăra în orice magazin. Dacă nu aveți oțet, puteți să-l înlocuiți cu sare de lămâie sau suc proaspăt de lămâie. Turnați mai mult oțet peste arsură și puneți capacul. Lăsați să stea 2-3 ore. Apoi spălați cratița în mod obișnuit cu burete și detergent de vase.

Această metodă este foarte eficientă pentru vasele din aluminiu, deoarece pe lângă murdărie, curăță metalul de pete. Nu folosiți oțet pentru curățarea vaselor emailate.

4. Curățarea cu bicarbonat de sodiu

Eficientă pentru cratițele emailate și din inox.

Dacă nu reușiți să curățați vasele cu ajutorul metodelor de mai sus, încercați bicarbonatul de sodiu. Puteți îndepărta arsura și murdăria din interior dacă presărați bicarbonat pe fundul cratiței și lăsați să stea 30-40 de minute. Apoi spălați-o în mod obișnuit.

5. Curățarea cu cărbune activat

Se potrivește pentru toate tipurile de cratițe.

O metodă eficientă dacă s-a ars gemul sau laptele. Mărunțiți 3 pastile de cărbune activat. Cu praful obținut presărați pe arsura din cratiță și lăsați să acționeze jumătate de oră. Apoi turnați în cratiță apă rece și să lăsați să mai stea 30-40 de minute. Ulterior, cratița se va curăța foarte ușor.

6. Curățarea cu zer de lapte

Se potrivește pentru toate tipurile de cratițe.

Zerul este un remediu natural pentru îndepărtarea oricărei murdării din cratițe și este eficient pentru orice material. Zerul are proprietatea de a „mânca” arsura. Turnați în cratița arsă 1-2 cm de zer și lăsați peste noapte. Dimineața murdăria se va îndepărta foarte ușor, chiar dacă spălați cratița cu burete și detergent de vase.

7. Curățarea cu amestec de bicarbonat de sodiu și sare

Eficientă pentru vasele din aluminiu și emailate.

Mai întâi de toate preparați amestecul. Bicarbonatul de sodiu și sarea se amestecă în raport de 1:1. Turnați acest amestec peste arsura din cratiță și apoi adăugați puțină apă (amestecul trebuie să fie de consistența smântânii). Lăsați peste noapte. Apoi îndepărtați amestecul, umpleți cratița cu apă și puneți-o la foc încet timp de 3o de minute. După care spălați cratița în mod obișnuit.