Vedeți ce lucruri utile se pot face din capacele sticlelor din plastic. Niciodată nu le voi mai arunca la gunoi!

Călătorind prin Spania, un jurnalist a rămas foarte uimit, căci intrând practic în orice casă găsea o vază plină cu capace de sticle din plastic.

Sigur că asta nu e unica ciudățenie pe care le-a văzut în casele spaniolilor, dar șocul său a fost atât de mare încât el nici n-a apucat să întrebe la ce bun ei adună capacele.

O dată jurnalistul a văzut un container imens la intrarea într-un supermarket, unde toată lumea arunca capacele. Motivul era uluitor! Lângă container era poza unei fetițe de 7 ani care avea nevoie de o operație la inimă. Când părinții ei au cerut ajutorul întregii țări pentru a aduna banii, o companie de reciclare a plasticului a reacționat și a spus că va dona toată suma necesară dacă oamenii vor reuși să adune 2000 de tone de plastic.

Astfel de containere au fost puse peste tot, astfel încât în doar câteva luni spaniolii au reușit să adune cantitatea necesară! Oamenii continuă să strângă capacele, iar multe companii de reciclare a plasticului au făcut acorduri cu tot felul de fundații de caritate. Astfel se face un bine dublu: se protejează natura și se ajută oamenii nevoiași!

În anul 2010 în Turcia a avut loc o întâmplare minunată. Studenții Universității de Medicină din Istanbul au colectat capace din plastic pentru a face un cărucior cu rotile.

Cum are loc procesul de ajutorare a oamenilor nevoiași? Materialele plastice se colectează și se transmit companiei de reciclare. Iar aceasta, la rândul său, transferă banii în fundația de caritate.

În Polonia chiar se produc proteze din amestec de plastic și silicon. Pentru o proteză la mână este nevoie de circa 500.000 de capace, pentru picior – circa 850.000. Sigur că astfel de proteze nu reprezintă apogeul tehnologiei, dar în schimb sunt o soluție accesibilă pentru persoanele cu dizabilități.

Bineînțeles există și alte moduri de reutilizare a plasticului. Vă îndemnăm să nu mai aruncați capacele sticlelor din plastic, ci să vă interesați dacă în localitatea dvs. există astfel de puncte de colectare. Gândiți-vă că printr-un efort atât de mic îi puteți face cuiva viața mai frumoasă!

De asemenea din capace se pot face tot felul de decorații pentru casă și curte. Procesul de lucru e foarte simplu, astfel încât puteți include în activitate și copiii. În acest fel îi veți învăța nu doar să-și valorifice creativitate, ci și să aprecieze și să participe nemijlocit în protecția mediului înconjurător.

Tehnologia de crearea a unor astfel de decorații este foarte simplă: aveți nevoie doar de capace, șuruburi și adeziv. Mai sus ați văzut câteva tablouri uimitoare făcute din capace din plastic, realizate de familia lui Nikolai Petriakov din Rusia.

Tatiana Zakalina din Cehia a făcut o perdea și a decorat gardul cu ajutorul capacelor din plastic. Toate rudele au ajutat-o cu materie primă, dar și cu implicare nemijlocită.

Pensionarul Vladimir Sosenko și-a decorat balconul într-un mod impresionant. El a mers pe ideea de a face câte 4 găuri laterale în fiecare capac pentru a-l lega cu sârmă de capacele învecinate.

Crearea unor decorații unice cu ajutorul capacelor este un fel de artă și meșteșug. Copiii și maturii își pot valorifica la maxim imaginația pentru a crea obiecte de decor foarte originale, realizând un design unic al casei sau curții.

Capacele din plastic sunt o materie primă superbă pentru decorația pereților, ușilor, ghivecelor, brâului la bucătărie etc.

Capacele din plastic pot fi folosite pentru crearea unor lumânări micuțe, care vor arăta interesant și neobișnuit.

Locuitorii unui bloc din Rusia chiar au decorat toată intrarea în bloc cu capace din plastic: au avut nevoie de 3650 de capace, 3650 de șuruburi și o săptămână de lucru a câte 3 ore pe zi.