Iată care este originea gestului ofensator de a arăta degetul mijlociu. Legenda pe care o știai nu este adevărată!

Acest gest este cunoscut tuturor drept unul ofensator.

Și, deși a intrat în viața noastră de zi cu zi acum treizeci de ani, acest mod de a insulta pe cineva a apărut cu mult timp în urmă.

Iată ce zice legenda:

„Înaintea bătăliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipând victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldaților luați prizonieri.

Asta pentru ca fără degetul mijlociu le va fi imposibil să mai tragă cu arcul și astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Gestul brusc de tragere cu acest arc era cunoscut ca pluck yew (Îmi ești inferior!).

Însă, francezii au pierdut acea bătălie, iar soldații englezi îi batjocoreau arătându-le degetul mijlociu, pe care aceștia intenționaseră sa li-l taie, de parca ar spune: iată că victoria este a noastră, sunteți inferiori!”

Din păcate, această poveste nu are nimic de-a face cu realitatea, deși este o legendă credibilă.

În primul rând, există documente care descriu scene ale bătăliei de la Aginncourt, atât documente engleze, cât și franceze. Niciun cronicar nu menționează că francezii au tăiat degetele captivilor.

În plus, luarea captivilor și rănirea lor nu era specifică spiritului Evului Mediu.

Prizonierii erau luați exclusiv pentru a-i schimba pentru răscumpărare. Evident, nimeni nu ar fi cumpărat arcași fără degetul mijlociu.

Mai mult decât atât: arcașii nu au fost capturați și nu au fost răscumpărați, deoarece statutul lor social era mai mic decât cel al celorlalți războinici.

Trebuie remarcat faptul că expresia “pluck yew” pare extrem de îndoielnică: nu numai că nu este găsită în surse istorice, dar nu are nici un sens. Acest faimos arc englezesc era făcut din lemnul unui copac numit yew, tisă.

Care este originea acestui gest celebru?

Acest gest l-a folosit un personaj istoric bine cunoscut − filozoful cinic Diogene din Sinop. El a arătat degetul mijlociu adversarului său, oratorul Demosthenes, încă în secolul al IV-lea î.Hr.Astfel, putem spune cu siguranță că gestul ofensator are mai mult de 2.400 de ani.

Ulterior, Diogene a spus:

„Căci dacă cineva merge arătând cu degetul mijlociu, unii îl vor socoti drept nebun, dar dacă-i degetul arătător, totul e în ordine.”

Romanii aveau chiar un nume special pentru această combinație indecentă: „digitus impudicus” − deget necuviincios sau „digus infamis” − deget rușinos.Gestul este menționat într-o serie de opere romane: de exemplu, într-una dintre epigramele lui Marțial, un bătrân care se crede perfect sănătos arată degetul mijlociu medicilor.

În același timp, gestul a servit ca talisman împotriva deochiului.

În Antichitate și Evul Mediu, gestul a fost perceput ca o acuzație a „acțiunilor rușinoase” (homosexualitate pasivă). Ulterior, s-a răspândit în toată Europa de Vest.Se crede că emigranții italieni din secolul al XIX-lea au adus acest gest obscen în SUA. Pentru prima dată în America, a fost folosit în anul 1886, când jucători ai unei echipe de baseball au manifestat o lipsă de respect față de rivalii săi arătându-le degetul mijlociu.Fără îndoială, întrebuințarea acestui gest în viața de zi cu zi, se datorează anume cinematografiei americane. În filmul “Evil Dead 2” vedem acest gest.

Știai originea acestui gest?

error: Content is protected !!