Iată 5 curiozități despre creier. Dacă le veți conștientiza, viața dvs. nu va mai fi la fel!

Creierul uman este o adevărată minune: el ne permite să gândim cu o viteză incredibilă, creează în permanență noi compuși chimic, păstrează o cantitate enormă de informație.

Dar iată 5 lucruri despre funcționarea creierului care vă pot schimba viața. Acestea vă sunt prezentate de neurobiologul Jeremy Bennett.

1. Creierul nu face diferență între realitate și imaginație

Creierul reacționează în același fel la tot la ce vă gândiți. În acest sens pentru el nu este diferență între realitatea obiectivă și fanteziile dvs. Din această cauză este posibil așa-numitul efect placebo.

Când creierul consideră că vi se administrează un medicament (iar nu o pastilă de zahăr), el reacționează în mod corespunzător. Poți să iei o pastilă goală în loc de aspirină, iar creierul va face ca temperatura corpului să scadă.

În același fel funcționează și efectul nocebo, dar în sens invers. Dacă un om bolnav de ipohondrie aude la știri despre apariția unei boli, el ar putea resimți la nivel fizic simptomele acesteia.

Dacă nu credeți în aceste lucruri, puteți face un experiment. Închideți ochii și imaginați-vă că o persoană apropiată a nimerit într-un accident rutier. Imaginați-vă scena accidentului în cele mai mici detalii. După puțin timp veți resimți o durere specifică la stomac, care este primul simptom al tulburării anxioase. Asta se întâmplă din cauza că hipotalamusul, care răspunde de reacțiile fricii, provoacă secreția intensă a hormonului stresului, cortizol.

Dar vestea bună este că dacă sunteți obișnuit să priviți lumea prin ochelari roz, probabil vă simțiți mai des fericit din cauza nivelului ridicat al serotoninei (hormonul bucuriei). Orice vise și gânduri pozitive vă pot îmbunătăți starea fizică cu efect imediat.

2. Noi vedem ceea la ce ne gândim cel mai mult

Oricare ar fi gândurile dvs., ele devin fundament al experienței dvs. de viață. Spre exemplu dacă veți procura un automobil nou, veți observa mai des acest tip de mașini prin oraș. Cauza e că după cumpărătură începeți să vă gândiți mai des la mașina dvs. decât înainte de asta.

Cu ce vă poate fi utilă această informație? Ideea e că dintr-o situație stresantă puteți ieși prin simpla reprogramare a gândirii. Pe de altă parte dacă veți analiza situația politică prezentată de diverse surse, veți avea încredere doar în cele care exprimă poziția dvs. personală.

Ați observat că oamenii se grupează foarte rapid în funcție de interese? Oamenii pozitivi prietenesc cu oameni pozitivi, cei depresivi – cu alții la fel de depresivi. Asta nu e o coincidență, dacă doriți schimbări în viața dvs., începeți prin a vă schimba gândurile.

3. În majoritatea timpului creierului funcționează în regim auto-pilot

În medie creierul uman generează zilnic 60.000 de gânduri. Dar 40.000 dintre aceste gânduri vor fi aceleași pe care le-ați trecut prin minte cu o zi înainte. Iată de ce e atât de ușor să cazi în vria viziunii negative asupra vieții. Din același motiv e important să schimbăm mai des circumstanțele pentru a “curăța” creierul.

Gândurile negative creează stres și tulburare chiar și atunci când cauze reale pentru asta nu există. Dar gândurile distrug la propriu imunitatea, care trebuie să reacționeze la asta (vezi p. 1).

Antrenați-vă creierul, faceți-l să memoreze mai multe gânduri bune. Să trăiești o viață conștientă înseamnă să începi a controla aceste procese din inconștient.

4. Este de o importanță vitală să te “deconectezi” din când în când

Omul poate practic să se înece în noianul de gânduri negative acumulate pe parcursul zilei. De aceea e important să te poți “deconecta”, adică să îi oferi un răgaz sistemului imunitar.

Cea mai simplă metodă de a “deconecta” creierul pentru câteva minute este meditația, cugetarea la lucrurile care sunt mai importante decât viața noastră.

Apropo, în ceea ce privește vacanța, optați pentru odihnă activă: excursii, drumeții, schi, diving etc. Cu cât mai mult creierul se concentrează asupra unei activități, cu atât mai eficientă este “curățarea”.

5. Creierul poate fi transformat. La propriu. La nivel fizic.

Atunci când vă concentrați asupra unei activități intelectuale, creierul începe să genereze legături neuronale noi. Biologii numesc acest proces “neuroplasticitate”.

Cu alte cuvinte dacă vă gândiți că nu sunteți în stare să slăbiți, atunci cu timpul vă veți întări în această opinie. În schimb dacă veți înlocui acest gând cu ideea că sunteți într-o formă fizică bună, creierul va reacționa corespunzător, va crea noi legături neuronale și va îmbunătăți starea organismului.

Oricine are posibilitatea de a pune stăpânire pe propria conștiință și a se schimba. Dvs. puteți atinge obiectivele pe care vi le puneți, important e să credeți în asta! Căci orice proces fiziologic începe cu gândurile care apar în mintea noastră.

Dar dvs. ce părere aveți despre asta? Împărtășiți-ne impresiile dvs. în comentarii!