Hedda Bolgar: “Multe lucruri noi le-am descoperit abia după 65 de ani!”. Iată vârsta fericirii!

Hedda Bolgar a fost o femeie admirabilă și un cunoscut psihoterapeut. Ea a trăit 103 ani și practic până în ultima zi primea pacienți, care simțeau pentru ea nu doar respect, ci și o adevărată dragoste! Această femeie era plină de energie pozitivă și dragoste de viață, pe care reușea să o transmită în mod incredibil și altora ca pe un virus.

Redacția noastră vă invită să cunoașteți regulile de viață și secretele longevității acestei femei deosebite.

Bătrânețe fericită

1. “Bătrânețea înseamnă libertate!”

Hedda Bolgar era o persoană foarte veselă și îi plăcea să fie comparată cu un vânzător abil, care poate vinde un produs nu foarte bun. Produsul “vândut” de Bolgar era… bătrânețea! Ea era sigură că odată cu înaintarea în vârstă vine libertatea, experiența și încrederea că poți face practic orice.

Doctorul Bolgar sublinia atât de frumos beneficiile vârstei înaintate, încât bătrânii și bătrânele stăteau în rând ca să-și facă programare la ea. “Mie îmi pare că ei văd în bătrânețe doar griji, boli sau alte neajunsuri. Dar ei nu văd că la bătrânețe sunt și multe avantaje” – spunea Hedda. Apropo, ea însăși a început să practice activ sportul la 101 ani!

2. “Am trăit o viață fericită…”

“Multe lucruri noi eu le-am descoperit abia după 65 de ani” – afirma Hedda. Acesta e un motiv perfect să nu ne întristăm, ci să primim cu bucurie bătrânețea, care de fapt ne oferă o mulțime de oportunități.

Mulți consideră că după 40 de ani viața e pe sfârșite și nu are rost să aștepți schimbări. Dar oare așa să fie? Hedda Bolgar a dovedit prin propriul exemplu că bătrânețea e ceva frumos! “Eu am trăit o viață fericită. Dar cei mai fericiți au fost ultimii 10 ani” – afirma ea.

3. Are rost să devii pensionar?

Secretul vieții îndelungate și fericite a lui Hedda Bolgar se ascunde în activitatea neîncetată. Ea a trăit 103 ani și practic până în ultima zi primea pacienți. Femeia pur și simplu nu înțelegea de ce trebuie să ieși la pensie, căci e atât de plăcut să te trezești cu gândul că ai de făcut astăzi atâtea lucruri frumoase și utile!

4. “Îmi place să îi înțeleg pe oameni”

Lui Hedda îi plăcea să lucreze cu oamenii, să îi asculte și să-i înțeleagă. “Cel mai interesant este să urmărești cum se schimbă oamenii, cum se schimbă viața lor, cum ei încep să se simtă liberi” – spunea dr. Bolgar. Și într-adevăr, unicul regret al femeii în legătură cu bătrânețea era lipsa posibilității de lua noi și noi pacienți pe care să-i ajute.

Hedda Bolgar s-a străduit mereu să îi sprijine pe pacienți, astfel încât ei să accepte și să-și iubească vârsta. Iată sfaturile sale pentru a întâmpina bătrânețea cu zâmbetul pe buze:

1. Reține că majoritatea fricilor legate de bătrânețe există doar în mintea voastră.

2. Lucrați până când organismul vă permite acest lucru. Nu vă grăbiți să vă pensionați.

3. Căutați bucurie în lucruri simple.

4. După 50 de ani noi căpătăm o independență uimitoare față de părerile altora. Folosiți-o cât mai des și nu vă lăsați afectați de ce cred alții.

5. Nu vă văietați de cei din generația tânără, ci împrieteniți-vă cu ei!

6. Dormiți suficient și nu mâncați peste măsură.

7. Nu vă obsedați de trecut și nu uitați de viitor.

8. Nu vă faceți griji pentru ceea ce va urma, viitorul neapărat va veni cu surprize plăcute!

9. Manifestați interes și grijă pentru cei apropiați.

10. Acceptați realitatea așa cum este ea.

11. Mulțumiți-i lui Dumnezeu pentru fiecare zi trăită!

Oricum nimeni din noi nu știe ce se va întâmpla în viitor. Atunci de ce să nu savurați pur și simplu ziua de azi? Veți vedea că bătrânețea aduce o mulțime de bucurie și surprize plăcute!