Cu câțiva ani în urmă producătorii de îmbrăcăminte exterioară foloseau două tipuri de umpluturi pentru gecile de iarnă: naturale, pe bază de puf și pene și sintetice, pe bază de poliester. Însă ele nu sunt deloc practice. Locul lor, a fost ocupat de materiale mai rezistente și mai calitative.
Jachetele de puf sunt susținute cu înverșunare de cei care nu le-au spălat niciodată. Chiar și aplicarea diferitelor trucuri nu le va prelungi viața. Penele ies prin cusături, nu mai țin căldura inițială și arată inestetic.
Izolatorii moderni sunt subțiri și denși, permit trecerea aerului și sunt confortabili indiferent de temperatură. Altfel spus, jacheta subțire ține mai mult cald decât o geacă matlasată groasă și lungă. Un alt avantaj al umpluturii sintetice este stima față de animale.
În acest articol vom examina în detaliu toate izolatoarele cunoscute pentru hainele de iarnă. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Există și anumite diferențe de folosire pentru fiecare dintre ele. Dacă este scumpă, nu înseamnă că va ține cald. Faceți o alegere corectă!
Umplutura jachetelor de iarnă
1. Isosoft
Este un material modern și des întâlnit în Europa. Are proprietăți foarte bune de termoizolare, este ușor și moale. Este de două ori mai cald decât materialele de izolație sintetice. Revine ușor la forma inițială după presare și nu se deformează după mult spălări.
2. PrimaLoft
Un material de izolație modern produs din fibre polimerice foarte subțiri. Datorită faptului că este moale și are o structură densă, acesta asigură o termoizolare foarte bună având o greutate mică. Reamintim, că vă încălzește stratul de aer cald din interior, iar nu haina. De aceea, dacă vă prinde ploaia în geacă matlasată veți îngheța, deoarece se pierde stratul de aer dintre pene.
Fibrele PrimaLoft sunt foarte rezistente și impermeabile. Rezistente la vânt rece, dar nu împiedică îndepărtarea umidității de corp.
3. Thermolite
Sunt fibre sintetice cu structură tubulară. Respinge foarte bine umezeala și nu o absoarbe. Se folosește la coaserea lenjeriei termice.
4. Thinsulate
Este o umplutură foarte răspândită. Este chiar mai subțire decât ultimele două precedente. Fibrele sale sunt de 10 ori mai subțiri decât firul de păr uman. Păstrează mai mult aer într-un volum mai mic decât alte umpluturi. Stratul subțire al acestei umpluturi este suficient pentru crearea senzației de confort.
5. Poliester
Acesta este format din fibre sintetice cu volum mare. La spălare acesta se deformează. Iar spălarea multiplă strânge fibrele. Tehnologiile moderne permit adăugarea în poliester diferite substanțe sintetice care îi îmbunătățesc componența.
6. Hollow fiber
Este un poliester cu un conținut ridicat de silicon și fibre răsucite deșarte în interior. Mai este numit puf bio, hollow fan, thermofiber, fiberteck. Denumirea depinde de producător. Diferențe esențiale în tehnologia producerii nu sunt. Structura fibrelor hollowfiber se aseamănă cu blana animalelor, de aceea este ușor și călduros.
7. Topsfil
Umplutură modernă care datorită structurii ei poate îndrepta fibrele în caz de scădere a temperaturii. Are o bună aerisire și îndepărtează umezeala de la corp. Este foarte ușor și aerian. Se folosește la crearea hainelor pentru copii care „respiră”.
8. Membrana
Deși membrana nu este chiar o umplutură pentru jachete, nu putem să nu o menționăm. Este un material multistratificat modern care seamănă cu o peliculă care este lipită în baza unei tehnologii speciale pe partea externă a hainei.
Această peliculă are multe orificii-pori pe toată suprafața, de aceea apa pătrunde printre ele. Membrana se folosește la producerea hainelor pentru o odihnă activă. Pe vreme geroasă va fi foarte frig în asemenea geacă. Este importantă anume căldura care rămâne sub scurtă.
Dacă îmbrăcați membrana, trebuie să respectați principiul celor trei straturi în îmbrăcăminte. Primul strat, lenjerie termică din lână sau sintetică, pentru a respinge umezeala de la corp. Al doilea strat, care încălzește și nu permite corpului să se răcească. Este un pulover gros din lână sau materiale sintetice. Din ultimele face parte flisul, Polartec. Al doilea strat de haine va încălzi corpul cu ajutorul stratului aerian pe care nu l-a eliberat corpul.
Al treilea strat este însăși membrana. În acest caz este important materialul de deasupra care nu trebuie să permită pătrunderea vântului și să nu absoarbă umezeala.
Îngrijirea umpluturii sintetice
Toate sfaturile sunt aproape la fel. Puteți spăla haina în mașina de spălat, dar nu mai mult de 800 rotații/minut cu stoarcere minimă. Pentru gecile cu membrană și lenjerie termică folosiți detergenți speciali pentru spălarea hainelor sportive care nu confirmă structura lor. Este interzis să călcați haina!
Iată tabelul comparativ dintre izolatori cu puf și materiale sintetice.
Acum cunoașteți cum să alegeți o jachetă cu puf în funcție de preferințe și stilul de viață. Eu personal aleg Isosoft și membrană.
Transmite-ți această informație și prietenilor!