Grădină fără erbicide: 9 metode naturale și ieftine pentru îngrijirea plantelor.

În fiecare an ne gândim cum să scăpăm de buruienile și de paraziții care ne atacă grădinile! Cea mai simplă metodă este să stropim plantele și solul cu erbicide agresive. Dar există un remediu natural care este eficient și blând în același timp.

Este vorba despre oțet, o alternativă ieftină a substanțelor chimice scumpe. Să vedem în continuare ce miracole poate face acest produs ieftin.

Utilizarea oțetului în grădinărit

1. Distruge buruienile

Oțetul este o bună alternativă a produselor chimice scumpe. Utilizați oțetul cu o concentrație mai mare, va fi mai eficient. Oțetul este absolut inofensiv pentru pământ, dar distruge buruienile!

Se diluează 4-5 pahare de oțet de 6% în 2 litri de apă. În timp ce veți prelucra pământul cu această soluție străduiți-vă ca aceasta să nu nimerească pe legume și flori deoarece le poate arde.

2. Previne apariția bolilor fungice

Pentru a salva plantele afectate de fungi tratați-le cu soluție de oțet.

Pentru prepararea acesteia amestecați 2 lingurițe de oțet cu tinctură de mușețel. Cu ajutorul unui pistol de pulverizare, pulverizați amestecul pe florile bolnave.

3. Mărește aciditatea solului

Dacă aveți în grădină plante cărora nu le priește solul alcalin, puteți mări aciditatea solului cu ajutorul oțetului.

Se amestecă 50 ml de oțet cu 1 litru de apă și apoi se stropește cu această soluție porțiunile cu aciditate scăzută.

4. Curăță perfect ghivecele de ceramică

Ghivecele își pierd, odată cu anii, din strălucirea lor și pot deveni chiar periculoase pentru plante, deoarece absorb calciu, minerale și alte substanțe. Pentru a le curăța, puneți-le într-o soluție de oțet și apă într-un raport de 1:1. Vor străluci ca altădată!

5. Curăță de rugină și murdărie uneltele de gradină

Pentru ca hârlețele și sapele să strălucească, va trebui să le înmuiați în oțet sau să le ștergeți cu o cârpă înmuiată în oțet. Puteți elimina astfel chiar și rugina de pe ele și le veți proteja de fungi și infecții.

6. Prelungește viața florilor din vază

Florile din vază, din păcate, nu rezistă prea mult. Pentru a vă bucura mai mult de frumusețea lor, umpleți vaza până la jumătate cu apă și adăugați în ea o lingură de oțet și una de zahăr. Astfel florile vor ține mai mult.

7. Protejează grădina de animalele domestice și sălbatice

Dacă pisica vecinului sau câinele Dumneavoastră au început a da buzna peste straturile de flori, încercați această metodă simplă.

Înmuiați o bucată de stofă în oțet, înfășurați-o în jurul unui băț și îngropați-o în pământ lângă plantele afectate. Schimbați stofa la fiecare 6 zile și în curând acești răufăcători vor renunța să mai vină în acel lor.

8. Protejează pomii fructiferi de țânțari și musculițe

Să pregătim o capcană pentru acești dăunători.

Se toarnă 250 ml de apă într-un vas din plastic, se adaugă 125 ml de oțet și 100 g de zahăr. Agitați bine, acoperiți apoi vasul cu folie de plastic și faceți câteva găuri. Puneți vasul sub copac și în curând oaspeții nepoftiți vor dispărea.

9. Alungă insectele

Țânțarii și omizile vor dispărea imediat dacă vor simți mirosul de oțet. Pentru a vă proteja florile din grădină de acești „oaspeți”, ștergeți ghivecele cu o cârpă înmuiată în oțet la fiecare 3 zile.

Oțetul este de mare ajutor în grădină și deja știți cum să-l utilizați pentru a vă îngrijiți grădina. Sperăm că aceste sfaturi vă vor fi de folos!

Dumneavoastră cum utilizați oțetul în viața de zi cu zi, în afară de gătit? Scrie-ne în comentarii.