„Generația pierdută” — o întâmplare reală a timpurilor mele

Merg cu autobuzul. În fața mea, este așezat un tip cam nervos, obosit și somnoros, aparent, este student. Lângă el, este așezată o bătrână. Și între noi se află trei băieți de 14-16 ani.

Ne apropiem de stație. Tipul se ridică, și se îndreaptă spre ieșire. Atunci când s-a ridicat, dintr-un buzunar i-au căzut niște bani. Toți pasagerii au observat acest lucru. Bătrânica, s-a bucurat așteptând momentul propice să-i ia, ceilalți pasageri la fel s-au „bucurat”. Toți ei, s-au gândit să ia acei bani care de fapt, nu le aparțin.

Adolescenții, au sărit din loc, au ridicat banii și au alergat spre tipul care deja se îndepărtase de ei. S-a întors, a văzut banii în mâinile băieților, a băgat mâna în buzunar și a văzut că de fapt banii lui lipsesc. Băieții au dat dovadă de spirit civic spre uimirea tuturor pasagerilor. Bancnotele au fost restituite proprietarului. Bătrâna s-a arătat foarte indignată și chiar supărată:

— Nenorociților! Mi-ați fi putut da mie acei bani! Am nevoie de ei să îmi cumpăr produse alimentare! Biata bătrânică are nevoie de ei mai mult decât acel băiat, dar voi m-ați lăsat fără ei!

Băieți i-au răspuns cu o voce gravă:

— Suntem generația pierdută!

În autobuz, s-a lăsat liniște. Nu știu la ce se gândeau ceilalți pasageri, dar eu m-am simțit mândru de acești băieți tineri, care au arătat tuturor ce înseamnă să fii un cetățean responsabil și corect! Apreciez gestul lor și anume ei. mi-ai confirmat încă o dată că tinerii sunt viitorul oricărei țări!