Frumoasa zamioculcas: 10 motive să ai această plantă în casa ta

Este greu să-ți rupi privirea de la această plantă: frunze lucioase de culoare verde-închis, tulpină impunătoare și puternică, înălțime de până la un metru și jumătate… Această plantă de cameră extraordinar de frumoasă este originară din Africa, iar în popor mai este numi drept floarea-dolarului sau floarea-banului.

Așadar, să vedem ce proprietăți ale florii zamioculcas o fac atât de unică și fascinantă.

Conform unor prejudecăți, floarea-dolarului are capacitatea de a atrage bunăstarea financiară. Se spune că pentru asta planta ar trebui ținută în partea de sud-est, îngropând în solul din ghiveci câteva monede.

Zamioculcas se adaptează destul de repede la noul loc, în mod normal asta durează nu mai mult de 2-3 săptămâni. După această perioadă floarea poate fi mutată în alt ghiveci dacă este necesar.

E curios că floarea-dolarului preferă ghivecele din plastic în locul celor din ceramică. O alegere ideală ar fi un ghiveci de înălțime medie și de un diametru nu foarte mare.

Dacă planta este tânără, nu este indicată mutarea sa în alt ghiveci.

Frumoasa plantă nu este pretențioasă față de compoziția solului, simțindu-se destul de bine într-un amestec de nisip, pământ pentru gazon și pământ de frunze (1:1:1). Pe fundul ghiveciului trebuie să fie și un strat de drenaj, bunăoară din argilă expandată de mărimea 10-20 mm.

Zamioculcas se mută în ghiveci mai mare cel mult o dată pe an și asta numai dacă este cu adevărat necesar. Aici vă vine în ajutor ghiveciul de plastic: dacă acesta începe să-și schimbe forma sub presiunea rădăcinilor florii, e timpul să alegeți un ghiveci mai mare.

Îngrijirea acestei plante este destul de simplă chiar și pentru un începător. Excesul de umiditate este dăunător, de aceea după udare se recomandă să vărsați surplusul de apă din baza ghiveciului. În sezonul cald floarea se udă atunci când solul devine uscat, dar iarna ea nu trebuie udată mai des de o dată la două săptămâni.

Zamioculcas preferă locurile cu o umiditate scăzută și o bună iluminare, însă fără a fi expusă direct la razele solare. În perioada verii floarea poate fi ținută chiar și în aer liber.

Floarea-dolarului nu are nevoie de multă fertilizare, în perioada rece a anului aceasta nu se face defel. Zamioculcas poate fi fertilizată în perioada martie-septembrie folosind fertilizatori pentru cactuși.

Totodată planta iubește curățenia și stropirea: ștergeți frunzele de praf de fiecare dată când faceți curățenie în casă și stropiți-le cu apă.

Important! Folosiți mănuși de fiecare dată când faceți proceduri de îngrijire a plantei, căci ea este otrăvitoare! Asigurați-vă că ea nu este expusă la temperaturi joase și la umiditate prea mare.

Dacă o veți îngriji corect, în semn de recunoștință zamioculcas vă va bucura cu un aspect decorativ excepțional și o atmosferă plăcută în casă.