În ciuda tuturor eforturilor de a economisi bani, deseori cumpărăm produse pe care nu avem timp să le consumăm până la expirarea termenului de valabilitate. Altădată ni se întâmplă să depozităm niște dulciuri pe un raft ascuns al frigiderului, să uităm de existența lor și le găsim atunci, când deja nu le mai putem consuma, deoarece a expirat termenul de valabilitate. Adesea, astfel de produse sunt pur și simplu aruncate, dar ar fi putut salva viața cuiva.
Spaniolului Álvaro Saiz, originar din Țara Bascilor, i-a venit o idee extraordinară. De-a lungul vieții sale, Álvaro era convins că statul, care permite oamenilor nevoiași să caute hrană în gunoaie, nu poate fi considerat un stat civilizat. A avut o idee minunată: să instaleze frigidere pe străzile propriului oraș, unde locuitorii ar putea depozita produsele alimentare de care nu mai au nevoie sau hrana nefolosită care ar fi putut ajunge la gunoi.
Frigiderul solidarității – proiect care ia amploare.
Primarul orașului Galdakao recunoaște, că ideea lui Álvaro Saiz i-a părut bună, dar și provocatoare în același timp. El a fost de acord să ofere 5.000 de euro din bugetul local pentru acest proiect. De asemenea, Álvaro a fost susținut de rețelele de restaurante, de rețelele de supermarket, dar și de locuitorii orașului, care au început să aducă și să lase în frigiderele publice produsele de care nu au nevoie.
În loc să arunce produsele alimentare pe care nu le puteau vinde, antreprenorii au început să umple frigiderele publice. Ideea s-a extins și în alte orașe, iar acum schimbul de alimente a devenit popular în multe țări europene: Germania, Austria, Marea Britanie, Spania.
Ți-a plăcut această idee? Ți-ar plăcea ca în orașul tău să existe astfel de frigidere?