Fiți prudenți: lista de momeli folosite de răpitorii de copii

Datele statistice sunt înspăimântătoare: în fiecare an în lume dispar sute de mii de copii. Iar cel mai grav lucru, este faptul că este foarte dificil să găsim copilul dispărut.

Pentru a proteja copilul, părinții trebuie să-i învețe regulile elementare de siguranță. Cum să nu se lase păcăliți de trucurile răufăcătorilor și ce momeală pot folosi răpitorii pentru a atrage copilul în capcană? Despre aceste lucruri vom povesti în acest articol.

”Ajută-mă te rog”.

Momeala nr. 1 – o cerere de ajutor. De exemplu, să găsească un cățel care a fugit sau să găsească cheile pierdute de la apartament („nu văd bine, iar tu ai ochi tineri”). Răpitorii mai pot ruga copilul să-i conducă până la spitalul din apropiere sau până acasă, motivând că se simt foarte rău.

Explicați copilului, că adulții trebuie să se adreseze după ajutor doar persoanelor adulte. Copilul ar trebui să răspundă acestor persoane foarte categoric și cu voce tare: „Scuze, dar părinții mei nu-mi permit să vorbesc cu străinii”.

”Mama ta (tata, bunica) este în pericol și a cerut să te duc la ea”.

O altă momeală foarte puternică. Auzind, că ”mama a ajuns la spital” sau ”tata a fost lovit de un camion”, copilul poate fără ezitare să se așeze în mașina unui necunoscut.

Învățați copilul, că ar trebui în primul rând să verifice informația. De exemplu, să-și telefoneze părinții sau oricare altă rudă. Și în același timp, să spună la telefon că un bărbat sau o femeie străină vrea să-i însoțească spre casă. Cel mai bine este ca copilul să dicteze numărul mașinii sau cel puțin culoarea acesteia.

Mai există un truc care poate ajuta copilul – ”cuvântul parolă” , pe care îl cunosc doar membrii familiei voastre. De exemplu, bicicletă. Și dacă persoana străină acționează la cererea copilului, obligatoriu va rosti acest cuvânt. Dacă nu o face, atunci copilul trebuie să fugă de acest necunoscut. Dar nu alegeți pentru acest cuvânt-parolă numele unor membri ai familiei sau numele animalelor de companie – acestea nu sunt un secret pentru multă lume.

”Vino cu mine, îți voi cumpăra o păpușă (o mașină, bomboane, telefon, etc.)”

Sau o altă variantă: „Vrei să privești desene animate interesante sau să te joci pe calculator.” Această momeală este cea mai bună dintre toate, ea întotdeauna ”funcționează” în cazul copiilor mici, care nu pot rezista tentațiilor.

Interziceți categoric copilului să creadă oricăror promisiuni ale străinilor. Și explicați-i, că răpitorul nu este neapărat ”un bărbat înfricoșător cu ochelari negri”. La fel de periculoasă poate fi și o femeie tânără sau chiar o bătrânică.

De asemenea, învățați copilul să țipe. Mai întâi antrenați-vă într-un loc pustiu, iar apoi și în stradă. Pentru ca atunci, când copilul va fi luat de mână de o persoană necunoscută, să țipe ”cât îl ține gura”: „Cine sunteți! Nu vă cunosc! Ajutor!”

Răpire prin intermediul rețelelor de socializare

O metodă modernă și foarte eficientă pentru a atrage copiii. Dar nu interziceți copilului să navigheze pe Internet. Deoarece copilul ”avansat” își va crea un cont secret.

Dimpotrivă, propuneți copilului ajutorul dvs pentru a crea un cont pe una din rețelele de socializare. Navigați împreună cu copilul în rețea, recomandați-i site-uri interesante. Informați copilul despre regulile de siguranță de pe Internet – să nu divulge informații de contact, să nu publice fotografii și video, să nu atragă atenția la tot felul de ”momeli” care vin din partea străinilor.

La fiecare 3-4 zile, verificați lista prietenilor copilului și grupurile la care este abonat. Mai ales trebuie să fiți atent la corespondența copilului cu adulții, dacă nu sunt persoane cunoscute familiei.

Având grijă de siguranța copilului, nu uitați de gadget-urile moderne. Instalați în telefonul copilului un GPS localizator, pentru a ști oricând unde este copilul.

Cel mai important lucru este să păstrați cu copilul dvs o relație de încredere maximă – atunci copilul nu va avea nevoie de ”un prieten de încredere” în persoana unui străin.