În lumea modernă, poligamia este un fenomen foarte des întâlnit. Deși acesta a capturat în primul rând femeile, poziția de lider aparține totuși bărbaților. Mulți socot că loialitatea bărbaților depinde de comportamentul soției în familie. Orice încercare de a trăda soția, se explică prin comportamentul rău a acesteia sau insatisfacția partenerului atât în relațiile intime, cât și în cele de familie.
Însă, experții de la institutul de Economie din Londra au negat acest stereotip. Realizând niște studii pe tema dată, experții au stabilit o legătură clară dintre nivelul intelectual a unui bărbat și tendința lui spre trădare. S-a dovedit că soții inteligenți mult mai rar își înșeală soțiile sau chiar deloc nu procedează în acest fel.
Care este totuși motivul acestei legi? Savanții britanici susțin că un bărbat cu un nivel înalt de inteligență nu va începe relația cu o amantă, deoarece înțelege că în plan social, monogamia este versiunea cea mai profitabilă și mai sigură a relațiilor dintre parteneri. Doar un bărbat inteligent poate înțelege acest fapt.
Dacă urmărim puțin istoria evoluției, vedem că poligamia masculină este înlocuită treptat de monogamie. Relația intimă doar cu o femeie este considerată a fi cel mai bun și optim comportament. Scutesc bărbatul de permanenta căutare a unei noi partenere, se reduce nivelul stresului și a grijilor, iar sistemul nervos se menține într-o stare bună. Monogamia este un nivel mai avansat al relațiilor intime.
Psihologul american, Michael Diamond are opinia sa cu privire la întrebarea fidelității unui bărbat. El susține că monogamia masculină sau poligamia se formează din copilărie. Totul depinde de modelul de relații din familie, pe care băiatul le vede de la o vârstă fragedă. Dacă tatăl băiatului nu se împovăra cu loialitatea conjugală, atunci fiul său sigur nu va accepta principiile monogamiei la vârsta adultă. Iar dacă în familie relația dintre mamă și tată sunt pline de dragoste și devotament, atunci fiul în viitor se va strădui să adopte același comportament în viața sa de familie.
Oamenii de știință britanici, îi avertizează pe părinți să nu apeleze la serviciile unei bone. Dacă băiatul primește mai multă atenție de la o bonă, decât de la propria mamă, fiind matur el va avea dorința de a fi în căutarea unei amante. Totul din cauza că în copilărie a înțeles subconștient, că înafara relațiilor oficiale de familie, mai există și alte surse de atenție, căldură și afecțiune.
Să fii fidel doar unui partener de viață este nu numai sănătos ci și la modă. Oamenii de știință de la Universitatea din Florența au confirmat faptul că fidelitatea contribuie la longevitatea ambilor parteneri!