Fapt demonstrat științific: Uitarea este un semn al unei minți inteligente!

V-ați gândit vreodată că poate creierul nu în zadar uită unele informații sau detalii? Desigur, există oameni care au o memorie fenomenală, ceea ce este un lucru util în anumite situații. Cu toate acestea, este aproape imposibil să vă amintiți fiecare lucru mărunt, toate situațiile și tot volumul de informație acumulat, într-o perioadă lungă de timp, scrie APost.

Când uităm ceva, avem o stare de confuzie și ne simțim mai proști decât suntem în realitate. Suntem supărați din această cauză, dar oamenii de știință susțin, că în zadar facem acest lucru.

Cercetătorii Paul Frankland și Blake Richards de la Universitatea din Toronto, Canada au descoperit că amintirile vechi din creierul uman sunt înlocuite de altele noi. Conform studiului, memoria ideală nu este asociată cu un nivel ridicat de inteligență. De fapt, studiile au demonstrat că totul este exact invers.

Deși majoritatea din noi consideră că persoanele cu o memorie bună pot fi numite inteligente, de fapt este mai sănătos să ne amintim doar imaginea în ansamblu a evenimentelor care au avut loc în viața noastră și să uităm detaliile mici.

„Este important ca creierul să uite detaliile irelevante și să se concentreze asupra lucrurilor care vor ajuta să luăm decizii reale și importante” – a explicat Richards.

Creierul are un mic mecanism numit hipocamp, care stochează toate amintirile. Pentru el este util să scape de detaliile mici, astfel încât persoana să se poată concentra asupra a ceea ce este cu adevărat important. Acest lucru ne permite să luăm decizii mult mai eficiente.

Pe măsură ce are loc acest proces, creierul ”înregistrează” amintiri noi, mult mai importante ”peste” amintirile vechi. Creierul care este plin de amintiri, are o capacitate redusă de a lua decizii. De exemplu, creierul cu multe amintiri poate fi indecis, deoarece consideră variabilele redundante.

„Acestea sunt detaliile vieții voastre care nu sunt atât de importante și vă pot împiedica să luați deciziile corecte”.

Acest lucru are sens din punct de vedere biologic, deoarece încă din antichitate oamenii trebuiau să-și amintească detalii importante pentru a supraviețui. Însă, odată cu dezvoltarea tehnologiei, mai ales în ultimii ani, memoria detaliată a devenit mai puțin importantă.

Pentru oamenii din lumea modernă, este mult mai util să nu uite cum funcționează Google, decât să rezolve probleme complicate și neobișnuite. Aceasta înseamnă că este și mai acceptabil uneori să uitați detaliile mici, deoarece puteți găsi cu ușurință orice lucru și informație necesară în Internet.

Prin urmare, dacă uitați uneori ceva, nu vă faceți griji – creierul dvs funcționează perfect normal.