Făcând bine, nu așteptați să vi se facă bine: 8 reguli de aur ale comunicării

Toată viața noastră este pătrunsă de comunicare și acest lucru e foarte frumos. Susținerea prietenească, respectul, iubirea – toate acestea sunt exprimate prin comunicare și pot fi ca un colac salvator în cele mai dificile clipe ale vieții.

Totodată pentru a rămâne în relații bune cu cei din jur trebuie respectate anumite norme de comunicare. Să vedem care sunt cele 8 reguli de aur ale comunicării.

1. Nu agonisiți supărare, prețul e prea mare

Iertarea este calitatea sufletelor puternice. Nu atât cel care ne-a supărat are nevoie de iertare, cât anume noi avem nevoie de ea. Iar continuarea comunicării este o urmare firească a iertării.

2. Nu vă supărați pe copii atunci când nu vă înțeleg

Pentru a înțelege, copilul trebuie să aibă aceeași experiență de viață. Între noi și ei este o distanță temporală enormă. Problema înțelegerii între generații va fi mereu actuală.

3. Făcând bine, nu așteptați să vi se facă bine

Nu așteptați ca cei din jur să vă iubească și să vă respecte. Învățați să primiți plăcere din însuși faptul că dăruiți și faceți bine. Omul care nu are așteptări nu poate fi dezamăgit!

4. Nu criticați!

“Critica este inutilă, căci ea îl face pe om să se apere și, de regulă, el caută să se justifice. Critica este periculoasă pentru că ea atinge demnitatea și provoacă supărare” (D. Carnegie)

5. Nu polemizați

Oricum nu veți dovedi nimic nimănui. Oricum interlocutorul nu vă va putea înțelege întocmai, căci el are o altă experiență de viață. Există o singură cale de a câștiga într-o ceartă: să fugi de ea!

6. Nu le impuneți altora nimic dacă ei nu vă cer asta

Orice lucru impus, chiar și iubirea, poate fi perceput ca o agresiune.

7. Judecându-i pe alții, nu uitați de situații și circumstanțe

E curios că atunci când facem o gafă, noi ne găsim rapid scuze și justificări. Dar când vine vorba de cei din jur, suntem cât se poate de aspri și ignorăm toate circumstanțele atenuante.

8. Nu le cereți altora să fie asemenea vouă

Oamenii sunt foarte diferiți. În esență fiecare dintre noi este un om deosebit, de aceea nu e de mirare că e imposibil să găsești doi oameni care să aibă întocmai aceleași viziuni, comportament, preocupări etc.