Experții au identificat cele mai sigure locuri în 7 tipuri de transport diferite

De cele mai multe ori când ne gândim la transport lucrul prioritar ni se pare confortul. Dar siguranța nu ar trebui să fie cu nimic mai prejos. În orice tip de transport există locuri care sunt cele mai sigure în cazul în care se întâmplă un accident, adică șansa de accidentare sau moarte este mai mică.

Redacția noastră a pregătit pentru cititori rezultatele cercetărilor care au identificat cele mai sigure locuri în diverse tipuri de transport.

Autoturism

Locuri sigure: în spatele șoferului sau pe locul din spate din mijloc. Această parte a automobilului este cel mai puțin deformată în urma impactului.

Locuri periculoase: pasagerul din față. În caz de accident șoferul la nivel instinctiv încearcă să evite impactul, iar lovitura o preia de cele mai multe ori pasagerul din față. Acesta e unul din motivele pentru care aici se interzice transportarea copiilor.

Microbuz

Locuri sigure: cele ce sunt întoarse cu spatele pe direcția de deplasare. Speteaza preia o bună parte din energia impactului (sau frânării bruște) și reduce considerabil șansele de accidentare la cap.

Locuri periculoase: pasagerii din față, din aceleași considerente ca și în cazul autoturismului.

Troleibuz

Locuri sigure: cele întoarse cu spatele pe direcția de deplasare și locurile de pe partea dreaptă a transportului, căci pe partea stângă a drumului unitățile de transport merg pe contrasens.

Locuri periculoase: similar ca și în cazul microbuzului. Evitați locurile de lângă geam, căci geamurile sparte în urma impactului sunt un factor de risc pentru sănătate.

Autobuz de rută

Locuri sigure: cele apropiate de centrul habitaclului, fiind la distanță de mișcarea pe contrasens, dar și de geamuri.

Locuri periculoase: cele din față, căci în urma impactului prin parbriz pot pătrunde obiecte străine. Același lucru e valabil și în cazul geamurilor și ușilor.

Tren

Locuri sigure: cele apropiate de mijlocul vagonului. De asemenea cel mai indicat este să alegeți vagonul nr. 5 sau 6, dar nu și dacă acesta e ultimul vagon.

Locuri periculoase: în urma impactului au de suferit cel mai mult primele și ultimul vagon, anume acestea deraiază și se deformează cel mai mult.

Transport maritim

Locuri sigure: puntea superioară sau cabinele din apropierea sa. Evident puntea superioară va fi ultima care se va cufunda.

Locuri periculoase: cabinele de la etajele inferioare. De regulă anume în această zonă are loc impactul, iar părăsirea etajelor inferioare este foarte dificilă.

Avion

Statistic vorbind transportul aeronautic este cel mai sigur dintre toate. Dar în caz de accident rata de supraviețuire este extrem de redusă, de aceea experții nu au o părere univocă despre locurile care sunt cele mai sigure. Majoritatea totuși consideră că locurile din spate sunt mai sigure decât cele din față.

În afară de aceste recomandări este foarte important ca în caz de accident să păstrați calmul și să nu panicați. Studiați regulile de circulație și mai ales acțiunile de prim ajutor medical. Vă dorim să le cunoașteți pe cele din urmă, dar să nu aveți nevoie niciodată de ele!