Există o singură abilitate care îi va prinde bine copilului dvs. în viitor. Ghiciți care anume

Orice copil are un potențial natural unic: gândire creativă și curiozitate nemărginită. Copiii ajung să cunoască lumea și să se cunoască pe sine prin jocuri.

Doar că curiozitatea naturală a copiilor este de multe ori distrusă în sistemul de învățământ.

Rezultatele celebrului test “Torrance Test of Creative Thinking” arată că 98% din copiii de grădiniță au o creativitate genială, ei pot inventa mii de moduri de utilizare pentru o simplă agrafă.

Această abilitate scade brusc în timpul școlii, iar către vârsta de 25 de ani doar 3% din oameni mai păstrează acel geniu creativ: majoritatea dintre noi nu ar putea enumera mai mult de 5 moduri de utilizare a agrafei.

Accente incorecte

Într-un raport al “World Economic Forum” se subliniază: “Multe sisteme de învățământ contemporane nu dezvoltă abilitățile necesare pentru o integrare de succes în actuala piață a muncii.”

Școlile contemporane sunt concentrate pe ticsirea a cât mai multă informație în mintea elevului. Foarte puțini profesori îi învață pe copii să rezolve probleme sistemice, să dezvolte creativitatea și gândirea critică.

Future Of Jobs Report/weforum

Către anul 2020 pe piața muncii se vor solicita de asemenea inteligența emoțională și flexibilitatea gândirii.

Dar aceste abilități sunt ignorate de actualul sistem de învățământ. Abordarea de tip “repetați după mine și notați” este încă dominantă.

Copilul care se joacă

Cercetătorii din Noua Zeelandă au comparat copiii care au învățat să citească la vârsta de 5 ani cu cei care au făcut-o la 7 ani.

Către vârsta de 11 ani copiii din cele două grupuri aveau abilități identice de citire. Însă copiii care au învățat să citească abia la vârsta de 7 ani au dat dovadă de o mai bună capacitate de a înțelege și a analiza textul citit: ei au avut mai mult timp la dispoziție pentru a cunoaște lumea înconjurătoare.

Bineînțeles abilitățile de a citi, scrie și număra sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului în procesul de cunoaștere a lumii.

Dar în lumea dinamică din ziua de azi oamenii sunt nevoiți să-și schimbe ocupația și chiar profesia de câteva ori pe parcursul vieții. În cazul copiilor de astăzi ar putea fi vorba de profesii care astăzi încă nici nu există.

Așadar, cum poate fi stimulată dezvoltarea acestor abilități fără a distruge curiozitatea și creativitatea?

De fapt este mult mai ușor decât pare: jocul este soluția sigură. Diverse jocuri îl pot ajuta pe copil să-și dezvolte capacitățile sociale, emoționale, fizice, creative și cognitive.

Un joc lung de o viață

Probabil această capacitate naturală, înnăscută a copiilor de a învăța în timpul jocului este cea mai puțin cunoscută și totodată cea mai accesibilă soluție pentru dezvoltarea abilităților necesare.

Anume această capacitate îi va ajuta pe copiii noștri, dar și țara noastră, să ajungă la prosperare și dezvoltare.

Sunteți de acord cu aceste idei? Credeți că învățarea prin joc va oferi rezultate mult mai bune decât sistemul de învățământ actual?