Orice relație durabilă trece prin 5 etape. Din păcate majoritatea persoanelor se opresc la etapa Nr.3

Chiar și cele mai reușite relații pot să se schimbe în timp. Este firesc. Psihologul Jed Diamond a observat o situație caracteristică pentru majoritatea îndrăgostiților.

De obicei, orice relație trece prin 5 etape diferite, însă majoritatea persoanelor se opresc la etapa Nr. 3. În acest articol vă vom spune cum să evitați acest lucru în relațiile dvs.

5 etape ale unei relații

1. Îndrăgostirea

Doctorul Diamond ne spune că la această partenerii își spun unul altuia speranțele și visele. Fiecare consideră că celălalt este cuplul perfect și le va fi mereu bine împreună.

La această etapă se produc hormonii oxitocină, dopamină și serotonină. Sună foarte bine, nu-i așa? Dar să coborâm cu picioarele pe pământ.

După spusele doctorului Diamond etapa îndrăgostirii este un truc al naturii pentru a obliga oamenii să-și aleagă partenerul pentru continuarea neamului.

2. Parteneriatul

La această etapă trece „pasiunea” de la prima etapă. Hormonii se mai liniștesc, însă apare o legătură mult mai strânsă și mai practică.

Etapa Nr. 2 începe când partenerii încep să locuiască împreună. Ei au copii, își cumpără casă etc.

Altfel spus, ei devin un tot întreg, iar relația lor se umple de recunoștință și încredere. Majoritatea cuplurilor ar fi fericite pentru totdeauna la această etapă. Dar…

3. Dezamăgirea

Doctorul Diamond afirmă că pentru multe relații etapa Nr. este începutul sfârșitului. Se pare că ceva nu a mers. Partenerii încep să se simtă mai puțin protejați și subapreciați. Toate iluziile se risipesc.

Majoritatea oamenilor care ajung la această etapă consideră că nu este bine. Ei presupun că li-au ales partenerul greșit.

Iată de ce majoritatea persoanelor se despart. Ei ar trebuie să privească etapa Nr. 3 ca pe o posibilitate de consolidare a relații și să nu se despartă sau să rabde.

Problema este că toți stagnează la etapa Nr. 3. Însuși doctorul Diamond a fost de două ori căsătorit și ulterior a conștientizat că această etapă nu este un motiv de despărțire.

În timpul celei de a treia căsătorii el a pus în practică vechiul proverb „trecând prin iad, nu vă opriți”. 

Persoanele care continuă relația după această etapă, pot deveni mai iubitori și învață să-și prețuiască mai mult partenerul, iar imaginea creată până la această etapă.

Cu alte cuvinte, dacă sunteți la etapa Nr. 3, doctorul Diamond vă recomandă să mergeți înainte. Atunci veți ajunge la …

4. Dragostea adevărată

Cuplurile care au trecut de problemele de la a treia etapă află multe despre sine și despre relații.

Doctorul Diamond ne spune că a patra etapă este atunci când oamenii încep să vadă legătura între trecutul său și cum ea acționează asupra relației cu partenerul.

La această etapă partenerii încep să se ajute să-și trateze rănile. Dragostea care le părea că a dispărut, se va transforma într-o relație sănătoasă și o înțelegere profundă a celuilalt.

5. Unirea puterilor pentru a schimba lumea

Nu este nimic rău dacă vă veți opri la etapa a patra. De fapt, majoritatea rămân la acea etapă, dacă au trecut-o pe a treia.

Însă cuplurile care au ajuns la etapa a cincea, observă că dragostea lor îi influențează și pe cei din jur. Ei pot scrie cărți împreună, pot face acțiuni de caritate așa cum o face doctorul Diamond cu soția sa.

Această etapă este rezultatul final al câtorva zeci de ani de viață împreună.

Cum să treceți la următoarea etapă a relației?

Specialistul în relații de cuplu și psihologul Eric Loop recomandă să vedem relațiile ca pe un maraton, iar ca pe un sprint rapid. Atunci nu vă va fi rușine sau teamă să pierdeți câțiva ani pentru fiecare etapă.

Dacă doriți să treceți la o altă etapă, Loop recomandă să analizați cât de mult aveți încredere în partenerul dvs.

Totodată, trebuie să fiți puțin independenți. Dacă veți fi mereu de acord cu ce spune și ce face partenerul dvs., aveți toate șansele să fiți mai puțin matur.