Copii mici sunt foarte imprevizibili. În timpul jocurilor își pot provoca diferite răni, fără a-și da seama. Prin urmare părinții trebuie să fie mereu vigilenți și să nu-i lase singuri pe copii, mai ales dacă aceștia au în preajmă jucării de dimensiuni mici.
Dacă totuși copilul s-a înecat cu vreo jucărie sau cu vreun alt obiect, există 3 lucruri care sunt strict interzise în asemenea cazuri. Dacă nu veți ține cont de ele, îi puteți provoca și mai mult rău!
1. Panica.
Copilul și așa este foarte speriat, iar panica Dumneavoastră îi va spori frica. Laringele copilului s-ar putea comprima și astfel se va bloca accesul oxigenului. Va fi foarte dificil să vă descurcați singuri în asemenea caz.
2. Să încercați să scoateți cu degetul obiectul dat.
Asemenea acțiune poate împinge și mai mult obiectul, astfel îi veți bloca respirația și va fi și mai rău. O excepție poate fi cazul în care este vorba despre un aliment care se vede și poate fi prins cu degetele.
3. Să încercați să împingeți obiectul blocat.
Ori să-i dați să mănânce ceva ca să împingă obiectul. Aceasta îl va împiedica pe copil să respire. În acest caz probabilitatea ca să-l puteți salva singuri este foarte mică, deoarece vor fi mai multe obiecte străine.
Iată ce trebuie să faceți:
Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să chemați ambulanța sau să duceți copilul la spital. Între timp copilul trebuie să stea astfel încât capul să fie sub torace. Și din această poziție loviți-l ușor pe spate. Dacă nu ajută, puteți încerca să-i provocați voma.
Chiar dacă criza a trecut, este necesar să mergeți la o consultație la medic ca să înțelegeți care a fost cauza sufocării. În unele cazuri ar puea fi nevoie de mai multe investigații.
Aveți grijă de copiii Dumneavoastră!
Nu le dați copiilor mici caramele, semințe, nuci. Nu le permiteți să se joace cu jucării cu detalii mici. Nu-i lăsați nesupravegheați, chiar dacă aveți impresia că sunt în siguranță. Ascundeți toate cuiele, piulițele, acele, magneții, bateriile în locurile cele mai inaccesibile. Jucăriile cu baterii mici trebuie să fie utilizate doar în prezența adulților.
Perioada cea mai periculoasă este de la 8 luni la 3-5 ani, în funcție de temperamentul și de natura copilului. Este mai bine să fiți foarte vigilenți decât să vă confruntați cu o problemă de acest gen.
Aveți grijă de copii și să fiți sănătoși!