Deprinderea recunoștinței: cum să-l înveți pe copil să aprecieze lucrurile pe care le are deja

Aceasta e una din trăsăturile de bază a unui om fericit. Dar cum să crești un copil mulțumit în lumea noastră materialistă? Simplele “mulțumesc” și “cu plăcere” nu mai sunt suficiente.

Mulțumirea e capacitatea de a prețui ceea ce ai. Pentru a educa acest simț în copil, este necesar să repetați regulat următoarele exerciții.

Darurile zilei de azi

În fiecare zi, indiferent de partea zilei, discutați cu copilul și enumerați “darurile” acelei zile: clipele, evenimentele, impresiile pentru care sunteți recunoscători. Aici poate fi vorba de oameni, jocuri, bucate – orice. Important este să puteți privi ceea ce se întâmplă cu voi ca pe un dar. Puteți adopta chiar și o “agendă a darurilor”.

Ziua binefacerii

Alegeți o anumită zi a lunii (sau a săptămânii) când să faceți împreună cu copiii ceva util pentru alții: să faceți ordine în scara blocului, să strângeți haine pentru nevoiași, să hrăniți animalele etc. În acest fel copiii vor înțelege că e foarte important să dăruiești și, respectiv, să fii recunoscător pentru ceea ce îți dăruiesc alții.

Ții minte…

Clipele frumoase trebuie reținute. Amintindu-vă de momentele plăcute din acea zi, spuneți: “Ții minte cât de mult ți-a plăcut când…”, “cât de fericit erai să…” etc. În acest fel chiar și o situație neplăcută poate deveni un motiv de mulțumire: “Cât e de bine că nu mai trebuie să mergem la medic…”.

Tu ești ajutorul meu!

Când copiii aud așa ceva, ei simt că sunt prețuiți și într-adevăr tind să fie mai implicați, mai stăruitori și să ajute cât mai mult.

Ești foarte grijuliu

Capacitatea de a avea grijă de alții e foarte importantă pentru educația copilului. Chiar dacă el face lucruri de rutină: strânge jucăriile, pune farfuria în chiuvetă după masă etc., spuneți-i: “Îmi place că ești grijuliu!”. Sigur, nu uitați s-i mulțumiți și să-l încurajați să fie mereu grijuliu, atent și responsabil.

Cu ce ne putem împărți astăzi cu alții?

Ceea ce noi simțeam mereu la nivel intuitiv a fost dovedit și pe cale științifică: copiii mici sunt mai fericiți atunci când au posibilitatea să se împartă cu alții! Iar cea mai mare bucurie e atunci când ei dăruiesc un cadou făcut cu mâna lor. Dar să nu uităm că și cuvintele pot fi un cadou excepțional. Sarcina părintelui este ca astfel de cadouri să fie dăruite de copil în fiecare zi.

Sunt atâtea lucruri pentru care putem mulțumi!

În orice parte a zilei amintiți-vă cât sunteți de recunoscător: pentru că sunteți îmbrăcați bine, sunteți sănătoși, aveți jucării, aveți posibilitatea de a merge la o cafenea să mâncați înghețată etc.

Cât e de frumos, nu-i așa?

Acest “exercițiu” seamănă cu precedentul, doar că puteți schimba puțin cuvintele-cheie: “Cât e de frumos că la masă este întreaga familie, nu-i așa?” sau “Cât e de frumos că avem timp să ne jucăm împreună, nu-i așa?”.

Fericirea nu vine atunci când primim ceva ce nu aveam până acum, ea este recunoașterea valorii lucrurilor pe care le avem deja. Rețineți: copiii, mai ales cei mici, habar nu au de efortul pe care trebuie să-l depuneți pentru a le asigura ceea ce pentru dvs. este confort și comoditate. Pentru ei mult mai importantă este comunicarea, apropierea sufletească și dragostea!