E posibil oare să îmbunătățiți funcționarea sistemului de încălzire, ca să emane și mai multă căldură? 

Odată cu venirea vremii reci, problema izolației casei revine pe prim plan. Funcționarea sistemului de încălzire joacă cel mai important rol în acest proces. Desigur că și geamurile ar trebui reglate pentru iarnă și toate crăpăturile din casă ar trebui izolate, ca să nu sufle. Însă, fără o încălzire eficientă – nicidecum.

Drag cititor, în acest articol, redacția Fă Singur vă împărtășește unele modalități de îmbunătățire a performanței sistemului de încălzire. Vom vorbi despre cum să faceți radiatoarele să încălzească cât mai bine. Mai ales, pentru case și apartamente ar trebui făcut totul cu o eficiență maximă.

FUNCȚIONAREA SISTEMULUI DE ÎNCĂLZIRE

Există mai multe modalități destul de simple, dar foarte eficiente, care măresc semnificativ transferul de căldură la radiatoare. Cel mai mare avantaj este costul relativ scăzut, ceea ce ne bucură pe toți.

Circulația aerului

Principala problemă cu transferul scăzut de căldură o reprezintă perdelele opace, care ascund bateriile ”urâte”. Acest lucru perturbă circulația aerului (convecția). Deci, transferul de căldură în aerul din cameră nu se repartizează eficient. În fine, înșiși radiatorul se încălzește pe sine și nu spațiul înconjurător.

Un rol important mai joacă adâncimea pervazului sau a nișei în care multă lume încearcă să ascundă radiatorul. Aici deja fiecare alege ce dorește. Ori își ascunde ”urâtul” radiator de ochii altor, ori își asigură repartizarea eficientă a căldurii în camere. Drag cititor, vă recomandăm să găsiți un echilibru – să alegeți niște perdele mai ușoare sau să proiectați fereastra astfel, ca aerul cald să se repartizeze liber de la radiator.

Distanța radiatorului de la perete 

Instrucțiunile pentru radiatoare și alte suprafețe de încălzire indică întotdeauna distanțele necesare. Nu ignorați aceste instrucțiuni – ele joacă un rol important în timpul instalării. În plus, cel mai important parametru este adâncimea de instalare a radiatorului. Datorită acestui fapt, radiatorul își folosește la maximum capacitățile.

Distanța de la perete spre peretele posterior al radiatorului trebuie să fie de cel puțin 50 mm. Același lucru este valabil și pentru distanța de la podea – cel puțin 5 cm. Desigur, trebuie să urmăriți instrucțiunile și să monitorizați cu atenție distanțele în timpul instalării. În cazul în care pervazul iese dincolo de radiator, distanța până la pervaz trebuie să fie mărită cu 2,5 cm pentru fiecare centimetru de proeminență. În acest caz, pervazul nu va interfera cu circulația corectă a aerului cald.

Ecrane reflectorizante

Ecranele din folie, de asemenea, pot fi folosite pentru izolarea casei. Ele măresc perfect eficiența sistemului de încălzire. Această construcție este ca o barieră între radiator și perete, care în acest caz nu ”fură” căldura utilă. Apropo, utilizarea unui astfel de ecran mărește regimul de temperatură cu 2-3 grade de căldură. Iar energia, ce se consumă la încălzire, este redusă în medie cu aproximativ 5%.

Această metodă este cea mai des utilizată în practică. Multe cunoștințe de-ale noastre au astfel de ecrane din folie pentru radiatoare și nimeni nu a regretat niciodată banii cheltuiți pentru această achiziție utilă.

Curățenia radiatorului

Principalul și cunoscutul fapt: eficiența unui radiator prăfuit este redusă cu 7-10%. Acumularea murdăriei și prafului are un efect negativ asupra transferului de căldură. Cât de banal n-ar suna, dar trebuie cât mai des să îndepărtați praful de pe radiator, apoi acesta va încălzi și mai bine. În plus, dacă păstrați radiatorul în curățenie, acesta va servi mult mai mult timp.

Metoda de conectare a caloriferelor

Există 3 metode de conectare a radiatoarelor: diagonală, laterală și inferioară. Transferul maxim de căldură este asigurat numai de versiunea pe diagonală. În acest caz, aerul circulă liber prin toate secțiunile radiatorului fără obstacole. De asemenea, această metodă presupune absența completă a zonelor în care se acumulează murdărie. Astăzi, metoda pe diagonală este cel mai bun mod de a conecta radiatoarele.

Aceste metode îmbunătățesc semnificativ calitatea transferului de căldură. În acest caz, funcționarea sistemului de încălzire se îmbunătățește cu zeci de procente. De asemenea, vă recomandăm să folosiți sfaturile de mai sus în varianta combinată, pentru o eficiență maximă. Apropo, dacă după efectuarea acestei profilaxii, radiatoarele încă încălzesc prost, merită să spălați sistemul și filtrele.

Sperăm că aceste informații au fost utile. Aveți grijă, pentru că e iarnă!