Spălatul unei geci cu puf în mașina de spălat poate avea urmări triste. Din cauza regimului de spălare nepotrivit, puful se poate concentra în anumite locuri din structura gecii.
O astfel de situație este neplăcută, dar totul se poate rezolva dacă știi ce să faci. În articolul nostru vă vom prezenta recomandările specialiștilor în privința măsurilor ce trebuie luate dacă în urma spălării gecii puful s-a făcut gheme.
Cât de serioasă este problema acumulării pufului?
Majoritatea oamenilor pur și simplu nu observă că după spălare puful din geacă se concentrează parțial și se face gheme. După o a doua spălare e practic imposibil să nu observi această problemă, căci ghemele devin și mai mari, iar haina pierde considerabil din capacitatea de a vă proteja împotriva frigului.
De altfel izolarea termică este principala funcție a pufului. Dar dacă el nu este distribuit uniform, el nu-și mai poate îndeplini eficient acest rol. În plus geaca își pierde forma normală și capătă un aspect ciudat. Primul lucru care îți vine în minte în această situație este să arunci geaca la gunoi. Dar de fapt nu e cazul să disperați, problema se poate rezolva destul de ușor, important e să știi ce trebuie să faci.
Măsuri de urgență în cazul deteriorării unei geci cu puf
Imediat ce observați că geaca și-a schimbat aspectul după spălare, iar puful s-a făcut gheme, trebuie să luați măsurile necesare pentru a remedia situația. Specialiștii afirmă că anume măsurile întreprinse imediat după spălare sunt cele mai importante. Nu așteptați până se usucă haina, ci luați următoarele măsuri:
- De cele mai multe ori puful se face gheme din cauza utilizării detergenților pentru mașina de spălat. Componentele acestora pătrund în structura interioară a materialului și rămân acolo. Astfel prima sarcină este să eliminați detergentul din structura gecii, adică să o clătiți de câteva ori în apă rece.
- După ce clătiți geaca, scuturați-o bine ca să-și revină la forma normală și faceți mici înțepături pe suprafața hainei.
- Dacă asta se întâmplă pe timp de iarnă, scoateți geaca udă afară. Dacă ghemele de puf îngheață, ele se desprind mult mai ușor unul de altul.
“Reanimarea” pufului prin uscare
Așadar am stabilit care sunt primele măsuri ce trebuie luate în cazul în care spălarea gecii a dus la deteriorarea structurii pufului. Într-adevăr prin aceste măsuri ghemele mari dispar, însă haina nu-și recapătă în totalitate forma sa normală. Pentru a obține acest rezultat trebuie să mai faceți un mic efort: geaca trebuie uscată într-un mod corect.
Există o metodă de uscare destul de anevoioasă, dar foarte eficientă pentru restabilirea formei gecii. Ideea de bază e că în timpul uscării puful trebuie agitat în continuu.
Iată măsurile pe care trebuie să le luați:
1. Agățați geaca deasupra căzii în baie și pregătiți uscătorul de păr.
2. Pregătiți o paletă pentru covoare.
3. Porniți uscătorul de păr la putere maximă și îndreptați-l spre geacă.
4. Loviți haina cu paleta exact ca în cazul covoarelor. Străduiți-vă ca loviturile să fie distribuite uniform pe suprafața gecii.
O asemenea uscare ar putea dura mai mult de o oră, dar în schimb geaca va arăta ca nouă!
Mai există o metodă de uscare. Ea necesită ceva mai puțin efort, dar durează mai mult, având un efect asemănător. Iată etapele pe care să le urmați:
1. Agățați geaca în apropierea unui calorifer fierbinte, dar asigurați-vă că haina nu se atinge de el. E important ca fluxul de aer cald să nimerească exact pe geacă.
2. Din când în când loviți haina cu paleta, ca și în exemplul precedent.
3. După ce geaca devine uscată, scuturați-o bine încă o dată.
Cel mai important în timpul uscării este să încercați să distribuiți puful din interiorul hainei cât mai uniform.
Cum poate fi evitată această situație?
E mult mai simplu să previi problemele decât să le rezolvi. E foarte important ca geaca cu puf să fie spălată într-un mod corect, ca mai apoi să nu aveți prea multe bătăi de cap. Iată recomandările profesioniștilor în această privință:
- În nici un caz nu înmuiați geaca înainte de a o spăla, mai ales dacă e vorba de apă caldă. Această acțiune pur și simplu distruge gecile cu puf.
- Dacă spălați geaca în mașină de spălat, setați cel mai delicat regim: temperatură minimă și rotații cât mai reduse. Este contraindicată spălarea unor astfel de haine în apă fierbinte.
- Adăugați în mașina de spălat, alături de geacă, și câteva mingi de tenis.
- Pentru a asigura eliminarea detergentului din structura de puf, este nevoie să setați de cel puțin trei ori regimul de clătire.
De acum înainte veți ști ce se poate face pentru a proteja geaca cu puf, astfel încât ea să arate la fel de frumos și să vă încălzească la fel de bine după orice spălare.