Dulap încadrat în spațiul din jurul ușii – idei originale, ce merită toată atenția!

Mobila contemporană este foarte diferită de cea clasică sau tradițională. În unele apartamente, mai ales cele mai mici, deseori trebuie să economisim cât putem din spațiu. Piesele de mobilier destinate păstrării unor lucruri, precum diverse tipuri de dulapuri, adesea sunt așezate sub masă sau sub pat, luându-se în considerație fiecare loc sau colțișor liber.

O variantă foarte populară de plasare a dulapului este încadrarea acestuia în jurul ușii din cameră. Această zonă de lângă ușă poate fi amenajată și decorată cu succes, dacă selectați atent designul potrivit al dulapului.

1. 

Un astfel de dulap practic se contopește cu ușa și peretele, arată frumos și original. Alegeți un design practic și funcțional, pentru a putea păstra o cantitate enormă de lucruri în acest dulap.

Dulapul încadrat în acest spațiu este perfect pentru bucătărie, coridor, dormitor sau camera copiilor.

Există o foarte mare varietate de modele, cu multe uși, antresol, rafturi, sertare și polițe. Acestea vă permit să păstrați atât hainele pe umerar, cât și multe alte lucruri precum tehnica de uz casnic. Acest dulap poate fi decorat astfel, încât să nu atragă atenție asupra sa. În același timp, la dorința proprietarului, acesta poate deveni un element de decor central al încăperii.

2. 

Ar fi bine să alegeți un astfel de dulap încadrat, dacă: 

– aveți foarte puțin spațiu liber în cameră;

– mobilierul standard nu se încadrează în spațiu;

– aveți nevoie de polițe și sertare;

– spațiul de-a lungul pereților nu este potrivit pentru un dulap;

– vă doriți să eliberați vizual spațiul din cameră.

3. 

4. 

Puteți alege ușile după plac: glisante sau clasice. Ușile glisante pot fi decorate în cele mai potrivite moduri pentru locuința dvs. Cele clasice însă, sunt mult mai ieftine și uneori vă oferă un acces mai ușor la lucrurile ce sunt păstrate în interior.

Este important să alegeți corect culoarea mobilierului și să combinați materialele într-un mod eficient. Fațada dulapului poate servi și ca oglindă – astfel, vizual camera va părea mai mare.

Puteți întâlni și dulapuri cu antresol și mai multe sertare, fațada căruia este acoperită cu tapetate de aceeași culoare precum pereții camerei. Dacă dulapul se va întinde de-a lungul întregului perete, capacitatea de stocare a lucrurilor va fi mult mai mare.

5. 

Avantaje: 

– folosiți tot spațiul, până la tavan;

– dulapul este foarte încăpător datorită lungimii și adâncimii acestuia;

– dulapul poate fi împărțit în zone: pentru hainele pe umerar, cutii cu încălțăminte, cutiile cu tehnica de uz casnic, polițe și sertare;

– dulapul cu antresol permite păstrarea unor lucruri mai masive, precum plapume, perne, valize și altele.

Dulapul, care ocupă spațiul gol de lângă ușă, face posibilă amplasarea mobilierului în cameră într-un mod mult mai eficient. Folosiți tot spațiul liber de pe peretele de lângă ușă, pentru a elibera cât mai mult spațiu din cameră.

6. 

7. 

8. Intrând în cameră, vizual garderoba va fi lăsată în spate, mărind astfel aria părții principale a camerei.

Dacă vă doriți un astfel de dulap, trebuie să aveți în vedere următorii factori: 

– acesta trebuie să coincidă cu forma și dimensiunea peretelui;

– adâncimea dulapului trebuie să coincidă cu lățime ușii;

– cel mai bine ca ușa și dulapul să fie executate din același material (ușa de plastic va arăta foarte rău lângă un dulap din lemn);

– toate piesele dulapului trebuie foarte bine fixate, pentru siguranța celor din jur;

– alegeți adâncimea polițelor în funcție de lucrurile pe care le veți păstra (polițele pentru cărți vor fi mai înguste decât cele pentru obiecte mai masive);

– construcția interioară a dulapului poate fi și asimetrică;

– ușile neapărat trebuie să se deschidă sub unghiul de 90 de grade.

9. 

10. Dacă peretele de la ușă este prea mic pentru un dulap, puteți amplasa mai multe rafturi, ce vor decora frumos camera.

Construcția și decorul 

Variantele de construcție a unui astfel de dulap:

– ușile pot fi clasice, glisante sau acestea pot lipsi total;

– poate fi construit din diverse materiale, corect combinate;

– fațadele pot fi decorate cu vitralii, oglindă sau sticlă. Oglinzile oferă camerei mai multă lumină și aceasta pare mai mare. La fel, puteți așeza fragmentele de oglindă de diverse forme geometrice într-un mozaic;

– suprafața poate fi decorată cu sticlă colorată sau pur și simplu acoperită cu un material translucid;

– folosiți imprimarea unor fotografii, executate după o tehnologie specială;

– decorați suprafața cu panouri din lemn sau textil.

11. 

12. 

13. 

14. 

15. 

16. La dorință, chiar și mânerele ușilor sau sertarelor pot servi ca decor. Totul depinde de gustul și fantezia proprietarului.

17. Dacă optați pentru un astfel de dulap la bucătărie, vesela se va păstra foarte bine. Iar polițele deschise sunt perfecte pentru diverse figurine, cutii sau vaze decorative.

18. 

19. În camera copiilor, un astfel de dulap este numai bun pentru depozitarea jucăriilor, cărților, desenelor și a echipamentului sportiv. În acest caz, trebuie să confecționați mobila astfel încât copilul să poată să ajungă la lucrurile necesare. Absența colțurilor ascuțite ale mobilierului este fără îndoială, foarte importantă în ceea ce privește siguranța locului de joacă și de odihnă a copilului.

20. 

21. Va fi foarte interesant dacă veți proiecta ușa ca o cameră secretă. În exterior, se va asemăna cu un dulap obișnuit cu rafturi, astfel încât nimeni nu va putea să ghicească că există o altă încăpere în spatele ușii. Astfel, puteți amenaja și o cămară sau debara.

22. Dezavantajele unui astfel de design este imposibilitatea de a schimba dulapul într-un alt loc – acesta va trebui dezasamblat. În ceea ce privește costul, această opțiune a camerei pentru copil este mult mai convenabilă decât un set de mobilier clasic. Este necesar doar să selectați corect dimensiunile produsului, materialul și un design interesant.

23. 

24. 

25. 

26. 

Iar dvs v-ar plăcea un astfel de dulap?