Dragi prieteni, încetați să mai spuneți celorlalți secretele voastre! Și nu e vorba de superstiții…

Ce greu este uneori să te abții să spui prea multe! Dar anume această abilitate face diferența dintre o persoană matură și una care mai are de lucrat la acest capitol. La urma urmei, tot ceea ce spui îți afectează viața într-un fel sau altul, fie că îți place sau nu. ”De șapte ori măsoară, și o dată – taie”, această zicală exprimă perfect cât de important este să ne drămuim vorbele și cât de responsabili trebuie să fim pentru ceea ce spunem.

Mai bine să taci și să chibzuiești asupra răspunsului, decât să te pripești și spui ceea ce-ți vine pe limbă.

În continuare, îți prezentăm o listă cu subiecte și lucruri despre care e mai bine să nu vorbești tuturor, tot pentru bine tău!

Despre ce nu trebuie să vorbim

1. Caritate

E bine să facem fapte bune și acte de caritate, însă nu e cazul să vorbim despre ele la fiecare colț, cu orice ocazie. Binele își pierde sensul, dacă este strigat în gura mare, iar uneori chiar devine dezgustător… Vrei să faci lumea mai bună, fă-o în tăcere. Cea mai bună cale de a transmite ceva oamenilor este prin comportamentul propriu, nu prin vorbe deșarte despre ce ai făcut sau ce vei face…

2. Ascetism

Ții post? Urmezi o cură de slăbit? Ești abstinent pentru că persoana iubită nu îți este acum alături? Gândește-te bine: la ce bun să știe și ceilalți despre aceste lucruri personale, chiar intime? Nu orice ispravă a ta trebuie să fie cunoscută de ceilalți. Scutește-i pe cei apropiați de a fi nevoiți să-și exprime admirația pentru faptul că dai dovadă de rezistență, pentru că o vor face doar din politețe, nu sincer…

3. Eroism

Vrei să fii un erou, fii! Ajută pe cineva în mod dezinteresat, du gunoiul lăsat de vecini, participă. Și uită! Vei fi răsplătit pentru faptele tale, dacă vei rezista tentației de a-i anunța pe toți despre fapta ta!

4. Cunoștințe duhovnicești

Ai devenit credincios? Ai început să practici meditația? Excelent! Dar ăsta nu este un motiv să încerci să-i convingi și pe ceilalți să facă la fel. Împărtășind din practica ta spirituală, dimpotrivă, îi poți descuraja pentru totdeauna pe ceilalți să vrea să facă și ei asta. Ia aminte că fiecare om are calea sa și nimeni nu este obligat să împărtășească aceleași convingeri ca tine.

5. Morală

Fiecare om comite zilnic acte de violență. Iar cel care se consideră profund moral și corect și se mai mândrește cu asta este, pur și simplu, un ipocrit. Recunoaște, în primul rând, față de tine că ai o mulțime de neajunsuri și nu mai încerca să pari altcineva decât ești. E ridicol și absurd!

6. Viața de familie

În fiecare familie există neînțelegeri și conflicte. Însă, despre acestea e mai bine să taci în fața celorlalți. Conflictele se vor aplana, neînțelegerile vor dispărea, însă părerea eronată pe care ai creat-o atunci când ai scos gunoiul din casă, va rămâne mult timp. Cu cât mai puține lucruri dezvălui despre viața ta de familie, cu atât aceasta va fi mai armonioasă.

7. Mâncare

Atunci când servești pe cineva cu vreun fel de mâncare, păstrează liniștea și calmul. Nu vorbi despre ce fel de produse ai folosit, modul în care au fost pregătite bucatele, toate aceste nu te onorează. Oaspeții sunt în stare să aprecieze și singuri cât sunt de gustoase bucatele, dacă vor dori, îți vor cere și rețeta, însă nu e cazul să faci mare caz pe seama abilităților tale culinare. În ceea ce îi privește pe vegetarieni: pur și simplu, păstrați tăcerea. E regretabil faptul că această practică benefică este privită ca fiind ciudată, din simplul motiv că s-a vorbit mult prea mult despre niște lucruri, când de fapt nu era cazul.

8. Planurile de viitor

Nu amuza pe nimeni vorbind despre planurile tale de viitor. Acestea se pot schimba și, la urma urmei, poți oricând muri, nimic nu e sigur. Nimeni nu știe ce va fi mâine. Planifică ceea ce ai și vrei să faci, acționează chibzuit, dar nu împărtăși cu nimeni planurile și speranțele tale de viitor.

9. Copii

De credeți că toți ceilalți sunt interesați să afle despre realizările și succesele copilului tău, atunci greșești amarnic. Mamele care răspândesc prea multă informație despre copiii lor sunt, de fapt, nefericite. Se pare că nu mai au nimic altceva despre ce să vorbească.

Desigur, există oameni cu care poți împărtăși cele mai intime trăiri, emoții, temeri, sentimente, îndoieli, bucurii, etc. Însă acești oameni sunt câțiva. Un semn al nivelului de cultură al persoanei este capacitatea sa de a diferenția oamenii cunoscuți, amicii de oamenii cu adevărat apropiați. Cei care nu te cunosc bine, pot trage concluzii greșite despre tine, doar în baza informației pe care tot tu le-ai pus-o la dispoziție!

Fii mai discret și mai calm, vorbește mai puțin și ascultă mai mult! Asta te va face invulnerabil!

Arătă și prietenilor tăi acest articol, poate e cazul să afle și ei ce lucruri anume trebuie păstrate în secret.