Doar pe cel mai bun! Iată cum puteți recunoaște cu ușurință un vin contrafăcut.

O sticlă de vin bun este foarte importantă pentru întâlnirile cu prietenii, pentru serile romantice sau, pur și simplu, pentru o întâlnire plăcută. Dar aici ne apare întrebarea: cum putem recunoaște acest vin bun? Trebuie să fim siguri de faptul că acesta are gust plăcut dar și să nu provoace mahmureală în dimineața următoare.

Redacția noastră va încerca să vă explice cum să alegeți un vin de calitate și cum să-l recunoașteți, chiar din magazin, pe cel contrafăcut.

© DepositPhotos

De care vin să alegem 

Producătorii recurg la tot felul de șiretlicuri ca să-și prezinte producția ca pe una de calitate superioară. Există, însă, numeroase variante falsificate: vinurile preparate din pulbere, vinurile „uleioase” (cu adaos de glicerină), vinurile alcalinizate (cu aditivi alcalini), amestecurile vinicole cu adaos de coloranți. Este foarte important să reușim să găsim, printre toate acestea, anume acea sticlă care conține un vin natural și de calitate.

© DepositPhotos

Totul începe chiar din magazin. Și trebuie să ținem cont de faptul că prețul nu neapărat este indicatorul determinant, deoarece sub eticheta unui producător de încredere se poate ascunde un produs contrafăcut. Atrageți atenția la detalii și nu veți mai fi păcăliți de asemenea vicleșuguri.

1. Sticla

Țineți minte: vinul bun nu se păstrează în pungi de hârtie — doar cel preparat din pulbere. De asemenea nu trebuie să cumpărați vinurile în recipiente de lut, deoarece este puțin probabil ca ele să-și păstreze calitățile în condițiile din magazine. Vinul veritabil se vinde doar în recipiente de sticlă.

© DepositPhotos

2. Eticheta

Studiați neapărat eticheta produsului înainte de a-l cumpăra. Dacă veți cumpăra un vin scump, al unei mărci celebre, atunci eticheta trebuie să fie fără defecte. Producătorii conștiincioși nu economisesc pe asemenea lucruri. Nu trebuie să existe margini dezlipite, inscripții incerte și urme de lipici. Dacă ați observat ceva asemănător, cel mai probabil sticla conține un vin contrafăcut.

Data producerii trebuie să fie imprimată separat de informațiile esențiale de pe etichetă. Toate caracterele trebuie să fie clare, fără greșeli de tipar. Inscripțiile de pe etichetă și dop trebuie să coincidă.

3. Dopul

Acest aspect nu poate fi verificat în magazin, însă trebuie să-l studiați acasă. Lungimea dopului nu indică calitatea vinului. Pur și simplu dopurile lungi sunt folosite pentru sigilarea vinurilor mai vechi, iar cele scurte — pentru vinurile mai tinere. Este mult mai important materialul din care este fabricat dopul. Vinurile bune nu sunt închise cu dopuri de plastic.

Dopul vinurilor de calitate superioară miroase a fructe, în niciun caz a mucegai sau umezeală. Calitatea dopului poate fi diferită, dar nu trebuie nicidecum să se fărâmițeze. Dacă dopul se sfărâmă sub tirbușon, înseamnă că producătorii au economisit pe seama acestuia. Producătorii cu reputație bună nu-și permit permit să facă așa ceva.

© DepositPhotos

Dacă, după ce ați procurat o sticlă de vin, mai aveți îndoieli în privința calității sale, există 4 metode sigure cu care-l puteți verifica. Dacă gustul sau aroma vinului vi se par cam dubioase, nu ar strica să încercați unul dintre următoare trucuri.

Cele mai bune trucuri

1. Bicarbonatul de sodiu

Atunci când intră în contact cu bicarbonatul de sodiu, vinul natural își modifică culoarea. Această reacție se produce datorită amidonului din struguri. Vinul sintetic va rămâne, însă, neschimbat.

2. Glicerina

Ca să verificați dacă vinul cumpărat este sau nu preparat din pulbere, trebuie să adăugați în el 2 picături de glicerină. Dacă vinul este natural glicerina se va lăsa pur și simplu la fund și își va menține culoarea. În cazul în care glicerina își va modifica culoarea în galben sau roșu, înseamnă că vinul este preparat din pulbere.

3. Creta

Acest test este utilizat pentru depistarea coloranților. Picurați o cantitate mică de vin pe o bucățică de cretă. Dacă pata uscată devine mai deschisă la culoare, înseamnă că vinul este bun și nu conține coloranți. Dacă pata își va schimbă nuanța, vinul conține coloranți.

4. Agitarea

Este o metodă bună pentru verificarea calității vinului. După agitarea sticlei spuma dintr-un produs calitativ se va strânge spre centru și se va lăsa rapid. Spuma dintr-un vin rău se va strânge pe margini și va dispărea lent.

Dacă măcar din aceste experimente chimice a demonstrat că vinul nu este calitativ, ar fi bine să renunțați la el. Nu trebuie să vă otrăviți organismul cu produse contrafăcute, de calitate inferioară. Credeți-ne, veți obține mai multă plăcere și mai multe beneficii dacă veți savura un vin bun.

Acum știți cum să alegeți vinul de calitate. Cunoscând aceste trucuri simple, nu veți mai fi păcăliți de vicleșugurile producătorilor mai puțin onești. Fiți vigilenți! Atrageți atenția la detalii și alegeți doar ceea ce este mai bun!

Cunoașteți și alte metode de verificare a vinurilor? Povestiți-le în comentarii!