„Sigur că nepoțica mea poate să stea vara la mine, nu este o problemă, dar…”. – răspunsul acestei soacre este demn de urmat!

Cine este bunica? Bunica contemporană nu este nici bonă, nici menajeră, este o sursă nelimitată de răsfățuri și de cadouri pentru nepoței. Dar cel mai important, bunica este simbolul înțelepciunii, dragostei și îngăduinței. Bunica este pentru nepoți, dar pentru soț bunica copiilor lui este soacră. Și e cea mai dragă, ceea ce rar se întâmplă.

Este bine știut că relațiile dintre soacră și ginere au devenit subiectul multor proverbe, bancuri și chiar motiv de divorț. Aparent totul e simplu: două persoane care nu sunt rude ar putea găsi limbă comună cel puțin din dragoste față de persoana iubită – fiică și soție. Însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Ce înseamnă gelozie, dorința de întâietate și de protejare a persoanei dragi?

Însă o bună prietenă de a mea, Raluca, consideră că aceasta este o prostie omenească și o lipsă de abordare înțeleaptă a relațiilor. Sunt de acord cu ea, deoarece situația din familia sa poate servi drept exemplu. Modul înțelept de a acționa al soacrei a ajutat la construirea unor relații sănătoase atât cu ginerele, cât și cu copiii.

Iar soțul Ralucăi vorbește despre soacra sa cu un mare respect și căldură.

Scumpa soacră

Fiind într-o vizită la Raluca acasă l-am întrebat pe soțul ei în ce constă secretul bunei sale relații cu soacra sa.

Iată ce mi-a răspuns: „Când m-am căsătorit, am privit-o neîncrezător pe viitoarea mea soacră. Am auzit prea multe istorioare neplăcute de la prieteni despre soacrele rele și m-am gândit că acest lucru li se întâmplă tuturor. Cu atât mai mult cu cât în acea perioadă era singură și mă gândeam că, din cauza plictiselii, se va implica în viața noastră”.

Deseori se întâmplă acest lucru. Tensiunea dintre relații poate apărea din cauza faptului că soacra are o viață personală nereușită. Din păcate, fiind în această situație, femeia se simte singură și percepe familia fiicei ca pe a ei proprie. Soacra fie îl califică pe ginere drept fiul său, fie pune pe umerii tinerii familia responsabilitățile pe care ar trebuie să le facă un bărbat.

Însă mama prietenei mele a procedat altfel.

„Timpul trecea, iar soacra nu prea se manifesta. Ea, desigur, își suna fiica în fiecare zi. Eu ascultam cu regularitate cum soția vorbea cu mama ei la telefon, dar cu asta se termina totul!” – și-a continuat povestea sa Cristi, soțul prietenei mele Raluca.

„Apoi s-a născut primul copil și m-am gândit că acum a venit momentul când soacra va sta 24/24 la noi acasă pentru a ne învăța toată experiența ei. Însă soacra m-a dezamăgit și de această dată. Ea a cumpărat un cărucior, a cumpărat de scutece, hăinuțe și a dispărut.

Desigur, ea ne ajuta și stătea cu copilul când soția trebuia să meargă urgent la medic sau în altă parte. Dar aici totul s-a termina!” – ne-a povestit zâmbitor soțul prietenei mele.

După trecerea a trei ani, în luna mai, Cristi i-a propus Ralucăi să plece la odihnă la mare. Iar în această perioadă să lase copilul la soacră. „Ea e singură și ar putea să petreacă mai mult timp cu nepoțica!” – a spus el. La care Raluca a zâmbit și ea propus să vorbească el însuși despre asta cu soacra sa.

Iată secretul propriu-zis al relațiilor perfecte, din punctul meu de vedere, dintre ginere și soacră, pe care l-am dedus din povestea lui Cristi: „Am mers în vizită la soacră, nu pur și simplu, dar cu niște dulciuri. Ea a zâmbit, m-a primit cu bucurie, a făcut un ceai. Eu am început să-i povestesc că ar fi bine ca nepoțica să petreacă vara la bunica, până părinții se odihnesc la mare.”

Soacra și-a ascultat soțul fiicei și a răspuns la propunerea lui astfel: „Desigur că aș putea să o iau pe Monica la mine pe vară, nu e o problemă. Dar spune-mi, te rog, dragă ginere, când vei mai avea ocazia să-i arăți marea fiicei tale la trei anișori? Doar în acest an, deoarece peste un an va avea deja patru anișori, adică deja un pic altă fetiță.

Și tu vei pierde o vară întreagă de comunicare cu fiica, trimițând-o la bunica ei. Oare îmi poți da așa ușor o comoară atât de mare? Iar peste vreo 15 ani ea însăși deja nu va mai vrea să meargă cu tine la mare, deoarece ea va fi mare și va avea prietenii ei.

Ea va crește repede, iar tu nici nu vei avea amintiri cu fiica ta de trei ani cum face primii pași în valurile mării, ținând-o de mână. Cum îi pui prima scoică în mână și construiești împreună cu ea primul ei castel de nisip.

În primul rând este dreptul tău! Și dreptul fiicei tale să țină minte că pentru prima dată a văzut marea cu tata, iar nu cu altcineva. Nu o lipsi de aceste momente!”

„Crede-mă, a continuat ea, – copiii noștri sunt cu noi pentru o perioadă limitată din viața noastră. Fiecare clipă petrecută cu ei este irepetabilă!”

În acel moment Cristi s-a îngândurat. El și-a amintit cum el însuși era trimis permanent la bunica pentru toată vara. Și-a amintit că tatăl său nu prea avea timp să stea cu el din cauza serviciului. Apoi a suferit un atac de cord și Cristi nu a mai avut nici o amintire cu el.

Această discuție a avut loc cu un an în urmă, iar în acea vară, în luna iulie, Raluca, Cristi și fiica lor Monica au plecat împreună la mare. În acest an vor merge din nou împreună la mare.

„Iar pe soacră o respect și o iubesc, deoarece într-adevăr este o femeie înțeleaptă!” a spus în final Cristi, iar eu am memorizat. Și soțul meu la fel!

De aceea, și toți membrii familiei mele vor merge la mare în acest an. Apropo, îi vom lua cu noi și pe bunei, deoarece timpul petrecut cu familia este cel mai minunat și mai prețios. Fiecare trebuie să țină minte asta!

Notă

Savanții au demonstrat că bunica pe linie maternă este cel mai important în viața copilului. Ea îi transmite cunoștințele necesare, experiența, îi dăruiește căldură, dragoste și grijă. Legătura cu ea este mult mai profundă!