Depunerile de culoare albă în ghivecele cu plante – semn al îngrijirii incorecte!

Proprietarii de plante de interior deseori observă în ghivece, pe suprafața solului, un strat subțire de culoare albă sau gălbuie. Acesta poate fi un strat din minerale sau mucegai, dar în orice caz este un semn de îngrijire incorectă a plantei.

Să analizăm mai întâi cauzele apariției acestor depuneri de minerale în ghivecele cu plante de interior.

1. Unul dintre motivele apariției acestui strat alb – este udarea plantelor cu apă din robinet, ceea ce determină acumularea depunerilor de calcar pe suprafața solului. Trebuie să udați plantele doar cu apă stătută.

2. O cauză frecventă este și hidratarea insuficientă. Chiar dacă udați planta rar, trebuie să o hidratați din abundență, astfel încât întreaga masă a solului să fie spălată. În caz contrar, se umezește doar stratul superior al solului, formând această crustă de depuneri minerale. În același timp, nu trebuie să udați planta prea mult. Înainte de următoarea udare, solul trebuie să se usuce bine.

3. De asemenea, stratul alb apare în ghivecele unde este prea mult sol. Nu trebuie să creșteți plantele în ghivece prea mari, de altfel, excesul de apă, pe care rădăcinile nu le pot absorbi se evaporă, formând o crustă de sare.

4. Un alt motiv – este aerul uscat. Acesta contribuie la evaporarea umezelii din sol, motiv pentru care sărurile se ridică la suprafață.

5. Apariția acestui strat alb poate fi cauzată și de componența solului. Acesta devine cauza capilarității, adică crește capacitatea de a transporta apa prin capilarele din sol. Apa se ridică la suprafață și se evaporă, formând o crustă de sare. Acest efect cauzează, de asemenea, drenajul dificil la fundul ghiveciului. Pentru a rezolva problema trebuie să răsădiți planta într-un sol mai ușor, destinat plantelor de interior, precum și să folosiți un strat de drenaj, care va permite ca excesul de apă să se scurgă mai bine.

6. Stratul alb poate apare ca urmare a folosirii în cantitate escesivă a îngrășămintelor. Respectați cu atenție instrucțiunile de utilizare a acestora pentru a evita acest lucru. În timpul perioadei de repaus este recomandat să renunțați de tot la fertilizarea solului.

Aici putem menționa și substraturile care conțin îngrășăminte în exces. Țineți minte că plantele tinere trebuie răsădite sau replantate într-un sol nefertilizat. Din păcate, din ce în ce mai des, producătorii de substraturi și amestecuri de sol vând aceste produse deja cu adăugarea îngrășămintelor. Trebuie să fertilizați solul doar după ce planta se înrădăcinează în noul loc.

Trebuie să știți, că puteți scăpa foarte ușor de acest strat alb de depuneri minerale. Este suficient să scoateți stratul superior al solului și să-l înlocuiți cu unul nou, în același timp trebuie să corectați greșelile pe care le repetați în îngrijirea plantei. De umiditatea excesivă, care se ridică la suprafață vă poate proteja nisipul sau argila expandată.

Dacă stratul de pe suprafața solului este alb (sau gri) și pufos, atunci acesta este deja mucegai.

Mucegaiul apare pe solul foarte ud, în condițiile unei temperaturi relativ scăzute a aerului, uneori apare ca urmare a unui sol de calitate proastă. Mucegaiul nu este periculos pentru plantele adulte, dar poate provoca daune semnificative plantelor și răsadurilor tinere, care sunt în proces de creștere. Cea mai bună metodă de a combate mucegaiul – este replantarea într-un alt ghiveci, cu alt sol și desigur micșorarea cantității de apă cu care udați planta. Puteți, de asemenea să presărați stratul superior al solului cu cenușă sau cărbune zdrobit, să așteptați până când stratul se va usca bine și să-l îndepărtați împreună cu mucegaiul, apoi să-l înlocuiți cu alt sol de calitate.

În același timp este recomandat să udați planta cu soluție de permanganat de potasiu sau să folosiți preparate biologice împotriva ciupercilor dăunătoare. Urmăriți umiditatea solului pentru a preveni apariția repetată a mucegaiului.