Depozitarea în bucătărie: 20 de idei utile care vor fi de folos tuturor…

Sistemele de depozitare nu sunt niciodată prea multe, mai ales la bucătărie. Unde să ascundem cratițele, cum să păstrăm legumele și cum să avem mereu ordine în timpul experimentelor culinare? Distribuiți aceste sfaturi utile! Ce, unde și cum: să învățăm a folosi spațiul!

Sfaturi utile:

1. Depozitarea legumelor

Mulți, din greșeală și din neștiință,  păstrează legumele în frigider sau la balcon, și apoi își pun întrebarea de ce oare cartofii încolțesc prea repede, morcovi se usucă, iar ceapa se strică. Totul, însă, este banal de simplu! Legumele, ca și alte alimente, necesită condiții de depozitare corecte. Cum să le oferim, atunci, aceste condiții într-o bucătărie mică?

Cea mai simplă soluție este utilizarea  mai multor coșuri speciale pentru bucătărie pe care să le utilizăm la depozitarea legumelor. Alegeți coșurile sau containerele în funcție de mobilierul de la bucătărie (acum în magazine este o mare varietate). O opțiune alternativă va fi coșul de viță de vie, în care legumele și fructele își păstrează mai mult prospețimea, aspectul frumos și proprietățile lor.

În cazul unei depozitări corecte, cartofii se pot păstra între 2 săptămâni până la 2-3 luni (nici într-un caz nu trebuie să-i păstrați la frigider), morcovii timp de 3 săptămâni, ceapa până la 3-4 săptămâni.

Trebuie să țineți cont de faptul că locul unde sunt depozitate legumele trebuie să fie bine ventilat și amplasat departe de aragaz, cuptor și radiatoare. În mod ideal ar trebui păstrate în cămară sau într-un dulap de la bucătărie.

Un exemplu despre cum se pot păstra legumele în bucătărie.

2. Depozitarea legumelor în coșuri de răchită

Deseori vinovate de dezordinea din dulapurile de la bucătărie devin cutiile și pachete cu cereale. În primul rând ele ocupă mult spațiu, iar în al doilea rând, pur și simplu încarcă spațiul. Pentru a rezolva problema este suficient să puneți cerealele, făina și zahărul în borcane de sticlă sau în cutii de plastic.

Este foarte convenabil să folosiți vase speciale cu supape. În cazul acesta în ele nu vor pătrunde moliile și umezeala. Deseori aceste supape au și dozatoare cu ajutorul cărora este ușor de pus crupele în timpul gătitului.

Depozitarea cerealelor.

Depozitarea produselor în vrac.

Depozitarea cerealelor în borcane de sticlă.

3. Depozitarea tacâmurilor

Să păstrăm lingurile și furculițele la grămadă nu este o idee bună! Aranjați toate tacâmurile (pentru cuțite este mai bine să vă gândiți la un alt loc de depozitare, nu în apropierea altor obiecte, pentru ca să nu se tocească și să nu ruginească). Sunt foarte stilate sistemele de depozitare cu compartimentare și organizare pe care le puteți cumpăra sau să le faceți singuri din placaj și să le puneți în sertare. Pe fundul lor este de dorit să așterneți hârtie sau țesătură moale care să absoarbă excesul de umiditate. Este mai bine să puneți în sertar lingurile și furculițele deja uscate și șterse, deoarece picăturile de apă uscate de pe tacâmuri nu prea arată estetic.

Depozitarea tacâmurilor.

Un exemplu de depozitare a lingurilor de lemn și a spatulelor.

Un exemplu de depozitare a lingurilor și furculițelor.

4. Depozitarea cratițelor, a cratițelor pentru sosuri și a tigăilor

O gospodină bună are întotdeauna o mulțime de ustensile de gătit, precum oale, cratițe, tigăi. Apropo, ați observat că multe dintre acestea au o gaură la capătul mânerului care nu stă acolo pur și simplu. Aceasta este pentru a agăța cratițele, în Europa fiind o variantă destul de frecventă de depozitare a lor.
O altă întrebare ar fi unde să instalăm aceleași cârlige? Există mai multe opțiuni: pe o șină instalată în apropierea zonei de lucru, pe peretele din apropierea aragazului sau a chiuvetei. De asemenea puteți fixa pe perete o plasă decorativă de metal pe care puteți pune mai multe cârlige. Această opțiune de stocare arată original și este foarte practică deoarece vă permite să descărcați dulapurile de bucătărie și să aveți toate lucrurile la îndemână.

Depozitarea cratițelor pentru sosuri și a tigăilor.

Un exemplu de cum se păstrează tigăile și cratițele în bucătărie.

5. Pereții ne vin în ajutor

Dimensiunile bucătăriei, uneori, nu ne pot permite să avem un număr prea de dulapuri pentru depozitarea ustensilelor de bucătărie. Ce să facem în acest caz? Nu disperați și încercați să utilizați pereții! În aceste scopuri ajunge chiar și unul nu prea mare. Putem instala pe el cârlige, șine, rafturi înguste, un placaj cu găuri, suporturi magnetice. Aici vor putea fi păstrate cratițele, mirodeniile, cerealele, spatulele și alte ustensile.

Depozitarea ustensilelor de bucătărie pe perete.

Modalitate comodă de depozitare în bucătărie.

6. Depozitarea a cratițelor

Unde am mai putea găsi un spațiu de depozitare? De exemplu în dulapul de bucătărie inferior sau pe insula de bucătărie, dacă o aveți. Această opțiune este potrivită pentru cei care nu doresc,  din anumite motive să instaleze șine pe pereți sau au nevoie de spațiu de stocare suplimentar.

Depozitarea în dulapul de bucătărie.

7. Ordine peste tot

Ordinea constă din lucruri mici,țineți cont de acest lucru. Aranjați vasele unul în altul, găsiți loc pentru vasele din plastic (și pentru capacele de la ele!). Depozitați ustensilele și accesoriile de cofetărie într-un singur loc, rezervați un dulap sau un raft separat pentru ele. Pentru formele de copt va fi perfectă o cutie din lozie. Va trebui doar să găsiți un loc pentru fiecare obiect și în bucătăria dumneavoastră va fi mereu ordine.