De unde provine stilul vestimentar bătrânesc și cum putem să-l evităm

Se pare că persoanele în vârstă arată la fel. Bărbații renunță la blugi și la adidași, poartă pantaloni de lână și veste cu multe buzunare, iar femeile rătăcesc aleg fuste și pulovere colorate. Și toți poartă încălțăminte lipsită de formă.

Ce vârstă au aceste persoane? Unele dintre ele au doar puțin peste 60 de ani. Când au reușit să schimbe hainele pline de viață din ultimii ani cu cele lipsite de formă și plictisitoare? Se creează impresia că acest stil bătrânesc se strecoară treptat, fără a ne da seama.

Scopul îmbrăcămintei pentru persoanele adulte de după 60 de ani este pur funcțional. De aici și apar aceste haine plictisitoare și lipsite de formă.

Iată o sculptură cu bunici tipice.

Există femei care, la vârsta de 50-60 de ani, se văd exclusiv în rolul de bunici fără a avea alte interese. Entuziasmul și curiozitatea pentru nou a dispărut.

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg, 60 de ani.

Mulți consideră că doar doamnele suple pot fi stilate și pot arăta bine la o vârstă mai înaintată. Dar nu este chiar așa.

Fostul premier britanic Theresa May, 65 de ani.

De fapt, nu există un stil bătrânesc, ci unul învechit, urât, demodat.

Când trăim în ritmul modernității, simțim gustul schimbării. Și în loc de pantofii demodați încercăm să ținem pasul cu viața în adidași.

Jurnalistă, 69 de ani.

Conform noii clasificări OMS persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 la 44 de ani sunt tinere. De la 44 la 60 – au o vârstă medie, și abia de la 60 la 75 – se consideră începutul îmbătrânirii, iar de la 75 la 90 – sunt în etate.

Potrivit acelorași studii, care au fost efectuate cu câteva decenii în urmă, persoanele de după 50 de ani erau considerate în vârstă. Clasificarea modernă a vârstei s-a schimbat, iar acum persoanele de 50 de ani sunt de vârstă mijlocie.

Vârsta noastră de 50-60 de ani are o nouă libertate, noi orizonturi și noi valori. Odată cu generația noastră trebuie să dispară stilul și vestimentar bătrânesc.

Model, 62 de ani.