De mult timp suntem stabiliți peste hotare și acum am venit la mama în ospeții. Niciodată n-am mai fost atât de înfuriată…

Poate citind aceste rânduri unii oameni într-adevăr își vor schimba atitudinea și comportamentul. Totul de fapt e atât de simplu, dar unora le e atât de complicat să facă asta…

Eu sunt stabilită în străinătate. La un moment dat am venit în ospeții la mama, iar eu am invitat toate rudele la un picnic cu mici și frigărui.

Am decis să mergem într-o poieniță, nu departe de casa mamei, unde este și un iaz frumos. Toată copilăria mea îmi plăcea să mă plimb pe acolo și să mă scald în iaz.

Am ajuns în acel loc.

Iarba de câmp s-a transformat în niște buruieni îngrozitoare, multe locuri sunt complet acoperite de gunoi. Am rămas extrem de dezamăgită!

A trebuit să căutăm mult până să găsim o câmpie cât de cât curată în apropierea iazului. Am făcut puțin curat acolo, ca măcar să ai unde te așeza, și am aprins rugul în mangal. Frigăruile au ieșit foarte gustoase, dar priveliștea din jur pur și simplu mă deprima. Totul era atât de murdar și neîngrijit, până și apa din iaz era atât de tulbure, încât m-am temut să-mi înmoi măcar piciorul…

Chiar de la început le-am spus tuturor să nu facă în nici un caz murdărie, ci să strângă tot gunoiul într-o pungă separată.

Eram extrem de revoltată. Cum poți să lași așa murdărie în locul în care te relaxezi și îți petreci timpul liber? Mai ales că la nici 100 de metri este un coș de gunoi.

Când strângeam lucrurile să mergem acasă, am observat că nu era nicăieri punga de gunoi. Am început să întreb cine l-a luat.

Iar un unchi s-a uitat la mine zâmbind și mi-a spus că l-a aruncat deja.

“Cum adică? Unde l-ați aruncat?” – am întrebat eu îngrijorată. “Uite acolo, la grămadă, unde aruncă toată lumea”. M-am înfuriat atât de mult încât mi-a fost greu să nu scap vreo înjurătură.

Atunci am înțeles un adevăr simplu: oamenii au ceea ce merită. Ei merită drumuri stricate, felinare fără becuri, străzi murdare, funcționari corupți, salarii și pensii mizere…

Dacă ei înșiși sunt nepăsători, de ce funcționarii ar trebui să-și bată capul pentru ei? Ei nu se respectă pe sine, de ce ar trebui alții să-i respecte?

Că doar nu funcționarii fac murdărie pe străzi și în parcuri. Doar nu președintele fură becurile de pe felinare.

Eu nu mai cred în vaietele oamenilor. Ei înșiși și-au creat condițiile în care trăiesc, iar înainte de a cere o schimbare de la alții, trebuie să te schimbi pe tine însuți!