Se pare că la întrebarea: „Ce mai faci?” trebuie să dai un răspuns scurt din două cuvinte… Acum sunt fericită!

„Ne naștem cu strigăt, murim cu geamăt. Ne rămâne doar să trăim cu zâmbet.” Și într-adevăr minunile care se întâmplă în jurul nostru deseori le lăsăm neobservate. Însă trebuie doar să închideți ochii la neplăceri și să începeți să simțiți fiecare clipă, să vă bucurați de ele și să înțelegeți că viața este atât de minunată!

Echipa noastră a găsit o poveste a unei femei fericite care s-a învățat să trăiască aici și acum. Cum a reușit acest lucru? Foarte simplu…

Savurarea vieții

„Aveam puțin mai mult de 40 de ani când am aflat că la obișnuita întrebare: „Cu ce vă ocupați la moment?” – se poate de răspuns: „Osim haim”, adică „Savurez viața.” Am auzit pentru prima dată această expresie în Israel. Traducerea mot-a-mot „facem viața”.

O cafenea orășenească. Amiază. La masa vecină erau două persoane mai în vârstă. El și ea. Nu erau soț și soție. Cel mai probabil erau vechi cunoscuți sau prieteni. Ei discută liber, flirtează, servesc cafeaua. Deodată sună telefonul. Cineva la celălalt capăt al firuluia întrebat: „Ce faceți?” Iar el a răspuns: „Osim haim!”

Savurez viața. Nu soluționez probleme, nu câștig bani, nu caut răspunsuri la întrebări, nu îmi pun scopuri pentru a le atinge, nu slăbesc! Ci, pur și simplu, savurez viața. Acest jos de cuvinte, pur și simplu, m-a fermecat și atunci am înțeles că vreau și eu să învăț acest „osim”.

Prima lecție mi-a fost dată de proprietarul unui magazin zoo, când într-o dimineață am mers să cumpăr mâncare pentru câine. El deja deschisese magazinul, dar încă nu a reușit să se trezească, de aceea își aranja încet marfa. Fiind obișnuit cu un ritm mai rapid, îi explicam că eu am nevoie repede și urgent.

Însă proprietarul magazinului a luat din cușcă un mic iepuraș și mi l-a pus în mâinile mele. În acel moment eu am înțeles ce înseamnă acest „osim haim”! Timpul s-a oprit pentru mine. Aș fi vrut să mângâi acel iepuraș ore în șir, să privesc fermecată la munca negrăbită a vânzătorului. 

Apoi au urmat și alte lecții care îmi aduceau fericirea. De exemplu, astăzi eu știu exact unde se prepară cea mai gustoasă cafea din Tel-Aviv. Nu este vorba de gust, dar acolo se adună un public deosebit cu niște câini extraordinari! Urmărirea acestei lumi, sorbind încet din cafea – pentru mine este „osim haim”. 

Sau. Niciodată nu am știut că este o adevărată plăcere să hrănești un cal. Atât de sensibil și sufletist. Mă temeam să mă apropii de ei încă din copilărie. Însă în Israel proprietara unor cai mi-a propus zâmbind să încerc să depășesc această frică, întinzând calului un măr. 

Deschizând o gură mare, cu niște dinți mari, calul a apucat atent cu buzele umede mărul din mâna mea. În acel moment mi s-au terminat cuvintele. 

Însă cea mai importantă lecție „osim haim” am învățat-o doi ani în urmă fiind în drum. S-a întâmplat în acel moment când mi-am protejat fetița cu corpul meu. Eu cu Sonia mergeam spre casă în mașină și am auzit un sunet de sirenă. S-a întâmplat în vara anului 2014, se desfășura operațiunea „Zidul indistructibil” și noi am nimerit sub focul de rachete. 

Executând instrucțiunile, eu am oprit mașina, am luat copilul din scăunel, l-am culcat pe drum și l-am acoperit cu corpul meu. Până acum țin minte foarte bine valul de explozie al rachetei care a trecut peste corpul meu și vocea șoptindă a fetiței: „Mamă, încă puțin și mă vei strivi”. Am acoperit-o atât de strâns. 

După acest caz lumea din jurul meu a fost pictată în cu totul alte culori. Și am înțeles cu adevărat ce înseamnă „osim haim”… Savurez viața aici și acum!”

În fiecare zi noi trecem pe lângă viața noastră, amintindu-ne de trecut și construindu-ne viitorul. Însă în fiecare zi uităm de prezent. În astfel de momente nu ne simțim fericiți, iar viața devine plictisitoare și tristă. Încercați să savurați fiecare clipă, ascultându-vă interiorul și concentrându-vă pe clipa de acum. Fiți fericiți!