De ce se usucă și se înnegresc frunzele crinului-păcii?

Crinul-păcii ne atrage prin culorile sale exotice și poate decora elegant orice încăpere. De fapt floarea este destul de simplu de îngrijit, dar uneori apar anumite dificultăți în timpul creșterii.

Floarea își poate pierde din calitățile sale decorative din cauza uscării și înnegririi frunzelor sale. Dar această problemă poate fi rezolvată destul de ușor, important e să cunoaștem cauzele apariției sale.

Crinul-păcii reacționează negativ la excesul sau insuficiența de lumină și de umiditate în sol și în aer (70% este o valoare optimă). Crinul-păcii este o floare tropicală, de aceea modul în care o îngrijiți are un rol decisiv asupra aspectului său.

Dacă simptomele sunt identificate la timp, nu este nimic grav și floarea poate fi salvată. Udarea florii trebuie făcută regulat, dar în cantități moderate. Dacă în ghiveci a pătruns un exces de apă, ar trebui să o înlăturați folosind un șervețel sau un burete.

De ce se înnegresc frunzele crinului-păcii

Aer uscat sau un nivel scăzut de umiditate

Crinul-păcii nu suportă un aer prea uscat în încăpere. Frunzele sale încep să se usuce în vârf, apoi își schimbă și culoarea. Acesta e un semnal clar că este nevoie de mai multă umiditate, pe care i-o puteți oferi pulverizând apă deasupra florii.

Insuficiența de fertilizatori și substanțe nutritive în sol

Înnegrirea frunzelor pot fi un semnal că planta are nevoie de fertilizare, care evident trebuie făcută corect.

Din martie până în septembrie crinul-păcii trebuie fertilizat de 3-4 ori pe lună, în rest e suficientă o singură fertilizare pe lună. Puteți folosi aceeași fertilizatori ca și în cazul altor plante de cameră.

Excesul de fertilizatori

Cantitățile exagerate de fertilizatori și utilizarea lor prea deasă vor avea un efect negativ. Dacă observați apariția unor pete uscate pe frunze, ar fi indicat să încetați fertilizările pentru ceva timp.

Curățați planta de toate frunzele afectate și așteptați să își revină, după care puteți relua fertilizarea, dar revizuiți frecvența și cantitatea de fertilizatori folosită până atunci.

Calitatea și cantitatea apei cu care udați floarea

Crinul-păcii trebuie udat exclusiv cu apă stătută de temperatura camerei. De duritatea apei depinde nu doar starea frunzelor, ci chiar și dezvoltarea normală a plantei.

Udarea excesivă de asemenea are urmări grave, putând provoca putrezirea rădăcinilor și moartea florii. Fiecare udare trebuie făcută doar după uscarea completă a stratul superior al solului. La 2 ore după udare se recomandă vărsarea apei rămase în suportul pentru ghiveci. De asemenea se recomandă ca în perioadele călduroase frunzele florii să fie pulverizate o dată pe săptămână.

Iluminarea inadecvată și locul ales pentru creșterea florii

Alegerea locului pentru creșterea plantei este un factor important pentru dezvoltarea sa normală. Crinul-păcii poate fi crescut pe pervaz în orice parte a casei în afară de cea nordică.

Expunerea directă la razele solare poate duce la apariția arsurilor pe frunze, insuficiența de lumină având de asemenea urmări nefaste. În perioada toamnă-iarnă se recomandă iluminarea suplimentară a florii cu ajutorul unor lămpi speciale.

Cauzele îngălbenirii frunzelor crinului-păcii

Identificați care frunze anume se îngălbenesc: cele bătrâne, de lângă rădăcină, sau cele tinere, abia apărute? Îngălbenirea frunzelor bătrâne este un proces normal prin care planta se înnoiește.

Dacă, însă, îngălbenirea afectează frunzele tinere, asigurați-vă că planta nu este expusă la acțiunea directă a razelor solare. Acest fapt poate avea urmări grave pentru plantă, de aceea e indicat să găsiți un loc cât mai adecvat pentru creșterea plantei.

Dacă floarea dvs. preferată pierde din calitățile sale estetice, e important să nu panicați, totul are o explicație și o soluție. Identificarea corectă și în timp util a cauzelor acestor schimbări vă va ajuta să luați măsurile necesare pentru salvarea florii, care va continua să vă bucure încă mult timp cu înflorirea sa spectaculoasă!