De ce trandafirul în ghiveci moare la scurt timp după ce îl procurăm? Cum putem evita asta?

Trandafirii de cameră pe care îi cumpărăm în ghivece, de multe ori sunt puși în turbă sau în altă umplutură ușoară și afânată, în care practic nu sunt substanțe nutritive. Producătorii acestui tip de trandafiri îi fertilizează cu o soluție secretă pentru a le conferi un aspect mai plăcut.

Dacă micuții trandafiri sunt lăsați în același sol și sunt îngrijiți la fel ca și celelalte plante de cameră, în scurt timp din cauza udării turba se alterează. Prin urmare apare o infecție fungică, din cauza căreia tulpinile se înnegresc și planta moare.

Mutarea trandafirilor de cameră

Trandafirii care se vând în ghiveci trebuie mutați neapărat după ce îi procurați. Sigur asta nu se face în aceeași zi, căci floarea are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Imediat după cumpărare trandafirii trebuie spălați cu apă caldă și săpun. Cel mai simplu mod de a face asta este să cufundați floarea într-un vas cu apă pentru 20-30 de minute. După asta se face un duș contrastant: floarea se stropește alternativ cu apă fierbinte (circa 40 °C) și apoi călduță.

Ulterior planta se stropește în abundență cu apă cu adaos de regulator de creștere, apoi se udă cu același amestec. După ce apa se scurge de pe flori, se creează un efect de seră cu ajutorul unei pungi de plastic.

E foarte important ca punga să nu se atingă de frunze. Trandafirul trebuie aerisit în fiecare zi, crescând timpul de aerisire pe zi ce trece. Imediat ce frunzele încep să se ofilească, TOATE frunzele trebuie înlăturate. Apoi planta se scoate atent din ghiveci, iar rădăcinile se pun în apă fiartă caldă pentru a fi curățate cu atenție maximă de TOATE urmele de sol.

De multe ori se întâmplă ca unele rădăcini să fie înfășurate în pânză. Aceasta trebuie înlăturată cu mare grijă, astfel încât să nu fie deteriorată rădăcina.

Această spălare a rădăcinilor e necesară pentru a le curăța de solul și chimicalele pe care le folosesc producătorii pentru a o face mai frumoasă și rezistentă. După spălarea rădăcinilor fiecare trandafir trebuie așezat în ghiveci separat.

Nu se recomandă mutarea trandafirului într-un ghiveci prea mare. Asta poate duce la o înflorire mai săracă a plantei. Noul ghiveci trebuie să fie mai mare decât primul cu circa 5 cm pe înălțime și 3-5 cm în diametru.

Noul sol trebuie să fie afânat și umed, având un mediu neutru sau ușor acid. Ideal ar fi să se folosească sol special pentru trandafiri care poate fi găsit în magazinele specializate. Bineînțeles ghiveciul trebuie să aibă găuri de drenaj, iar la fundul său să fie pus un strat de 1 cm de argilă granulată.

Trandafirii se pun la aceeași adâncime ca și în ghiveciul inițial. După mutare așezați trandafirii la geamul din partea nordică sau într-un loc umbrit pentru 1-2 zile, iar ca și loc permanent se recomandă partea de sud sau sud-est. Pe timp de iarnă se recomandă să îi asigurați florii o iluminare suplimentară, astfel încât ea să fie expusă la lumină până la 14-15 ore pe zi.