De ce se usucă vârfurile frunzelor plantelor de interior?

Chiar dacă asigurați o îngrijire deosebită plantelor de interior, în creșterea și dezvoltarea acestora apar multe probleme. Plantele rezistente, care nu necesită o îngrijire specială pot să vă surprindă într-un mod neplăcut la fel ca și plantele exotice. Unele probleme indică necesitatea unei corecții minore a metodei de îngrijire, celelalte indică despre condițiile nefavorabile de întreținere și îngrijire a plantelor de interior în timp ce altele cer luarea unor măsuri serioase.

De regulă, atunci când creșteți sau îngrijiți plantele de interior se întâlnește la prima vedere un neajuns decorativ – vârfurile frunzelor se usucă.

Să încercăm să aflăm de ce se usucă vârfurile frunzelor plantelor de interior și cum să nu permiteți acestei probleme mici să devină mare.

Uscarea vârfurilor frunzelor nu întotdeauna duce la căderea frunzelor sau ofilirea lor, de regulă acest fenomen afectează doar 1% din suprafața frunzei. Dar chiar și așa, acest fenomen afectează frumusețea plantei. De acea nu ar trebui să ignorați această problemă, chiar dacă pare a fi sezonieră (de regulă are loc iarna). Poate pentru scăpa de această problemă veți avea nevoie doar de o ușoară corectare a condițiilor de îngrijire, dar dacă nu veți fi atenți și veți neglija cauza reală a apariției vârfurilor uscate, planta va fi afectată mai mult, iar lupta cu problema va dura.

Se usucă vârful frunzelor de Spathiphyllum.

Primul pas – diagnosticarea completă.

Atunci când vârfurile frunzelor plantei se usucă și apar pete întunecate pe vârfuri, toți se gândesc că aerul este foarte uscat. Umiditatea insuficientă a aerului este cea mai frecventă cauză a acestui fenomen, dar nu este singura. Diagnosticul greșit, excluderea din ipoteze a altor factori posibili se poate transforma într-o problemă mare.

Uscarea vârfurilor frunzelor plantelor interioare, înafară de umiditatea insuficientă a aerului este cauzată de următoarele motive:

– udarea plantelor cu apă de calitate slabă, în special cu apă care conține metale grele și apă direct din robinet (vârfurile uscate în acest caz sunt arsuri de la săruri);

– încălcarea nivelului confortabil de umiditate a substratului – hidratarea intensă sau secetă prelungită;

– răspândirea dăunătorilor, ofilirea plantei infectate;

– fertilizarea necorespunzătoare a plantei – lipsa sau excesul de îngrășăminte;

– afectarea plantei de razele directe ale soarelui sau iluminarea prea puternică a plantelor care preferă umbra;

– condiții prea calde, temperaturi ridicate ale aerului (în special în timpul iernii);

– spațiu insuficient în ghiveci pentru creșterea și dezvoltarea sistemului radicular.

Se usucă vârful frunzelor lămâiului.

Pentru a diagnostica corect cauza uscării frunzelor acestei plante trebuie să aveți o abordare responsabilă față de procesul de evaluare a stării plantei, în care este mai bine să aplicați metoda excepției:

– priviți cu atenție planta, în special lăstarii și partea inferioară a frunzelor, pentru a depista dăunătorii și alte semne care stopează creșterea și dezvoltarea plantei;

– verificați dacă ghiveciul în care crește planta nu este prea strâmt și dacă rădăcinile plantei nu au ieșit prin gaura de drenare;

– determinați care este umiditatea substratului, gradul de uscare între fiecare hidratare. Dacă este dificil să evaluați ”prin atingere” starea solului, cumpărați dispozitive speciale de la orice magazin specializat de flori, care va arăta cât de uscat este solul.

– analizați regimul de fertilizare a plantei și comparați-l cu cel recomandat pentru o anumită plantă. La citrice, de exemplu, se usucă de obicei vârfurile frunzelor atunci când este un deficit de fier. În cazul majorității plantelor care nu înfloresc fertilizarea frecventă poate provoca probleme serioase în dezvoltarea și creșterea plantei, inclusiv și la stadiul incipient, care se manifestă prin uscarea vârfurilor frunzelor.

– analizați calitatea apei. Dacă folosiți apă din robinet, atunci acesta este cel mai probabil motiv pentru care frunzele se usucă: această apă conține fluor și clor, săruri și alte substanțe grele care dăunează plantei, încalcă caracteristicile solului și modifică echilibrul acestuia.

– determinați care este umiditatea aerului, cât este de uscat și gradul de confort pentru speciile care preferă umezeala.

Devierea de la un singur punct va permite să aflați motivul principal care determină uscarea vârfurilor frunzelor, a 2 puncte sau mai multe – va indica necesitatea de a aplica măsuri complexe.

Se usucă vârful frunzelor Dracaena Sander.

Cum să rezolvați problema vârfurilor uscate a frunzelor?

Măsurile obișnuite de igienă. 

Indiferent de rezultatele evaluării cauzelor, luați mai întâi măsuri generale de igienă:

– începeți prin eliminarea riscului de contaminare a solului, eliminați depunerile de sare: îndepărtați stratul alb de pe suprafața solului, înlocuiți stratul superior cu un substrat proaspăt și curat;

– este obligatoriu să curățați frunzele plantei de praf, faceți plantei un duș și urmăriți cum va reacționa aceasta;

– încercați să modificați umiditatea aerului, prin plasarea unui recipient cu apă sau a unor umidificatoare lângă plantă;

Aceste măsuri trebuie luate indiferent dacă ați depistat cauza și indiferent oricare ar fi ea. Deoarece chiar dacă planta este infectată cu dăunători, o creștere a umidității va fi o măsură preventivă.

Dacă problema se manifestă pe plantele cu frunzele pubescente, care nu pot fi curățate de praf prin metode clasice, este mai bine să renunțați la curățarea și dușul plantelor.

Se usucă vârful frunzelor de Guzmania.

Cel de-al doilea pas important este, în același timp și foarte important – îngrijirea individuală. Plantele de interior sunt diferite și au nevoie și de o îngrijire individuală. Nu puteți hidrata cu aceeași frecvență o orhidee, clorofit și cactus. Fiecare plantă trebuie să primească îngrijirea exactă de care are nevoie. Verificați strategia de îngrijire și asigurați-vă că respectați acest principiu. Dacă nu – trebuie să revedeți programul de îngrijire prin revizuirea informațiilor despre fiecare plantă.

Măsurile suplimentare depind direct de motivul uscării vârfurilor frunzelor.

Dacă vârful frunzelor se usucă datorită aerului uscat.

Problema cu aerul uscat poate fi rezolvată prin metode standard:

– pulverizare (nu este recomandată plantelor care înfloresc și celor cu frunzele pubescente);

– instalarea de dispozitive speciale, umidificatoare;

– folosirea tăvilor cu pietre umede, mușchi, lut expandat peste care se pune ghiveciul cu planta, astfel încât fundul ghiveciului să nu atingă apa;

– amplasarea ghivecelor cu plante în vitrine pentru flori.

Dacă vârful frunzelor se usucă datorită calității apei.

Dacă uscarea vârfurilor frunzelor plantei este determinată de calitatea apei, trebuie să schimbați modul obișnuit de hidratare a plantei.

– verificați ce fel de apă este recomandată să folosiți pentru hidratarea plantei (probabil planta are nevoie de apă acidă sau foarte moale);

– renunțați să utilizați apa din robinet, folosiți apă stătută în rezervoare (cel puțin 24 de ore, sau mai bine câteva zile). înainte de a uda plantele apa trebuie filtrată.

– înlocuiți apa din robinet cu apa de ploaie, apa provenită din zăpada topită și fiartă.

Dacă vârfurile frunzelor se usucă din cauza hidratării necorespunzătoare.

În cazul când problema este cauzată de modul greșit de hidratare și încălcarea nivelului confortabil de umiditate a substratului, acțiunile trebuie să fie diferite:

– aflați despre preferințele plantei de interior;

– atunci când planta este udată din abundență începe procesul de putrefacție și  aerul pătrunde mai greu în sol. În aceste cazuri trebuie să evaluați calitatea stratului de drenare și a canalului de scurgere. Dacă totul este bine lăsați substratul să se usuce aproape în totalitate înainte de următoarea hidratare. Dacă problema este într-o gaură mică sau lipsa stratului de drenare, trebuie să replantați urgent planta în alt ghiveci.

– în caz de secetă excesivă trebuie să udați planta mai des și mai abundent. Dar nu lăsați apa să stea prea mult în farfuria ghiveciului. În orice caz trebuie să udați planta doar după ce se vor usca câțiva centimetri din sol (în cazul plantelor care preferă umezeala) și se va usca parțial stratul de mijloc (pentru plantele obișnuite și suculente).

– gândiți-vă la posibilitatea de a cumpăra ghivece cu program de udare automată, care vă vor scăpa pentru totdeauna de grija de a uda plantele.

Se usucă vârful frunzelor de Anthurium.

Dacă vârful frunzelor se usucă din cauza dăunătorilor.

Dacă planta este infectată cu dăunători, începeți o luptă complexă împotriva lor:

– izolați planta afectată de alte plante de interior pentru a preveni răspândirea dăunătorilor;

– spălați frunzele cu amestec de apă și săpun;

– măriți gradul de umiditate a aerului;

– începeți să folosiți insecticide speciale;

– atunci când replantați în alt ghiveci planta de interior, trebuie să dezinfectați minuțios noul ghiveci;

– sporiți măsurile preventive pentru restul plantelor de interior.

Dacă vârful frunzelor se usucă din cauza unei încălcări a condițiilor de întreținere

Dacă motivul uscării vârfurilor frunzelor este lumina insuficientă, temperatura inadecvată sau modul de fertilizare, atunci trebuie să asigurați condițiile confortabile pentru un tipul și specia plantei. Dacă există semne clare că planta nu se simte bine în ghiveci (îi este strâmt), trebuie să o replantați de urgență. Efectuați replantarea și în cazul când nivelul de nutrienți nu poate fi restabilit prin reducerea nutrienților.