De ce se schimbă mereu standardele de frumusețe?

O scenă obișnuită: două prietene s-au întâlnit într-o cafenea. O privești pe cea care e mai aproape și te gândești: ”ce tânără drăguță! Buze atrăgătoare, nas mic și simpatic.” Apoi o privești pe cealaltă domnișoară: la fel e foarte drăguță…are aceleași buze, același nas…sunt identice!” Explicația este simplă: au suferit aceleași intervenții chirurgicale și au mers la același medic.

”A venit o tânără la consultație. Îmi arată poza modelului Alina Șișkova și zice că își vrea nasul exact ca la ea” – îmi povestește un amic de-al meu, chirurg estetic George C. ”Acest model este fosta prietenă a unui rapper și nu prezintă nimic special, decât o vedetă a rețelelor de socializare. Totuși, majoritatea domnițelor cărora le-am oferit consultații îmi cer nasul exact precum cel al Alionei. Eu totuși sunt un profesionist și trebuie să îmi expun părerea: mie nu îmi plac trăsăturile feței acestei doamne! Un astfel de nas poate lipsi de unicitate chiar și cel mai frumos chip. Spre marea mea fericire, după ce le modelez chipul pe calculator, multe tinere sunt de acord cu mine.” Din păcate, totuși unele persoane merg la alt medic cu fraza: ”Vreau exact la fel! Faceți-l!”. Mulți medici nu prea se expun cu părerea, în favoarea venitului, iar aceste tinere sunt fericite. Pleacă din clinică cu un nas nu neapărat la fel de bun cum era și cu buze injectate.

Deja de vreo 10 ani societatea este prinsă strâns în plasa acestor ”tinere ambițioase”, ce vin să cucerească lumea. De parcă au devenit niște roboți, fără pic de demnitate în goana după ”standardele frumuseții” preluate. Toți am devenit spectatorii unui film de ficțiune. Tinerele sănătoase și frumoase, fără a înțelege cauza, devin prada unor femei cu nasuri, buze, piept și pleoape false. În căutarea unei perfecțiuni bizare, scopul principal este de a aduna cât mai mulți fani…pe rețelele de socializare. Un exemplu este vedeta instagram-ului Nita Kuzmina, din poza de mai jos. Ea a adunat 1.5 milioane de folowers, toții find încântați de aspectul fizic al acesteia. Evident, fiecare poză adună mii de like-uri.

Cândva acestea erau niște tinere simple, frumoase și modeste. Din păcate, cu ele s-a întâmplat o nenorocire. Psihologii au numit-o ”dismorfofobie” – tulburare caracterizată prin preocuparea extremă pentru un anumit defect fizic imaginar sau un defect fizic minor, ce perturbă semnificativ calitatea vieții persoanei. Chiar dacă aceste persoane aud mereu că sunt foarte frumoase și individuale în felul său, nimic nu le face să renunțe. Astfel de tinere dispar pe o perioadă de timp, apoi revin…evident, doar după intervenția chirurgicală.

Interesant este faptul că doar 10 ani în urmă chirurgia estetică era preocuparea celor mai faimoase și bogate vedete. În prezent, tehnicile inovative sunt aduse până la perfecțiune, iar materialele necesare au devenit mai ieftine. Astfel, intervențiile chirurgicale au devenit mult mai accesibile. Predomină o mentalitate ciudată, de genul: ”Costul implanturilor mamare este de Doar 200.000 de euro. Un singur credit bancar și toată viața voi fi fericită.” Este foarte greu să oprești o femeie neînfricată, obsedată de standardele frumuseții.

Să nu uităm de buze! Da, exact acel ”model” de buze atrăgătoare, care au ajuns să fie considerate un adevărat etalon și care mereu figurează la TV sau pe rețelele de socializare. O imagine ridicolă, uneori chiar înfricoșătoare. Doar 20 de ani în urmă o astfel de imagine era atribuită doar vedetelor din industria filmelor obscene. În prezent, aceste ”vedete” sunt întâlnite mult prea des, în fiecare cafenea, admirându-și reflecția în propriile telefoane.

Chirurgul George C. este sigur de faptul că instagram-ul este o adevărată grozăvie – un punct de pornire a unor dereglări psihologice, ce au capturat o generație întreagă. Tinerele sănătoase, frumoase și deștepte nu sunt considerate frumoase! Ceva artificial, implantat și modificat se consideră a fi adevărata perfecțiune. Un chip estetic este asociat cu buzele mari și pomeții înalți – imaginea modernă a unei femei de succes. Da, se știe că aceste buze sunt injectate, dar deoarece aparțin unor pseudo vedete, majoritatea femeilor vor vrea să arate la fel.

Pe străzi se plimbă tinere ambițioase, ”croite” exact după diverse trăsături a vedetelor. Chiar dacă deja are nasul precum cel al lui A.Șișkova, iar buzele precum cele a Irinei Shayk…neapărat urmează să facă rost de resurse necesare pentru un nou posterior. Acestea merg demne pe stradă, ca în cea mai teribilă anti-utopie – când la putere este dictatura severă și toți sunt la fel. Paradoxal este faptul că unele femei se bucură de lipsa de unicitate și originalitate, pierzându-și simțul propriei demnități.

Eu însă, ca bărbat, sunt sigur că o femeie inteligentă este deja atrăgătoare. Nu trebuie să suferi de dereglări psihice pentru a te afirma în viață. Într-un mod obiectiv, consider că aceste buze injectate și celelalte modificări în ansamblu arată ridicol! Problema este că ele sunt mulțumite de sine și mii de tinere ce le urmăresc pe rețelele de socializare visează să devină al fel. Se creează impresia că nu mai scăpăm de acest adevărat coșmar.