De ce se îngălbenesc marginile frunzelor tufelor de castraveți

În mod normal frunzele tufelor de castraveți au o colorație verde uniformă, respectiv orice schimbare a culorii lor este un semnal că planta fie este bolnavă, fie duce lipsă de apă sau substanțe nutritive. Identificarea corectă a cauzei exacte este fundamentală pentru lupta contra problemei.

Castraveții reprezintă o cultură destul de pretențioasă, astfel încât orice salturi de temperatură sau umiditate în mediul ambiant poate să provoace boli, să încetinească creșterea și alte probleme nedorite. Iată de ce e important să cunoaștem principiile agrotehnice ale cultivării castraveților și să le punem în practică.

Întrucât îngălbenirea frunzelor culturii este una din cele mai frecvente probleme în perioada de vegetație, e important să cunoașteți cauzele posibile ale acestei probleme pentru a o putea rezolva cu succes.

Dacă au început să îngălbenească anume marginile frunzei și nervurile din apropiere, atunci planta are insuficiență de potasiu. Un alt indiciu al lipsei de potasiu este dezvoltarea castraveților în formă de pară. Dar asta nu înseamnă că imediat trebuie să apelați la fertilizare, căci s-ar putea ca în sol să fie destul potasiu, dar din anumite motive planta nu îl poate absorbi.

Spre exemplu absorbția de potasiu poate fi redusă din cauza abundenței de clor în structura solului, a temperaturii scăzute în mediul ambiant sau a udării insuficiente. De aceea înainte de a lua măsuri de fertilizare, trebuie să înlăturați aceste cauze.

Dacă planta nu a fost expusă la factorii enumerați, atunci puteți începe fertilizarea cu produse speciale bogate în potasiu. De asemenea puteți face un fertilizator natural de casă: dizolvați într-o găleată de apă 5 g de azot, 10 g de potasiu și 15 g de superfosfat, făcând fertilizare extraradiculară cu acest amestec.

Un alt fertilizator de casă bogat în potasiu este infuzia de frunze de sfeclă și tomate. Turnați apă peste o jumătate de găleată de frunze până la marginile găleții și lăsați să se infuzeze timp de 3 zile. Veți obține o soluție capabilă să fertilizeze până la 10 tufe de castraveți.