De ce rădăcinile orhideei cresc în sus și cum să stopați acest proces?

Orhideea este o plantă care crește în regiunile tropicale și prin urmare, necesită o îngrijire specială datorită structurii sale specifice. Rădăcinile ce cresc în sus, pentru orhidee este o normă. În habitatul natural, poate trăi chiar fără pământ, iar nutrienții provin din aer și scoarța de copaci. Prima funcție a rădăcinilor orhideei este asigurarea plantei cu substanțe necesare pentru o creștere completă. A doua este fixarea în substrat sau pe copac.

Rădăcinile orhideei sunt de culoare verde. Chiar și cele din substrat, au o nuanță verzuie. Acestea sunt umplute cu clorofilă și necesită lumina soarelui pentru a o activa. Prin urmare, orhideea este recomandată să fie plantată într-un ghiveci mare transparent.

Rădăcinile suspendate ale orhideei 

Rădăcinile întunecate de culoare maro, cenușie sau gri indică la o afecțiune a plantei. Dacă planta are astfel de rădăcini pe unele segmente, este mai bine să le tăiați, astfel încât maladia să nu să se răspândească.

De regulă, rădăcinile care cresc deasupra substratului nu se întunecă. Se numesc aeriene. Dacă sunt vii, nu e voie să le tăiați. Pentru a verifica starea lor, puneți orhideea sub un jet de apă. Rădăcinile vii vor căpăta o culoare mai intensă, vor deveni mai ferme și mai netede la atingere.

Rădăcinile ce indică spre o maladie nu se vor schimba, deci trebuie să fie tăiate. În caz contrar, ele vor dăuna plantei și vor împiedica formarea unui nou sistem rădăcinal.

Este strict interzis să tăiați rădăcinile aeriene la orhidee, dacă planta înflorește. Planta poate suferi un stres și poate înceta să înflorească.

Există momente când rădăcinile ies deasupra, în cantități excesive – acest lucru nu este un semn foarte bun. Pentru aceasta, există mai multe motive.

Cauzele distrugerii rădăcinilor:

1. Uscarea. Când orhideea este prea rar udată, ea folosește rădăcinile aeriene pentru auto-conservare. Eliberate în exterior, au capacitatea de a obține apă din aer.

2. Mucegai. Orhideelor capricioase nu le plac atât mediul uscat, cât și umiditatea excesivă. În condiții naturale, ele înșiși reglementează cât de multă umiditate să ia din aerul tropical. Dar în regiunea noastră, ele cresc în ghivece cu substrat. Dacă la rădăcini se toarnă prea multă apă, încep să se mucegăiască. Cu un exces de umiditate într-un ghiveci, cu o lipsă de lumină și o temperatură scăzută a aerului, rădăcinile ies înafară.

3. Înlemnire. Dacă orhideea are multe rădăcini în aer și în același timp, are o structură înlemnită și densă, aceasta înseamnă că rădăcinile interioare deja de mult timp sunt înlemnite – planta a îmbătrânit.

Cum să tăiați zonele deteriorate ale rădăcinilor 

1. Pregătiți instrumentele: un cuțit ascuțit sau un tăietor de grădină. Procesați instrumentul cu alcool etilic, astfel încât să nu introduceți infecție.

2. Scoateți ușor planta din ghiveci. Scuturați-o de substrat. Verificați întregul sistem rădăcinal. Tăiați zonele deteriorate. Este necesar să tăiați rădăcinile aeriene a orhideei și cele din interior. Tăiați, apucând aproximativ 1 cm din partea sănătoasă a rădăcinii.

3. Tratați rădăcinile tăiate cu o soluție de permanganat de potasiu, fungicid, lemn zdrobit sau cărbune activ. Dacă doriți, puteți, de asemenea, să înmuiați rădăcinile într-o soluție de vitamine timp de 15 minute, pentru a le alimenta. Pentru a face acest lucru, amestecați câte 1 fiolă de vitamina B, B1 și B12.

După ce ați tăiat rădăcinile, plantați orhideea într-un substrat nou.

Adorați aceste flori frumoase și uimitoare? Orhideea este planta dvs preferată? Cum îngrijiți planta?

Așteptăm cu drag comentariile dvs.