De ce purtăm sutiene în fiecare zi, fără să ne gândim dacă avem nevoie de ele?

Să-l purtăm sau să nu-l purtăm, asta este întrebarea. Cineva percepe în mod calm fetele fără sutiene, cineva le consideră sfidătoare. Dar un lucru este clar pentru toate doamnele: căutarea unui model confortabil de sutien este un test mai complicat decât cel din Fort Boyard. Atunci ar trebui să ne întrebăm, de ce femeile poartă sutiene în general. Poate că este doar un obicei – ca și cum vă faceți patul dimineața. Sau eventual, e o obligație socială. Sau poate sutienele sunt bune pentru sânii dvs și totuși merită purtate?

Echipa Fă Singur a abordat întrebarea dacă a venit timpul să renunțați la sutien și a ajuns la câteva concluzii interesante.

Când au fost inventate sutienele și ce a fost până la ele? 

Înainte de era noastră, femeile egiptene își legau sânii cu o pânză de in densă, deoarece sânii mici erau la modă. Iar fetele cu pieptul mare se credeau a fi ca oamenii de rând. Practica pentru strângerea pieptului era  și în Grecia Antică.

În Evul Mediu în Spania, din cauza modei de sâni mici, fetele erau nevoite să poarte plăci de plumb pentru a menține pieptul plat. Iar în Franța, în 1370, a fost adoptată o lege conform căreia femeilor li se cerea să-și susțină sânii cu o rochie din șireturi. Corsetele erau populare peste tot.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, medicii au declarat război corsetelor. Ideea lor a fost susținută de sufragete, care au luptat împotriva discriminării femeilor, iar corsetul făcea femeile inactive și neîndemânatice.

Sutienul cunoscut nouă a apărut în 1889 – a fost cusut de franceza Hermine Cadol. Există o legendă potrivit căreia una dintre clientele lui Hermine i-a spus că corsetul o incomodează în timp ce joacă tenis și croitoreasa inventivă a tăiat partea de jos a corsetului. Cel mai probabil, aceasta este doar o legendă. Dar este clar că sutienul a fost creat ca o modalitate de a elibera femeile de un corset incomod. Cu toate acestea, mai târziu, de asemenea, piesa a fost percepută ca un chin și obligație.

Când s-au gândit fetele la faptul că societatea le obligă să poarte sutiene? 

În 1968, a avut loc competiția anuală Miss America, care a rămas în memorie pentru protestul său împotriva competiției în sine. Fetele au aruncat lucruri feminine în coșurile de gunoi, cum ar fi gene false, pantofi cu toc înalt și sutiene.

Se crede că sutienul este o modalitate de a adapta corpul femeii la standardele de frumusețe. De aceea și au venit cu idei de bandaje, corsete și sutiene.

Acum câteva decenii, unele femei au vorbit despre purtarea sutienelor astfel: ”Cel mai prost lucru este că îți poți vedea mameloanele fără sutien – un lucru indecent. Decolteul e frumos și cu cât este mai mare, cu atât mai bine”. ”În mod implicit, bărbații cred că sânii femeilor le aparțin lor și că numai ei au dreptul să scoată sutienele”.

Merită să renunțăm la sutien în favoarea sănătății?  

Până în prezent, nu există date care să spună fără echivoc dacă se merită purtarea sau nu a sutienului. Cercetările vorbesc în mod constant despre sutienul corect și cel greșit. Dar, în practică, atunci când alegem sutienul, multe dintre noi îl cumpără pe cel în care ne este confortabil, ce e frumos și accesibil. Fetele de multe ori pur și simplu nu știu ce este un sutien corect ales. Iar producătorii, desigur, nu pot lua în considerare faptul că 25% dintre femei au asimetrie mamară.

Se crede că, dacă renunțați la sutien, pieptul își pierde forma. Nu există dovezi științifice pentru acest fapt. Sânii își pierd forma datorită geneticii, modificărilor hormonale și a îmbătrânirii, ci nu datorită renunțării la sutien. Deși, oamenii de știință sunt de acord că deformarea pieptului la femeile plinuțe se poate agrava fără sutien.

Apropo, a mai fost efectuat un studiu care a arătat că atunci când fetele nu poartă sutiene, starea sânilor lor se îmbunătățește, deoarece atunci când îl poartă, ligamentele și mușchii încetează să mai funcționeze, iar pieptul își pierde elasticitatea.

Merită să renunțați la sutienul care este expirat. Da, sutienele, de asemenea au un termen de valabilitate. Această perioadă este destul de scurtă. Deci, dacă purtați un sutien cel puțin o dată pe săptămână, atunci ar trebui să vă luați rămas bun de la el după 8 luni, deoarece materia lenjeriei se extinde și încetează să își îndeplinească funcțiile.

Ce vedete au renunțat la sutiene? 

În anii 1970, tendința de a nu purta sutiene a apărut pe ecrane: actrița Cybill Shepherd din filmul ”Taxi Driver”, de exemplu, purta o rochie parte peste parte, fără sutien.

Apropo, actrița Jane Birkin a venit la premiera filmului ”Slogan” în 1969 într-o mini-rochie neagră, aproape complet translucidă. Mai târziu, ea a comentat fotografia în care rochia strălucește, astfel încât pieptul era clar vizibil: ”Nu mi-am dat seama că era atât de transparentă. Acesta este efectul blițului camerei. Dacă aș fi știut, nu aș fi îmbrăcat chiloți.”

Jennifer Aniston, în rolul lui Rachel, până acum uimește fanii ”Friends” prin faptul că nu purta sutien. Ei chiar credeau că și-a făcut special găuri în sutien pentru a face sânii să arate mai natural. A fost întrebată de ce era fără sutien în timpul filmărilor, iar actrița a răspuns că: ”sunt sânii mei – de ce ar trebui să-mi fie rușine de asta?”. Jennifer adesea nu poartă sutien până în prezent.

În anii ’80, Madonna a cucerit lumea cu sutien bralette în formă de con, creat de Jean-Paul Gaultier. A făcut din nou sutienele la modă, dar 10 ani mai târziu, la spectacolul aceluiași designer, Madonna a ieșit pe podium fără sutien.

Rihanna în 2014 la una din ceremonii a strălucit într-o rochie transparentă, brodată cu cristale Swarovski. Artista a răspuns jurnaliștilor, care nu au putut să ignore imaginea ei: ”Vă încurcă sânii mei? De ce? Doar sunt acoperite cu cristale Swarovski.”

Ce părere aveți despre renunțarea la sutiene? Așteptăm cu drag comentariile dvs.