De ce oamenii care nu învață bine la școală obțin rezultate notabile în viață?

“El mereu copia de la mine, eu îl ajutam cu temele pentru acasă, iar astăzi eu sunt un simplu angajat al băncii pe care o conduce el.” Asta e realitatea zilelor noastre! Dar de ce se întâmplă o astfel de nedreptate?

Probabil în viața oricui se pot găsi astfel de exemple. Bunăoară viitorul miliardar Paul Orfalea nu știa nici măcar alfabetul pe când era în clasele primare, fiind exmatriculat din mai multe școli. Băiatul cu mare greu a reușit să absolvească școala, având note foarte rele.

Steve Jobs a fost exmatriculat pentru comportament nesatisfăcător și ignorarea temelor pentru acasă. Tânărul protesta, spunând că temele pentru acasă sunt o pierdere de timp. “Îmi era foarte plictisitor în școală și eu am devenit foarte disperat” (din cartea “iCon. Steve Jobs”).

V-ați întrebat vreodată oare de ce copiii care au fost eminenți în anii de școală au mai puține succese pe parcursul vieții decât cei ce cu rezultate slabe?

Marina Melia, un psiholog renumit, afirmă că totul se explică prin inteligența emoțională. La oamenii de succes anume acest tip de inteligență este foarte dezvoltat, fiind mai important decât IQ din acest punct de vedere. Cercetătorii de la Universitatea Harvard chiar afirmă că IQ are o pondere de doar 20% în această situație. Astfel, dacă un conducător are un IQ foarte ridicat, dar EQ este scăzut, șansele sale de a-și realiza potențialul scad semnificativ.

Marina Melia afirmă că inteligența emoțională e alcătuită din mai multe calități care sunt dificil de identificat. Dar principala calitate este capacitatea de a evalua obiectiv propriile limite, respectiv valorificarea maximă a atuurilor personale.

1. Autopercepția

Este important să poți “asculta” propriile sentimente, să înțelegi părțile tale slabe și cele forte, să poți accepta limitele posibilităților actuale. Oamenii cu o autopercepție corectă au o doză de autoironie, sunt mereu gata să învețe lucruri noi și salută mereu criticile constructive la adresa acțiunilor lor. Cunoașterea propriilor atuuri le permite valorificarea lor la maxim.

2. Autocontrolul

Nivelul de autocontrol depinde de capacitatea de a conștientiza și a evalua corect propriile forțe. Astfel de oameni reușesc să-și controleze emoțiile negative, să rămână calmi și cumpătați chiar și în cele mai critice și stresante situații. Ei sunt flexibili și se adaptează ușor la situațiile dificile, transformându-le din pericole în oportunități.

3. Percepția socială

Emoțiile trebuie înțelese și controlate, iar percepția socială ajută la înțelegerea sentimentelor celorlalți oameni. Prin urmare se poate stabili o relație armonioasă și plină de încredere cu oameni din pături sociale absolut diferite.

4. Gestiunea relațiilor

Controlul propriilor emoții este fundamental pentru crearea unor relații durabile. Capacitatea de a alege intonația corectă și de a exprima cuvintele și gesturile potrivite are un rol important în câștigarea încrederii și a susținerii celor din jur. Oamenii care au această calitate sunt foarte convingători, iar dialogurile cu ei sunt o adevărată plăcere.

5. Asumarea deciziilor

Inteligența emoțională se exprimă cel mai clar anume în luarea deciziilor. Marina Melia evidențiază 5 cuvinte-cheie care deosebesc un om eficient, capabil de a-și asuma deciziile, de unul ineficient: conștientizare, realitate, criteriu, responsabilitate și lipsa de alternativă. Omul trebuie să fie perfect conștient că el stă în fața unei alegeri și că dacă are o problemă, ea trebuie rezolvată. Omul eficient trebuie să poată accepta adevărul și să înțeleagă motivele care îl determină să ia o decizie anume. Omul inteligent din punct de vedere emoțional niciodată nu va transfera responsabilitatea pe umerii altcuiva.

Știm cu toții că IQ scade odată cu vârsta, dar inteligența emoțională continuă să se dezvolte pe parcursul întregii vieți. Anume oamenii care lucrează asupra inteligenței lor emoționale reușesc să obțină rezultate notabile.