De ce oamenii care lucrează de la distanță (de acasă) se implică mai mult în serviciu (exact, mai mult!)

Dacă obișnuiți să lucrați de acasă, probabil ați primit deja câteva priviri răutăcioase din partea colegilor. Dar după cum afirmă consultantul Scott Edinger, lucrul la distanță poate îmbunătăți productivitatea, eficiența comunicării și lucrul în echipă.

Cum considerați, cine este mai implicat și își asumă mai bine sarcinile?

a) Oamenii care lucrează în birou

b) Oamenii care lucrează la distanță

Dacă ați optat pentru punctul a), veți fi la fel de surprinși ca și compania de investiții cu care am lucrat recent, care a descoperit, în urma unei analize, rezultate care au demonstrat că de fapt răspunsul este b).

Membrii echipei care nu se aflau în același birou cu șefii lor erau mai implicați și își apreciau mai bine superiorul decât membrii care erau nemijlocit alături de șef. Deși diferența între cele două categorii nu era foarte mare, aceste rezultate sunt cât se poate de interesante. Pentru mine ele sunt perfect explicabile, iată de ce.

Apropierea generează mulțumire de sine

Am avut ocazia să lucrez cu manageri care lucrau în același birou cu subordonații lor, dar puteau să nu aibă discuții private cu ei pe parcursul a câteva săptămâni. De fapt e-mailul era principalul mijloc de comunicare în ciuda faptului că între șef și subordonat erau maxim 15 metri. E și mai rău dacă cei doi se află în colțuri diferite ale clădirii sau mai ales la etaje diferite. Asta nu înseamnă că acei manageri erau leneși, pur și simplu senzația de apropiere te face să consideri că o comunicare clară este ca și făcută.

Depărtarea îi face pe oameni să insiste mai mult pentru a lua legătura

Când am condus o echipă de profesioniști situați în 9 locații diferite, am remarcat că îl sunam pe fiecare dintre ei cel puțin o dată pe săptămână și chiar mai des. Și eu nu sunt o excepție, majoritatea managerilor cu echipă la distanță depun un efort considerabil pentru a menține legătura cu subordonații. Mai mult decât atât, ei pot începe discuția cu subiecte cotidiene care nu au nici o treabă cu sarcinile de serviciu, iar asta crește încrederea și înțelegerea între oameni. Iar faptul că managerul trebuie să depună un efort pentru a menține legătura cu echipa îl face să fie concentrat într-o măsură mai mare la necesitățile subordonatului și să fie mai atent când își afirmă autoritatea.

Managerii echipelor virtuale folosesc mai rațional instrumentele de comunicare

Întrucât echipele virtuale trebuie să folosească telefonul, mesageria, e-mailul, video-conferințele etc., membrii lor devin mult mai eficienți în utilizarea acestora.

Managerii echipelor la distanță maximizează timpul petrecut împreună cu echipa

Atunci când reușesc să adune echipa la un loc, ei tind firește să folosească la maxim acest timp prețios. În astfel de situații managerii evită tot felul de subiecte care distrag echipa și fac tot posibilul pentru a concentra atenția tuturor asupra problemelor echipei. De asemenea membrii unor astfel de echipe comunică mai mult în afara orelor de muncă. Această concentrație sporită nu ar putea fi menținută zi de zi într-o echipă de birou. Angajații la birou care au colegi la distanță mi-au mărturisit că au constatat cu stupoare că petrec cel mai mult timp cu superiorul tocmai atunci când acei colegi fac vizite la birou.

Sigur că toate acestea nu înseamnă că lucrul la distanță ar fi mai bun decât lucrul la birou sau că echipele virtuale ar fi mai bune decât cele de birou. Dimpotrivă, eu vreau doar să sugerez că și unii și alții au nevoie de o comunicare eficientă. Dar, ironic, angajații la birou au mai puține șanse să o obțină decât cei ce lucrează la distanță.

error: Content is protected !!